Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Menys d'un mes per l'eclipsi de Lluna més llarg del segle

Escrit per
Marc Andreu
Publicitat

Caurà en divendres 27 de juliol, no fa falta cap tipus de protecció per la vista, ni tenir un telescopi, ni donar-se pressa. Estem parlant de l'eclipsi de Lluna més còmode, més relaxat i més "total" del segle XXI. Segons la pàgina especialitzada en astronomia EarthSky, el fenomen d'eclipsi total, és a dir el moment en què s'alineen la lluna, la terra i el sol, es podrà veure des de les 19.30 fins a les 21.13. Es farà la foscor i tots junts concentrats dins del petitet planeta terra aconseguirem fer una gran ombra a la lluna, deixant-la durant 1 hora i 43 minuts sense la llum que la fa brillar cada nit. En realitat, però, el temps que el sol jugarà a fet i amagar amb la lluna serà de quasi 4 hores i s'anomena el temps de penombra que començarà a les 18.24 i es prolongarà fins a les 22.19 h.

Com es provoca aquest fenòmen?

Pels supersticiosos i conspiranoics darrere d'un eclipsi de Lluna, també dit eclipsi de sang, hi ha infinitat de malediccions per les embarassades, missatge celestials o apocalipsis inevitables. Pels astrònoms de tot el món, en canvi, serà el més pròxim a una final del Mundial. Trobades a arreu del món amb telescopis i binocles per presenciar un espectacle que en realitat és bastant freqüent. De fet el passat 31 de gener ja vam viure'n un però en aquell cas va durar 27 minuts menys. El fenomen es deu al fet que la Terra queda just entre l'astre rei i la lluna, provocant que l'ombra del nostre planeta es projecti sobre la lluna.

© EarthSky

Tenim una nova oportunitat per trepitjar la Lluna?

40 anys després que l'Apolo 11 va al·lunitzar per primera vegada, la nit del 27 de juliol seria una gran oportunitat per tornar-ho a fer. Aquesta vegada no ens caldria ni la tecnologia de la NASA ni cap cursa interestel·lar americano-soviètica. Només les ombres xineses. Des de Time Out proposem construir una mà gegant amb la forma de gosset que lladra o de colom de la pau i, en el moment en què el sol es trobi parcialment darrere de la terra, elevar la figura i que quedi projectada sobre la superfície de la Lluna. Seria un bonic homenatge i metàfora del 'Viatge a la Lluna' de Georges Méliès.

via GIPHY

 Els millors llocs de Barcelona per veure l'eclipse

L'eclipse de Lluna serà visible en tota la seva esplendor des de quasi tot Europa, Àfrica, Orient Mitjà i els països de l'Àsia Central. Barcelona, si la pol·lució i el mal temps no ens ho impedeix, tenim diferents punts alts que ens permetran escapar de la contaminació lumínica i gaudir del fenomen. L'Hotel W i el seu Eclipse Bar no poden estar fets més a la mida de l'esdeveniment. El Castell de Montjuïc o l'Observatori Fabra són dos altres punts que poden ser molt sol·licitats per les seves vistes privilegiades. Si us conformeu en sortir a la terrassa, almenys feu-ho en una que quedi ben alta i el màxim d'aïllada de la llum del carrer. A través de la web Atiko podeu llogar-ne una per hores i elegir si la voleu amb barbacoa, piscina o, fins i tot, telescopi. Les millors vistes de Barcelona, sempre que les condicions climàtiques ho permetin, poden ser bones per viure les hores d'ecplise o una bona excusa per una vetllada romàntica. 

 

Últimes notícies

    Publicitat