Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Universitat de Barcelona
© Marc Verges

Les tres millors universitats de l'Estat són de Barcelona (i estan entre les millors del món)

La llista World University Rankings 2023 ha reconegut tres centres universitaris de la ciutat entre els 200 primers del món

Laia Jordà Sánchez
Escrit per
Laia Jordà Sánchez
Publicitat

Les universitats no són només qualificacions i prestigi. Hi ha molts factors a tenir en compte a l'hora d'escollir un lloc on cursar els estudis superiors. Els itineraris, les oportunitats laborals dels graduats i les opcions per estudiar fora, són algunes de les preocupacions principals dels futurs alumnes. Tanmateix, si valoreu la reputació mundial per sobre de tot, probablement ja coneixeu el rànquing mundial d'universitats de Times Higher Education, la llista World University Rankings 2024 és una de les que més rellevància té en el sector a escala internacional.

Com cada any, Times Higher Education ha publicat el rànquing per a l'any 2024, on més de 1.900 institucions de 108 països han estat jutjades segons divuit criteris que es van classificar dins de cinc categories diferents: ensenyament, entorn de recerca, qualitat de la recerca, indústria i visió internacional. 

Aquest any les universitats catalanes s'han endut un gran reconeixement, i tres de barcelonines han estat anomenades com els millors centres universitaris de l'Estat, així com entre els 200 primers del món. La Universitat de Barcelona ha estat la més ben qualificada, en la posició 182 amb una puntuació de 55,7 sobre 100. La Universitat Autònoma de Barcelona la segueix molt de prop, a la posició número 183 i amb una dècima menys de puntuació final. La llista la tanca la Universitat Pompeu Fabra, al lloc 186 amb 55,4 punts. Si ens fixem una mica més avall, els centres espanyols que les segueixen són la Universidad de Navarra, entre les 250-300 millors, i l'Autónma de Madrid, entre les 301-350.

Ràtio d'estudiants

Alguns dels criteris per analitzar els centres han estat el nombre d'estudiants matriculats, la quantitat d'estudiants internacionals i el percentatge d'homes i dones entre els mateixos estudiants. Aquest últim paràmetre ha mostrat que, a les tres universitats barcelonines reconegudes, hi ha més dones matriculades que homes. En el cas de la Universitat de Barcelona, un 63% correspon a dones estudiants i un 37% als homes, a la Universitat Autònoma de Barcelona la ràtio està en 60% dones i 40% homes, unes dades que es repeteixen a la Universitat Pompeu Fabra. 

Quin és el rànquing universitari més fiable?

Hi ha desenes de rànquings universitaris. I encara que val la pena tenir-ne en compte molts (com el de The Guardian), n'hi ha tres que s'estableixen com els més fiables. Les llistes anuals de Times Higher Education, QS (Quacquarelli Symonds) i el rànquing acadèmic d'universitats mundials de Xangai es consideren generalment les més respectades. Amb qualsevol d'aquests, esteu en bones mans.

Quina és la millor i la pitjor universitat del món?

Probablement la primera posició no sorprendrà a ningú. Per vuitè any consecutiu, la Universitat d'Oxford torna a endur-se en títol a millor centre universitari del món amb una impressionant nota final de 98,5 sobre 100. Hi ha centenars de centres que no han estat puntuats, però que apareixen anomenats al final de la llista. Malgrat això, dels centres que si han estat puntuats, el que tanca el rànquing és la Universitat Zonguldak Bülent Ecevit, a Turquia, a la posició 1.501+, amb desenes d'altres centres.

*Consulteu aquí la llista World University Rankings 2024 completa

NO T'HO PERDIS: Aquesta universitat de Barcelona és la millor de tota Espanya

Llegeix el número d'octubre de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Més de Tardor

    Últimes notícies

      Publicitat