Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Arròs i Peix
© Maria Dias Arròs i Peix

Les peixateries estan en perill d’extinció a Catalunya: des del 2016 n'han desaparegut quasi el 24 %

Un informe apunta que les causes principals són el desconeixement de les diferents classes de peix i els canvis d'hàbits de cuinar i menjar a casa

Enora Le Roux
Escrit per
Enora Le Roux
Publicitat

Entre l’any 2016 i l’any 2021 Catalunya va perdre el 23,8% de les seves peixateries. De fet, el 2021 només quedaven entorn de 1.500 peixateries, de les quals un terç estaven a la comarca del barcelonès. Una xifra que alarma al sector, que veu com la tendència no ha millorat amb els anys. Les dades sorgeixen de l'informe 'El rol de les peixateries catalanes en la distribució de peix de proximitat' —elaborat pel Consell Superior d’Investigacions Científiques i amb la col·laboració del Gremi de Peixaters de Catalunya— que ha constatat que la situació d’aquests comerços de proximitat és cada vegada més preocupant. Així ho ha apuntat el president del Gremi, Àlex Goñi, qui ha remarcat que "si es continua incrementant el tancament de peixateries i perdent la capil·laritat de les botigues de peix al territori, la salut i la gastronomia de la nostra societat en sortiran molt perjudicades". 

Segons l’estudi esmentat, les causes principals d’aquesta caiguda de mercat són, d’una banda, el desconeixement per part de la població sobre les diferents classes de peix i, d’altra banda, pels canvis d’hàbits de cuinar i menjar a casa. A més, l’informe també titlla de detonants "els excessos de burocràcia, les constants inspeccions laborals, fiscals i mediambientals", entre d’altres. 

El president del Gremi lamenta que "si els consumidors no som conscients de la riquesa que tenim a prop, i si les autoritats no abaixen el preu de l’IVA del peix (com ho han fet amb altres aliments), moltes més peixateries corren el greu risc de desaparèixer". Si bé s’estan duent a termes grans campanyes institucionals per promoure el consum de proximitat, la situació no sembla estar de favor del sector. Per això, Goñi també ha volgut recordar que "el peix és el producte que més ha mantingut o abaixat els preus en els darrers mesos, que hi ha diversitat i bona qualitat a l’abast de les diferents disponibilitats dels consumidors, i que és fonamental per la salut de la població". 

Perill a tot l’Estat

Les dades de l’informe del Consell Superior d’Investigacions Científiques s’assemblen a les que la Federació Nacional de Detallistes de Peix, Fedepesca, va extreure de l’estudi global del territori espanyol. Entre el 2007 i el 2020 a Espanya van desaparèixer un 26,49% dels comerços de peixateria. 

En l’estudi de Fedepesca també  va apuntar que el 27% dels productes d’aquests comerços de proximitat tenen l’origen als ports de la Mediterrània i que el 50% de les principals espècies de peix blau són de proximitat, així com la major part del marisc i mol·luscs. 

NO T'HO PERDIS: Els millors restaurants de la Barceloneta

T'interessa la gastronomia? Inscriu-te a la newsletter mensual d'en Ricard Martín i rebràs contingut exclusiu sobre els millors restaurants i bars de Barcelona 

Últimes notícies

    Publicitat