Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
El poeta Joan Margarit
Foto: Marc Andreu

Mor el poeta Joan Margarit als 82 anys

L'autor deixa un llibre inèdit, 'Animal de bosc', escrit durant la pandèmia i que es publicarà en breu

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat

El poeta Joan Margarit ha mort avui als 82 anys a la seva casa de Sant Just Desvern a conseqüència d'un càncer. L'escriptor –també arquitecte– era una de les veus catalanes més reconegudes i al llarg de la seva carrera va rebre els guardons més importants com el Premi Nacional de Literatura de la Generalitat per 'Casa de Misericòrdia' (2008); el Premi Cervantes (2019), concedit per l'obra 'Per tenir casa cal guanyar la guerra' i que no va poder recollir fins a l'any passat en una cerimònia privada; el Premio Nacional de Poesía i el Premi iberoamericà de poesia Pablo Neruda (2017), convertint-se en el primer poeta català (i primer de l'Estat) en aconseguir aquest reconeixement que des del 2004 s'atorga a Xile al millor autor d'Amèrica Llatina i la península Ibèrica. Grans poetes com Juan Gelman, Nicanor Parra i José Emilio Pacheco també van ser reconeguts amb aquest prestigiós guardó.

Va començar la seva trajectòria literària escrivint en castellà –l'única llengua que li van ensenyar a l'escola–, però el 1980 Margarit va deixar de publicar la seva poesia en castellà per passar a escriure només en català  per després traduir-se ell mateix al castellà.

Entre la seva obra –va publicar prop d'una trentena de llibres– trobem 'Edat roja' (Columna, 1990), 'Joana' (Proa, 2002) –un llibre de dol on recull els últims mesos de vida de la seva filla–, 'Càlcul d'estructures' (Proa, 2005) –l'estudi d'arquitectes on ell treballava va ser l'encarregat de fer el càlcul d'estructures de la Sagrada Família per continuar l'obra–, 'Casa de Misericòrdia' (Proa, 2007), 'Un hivern fascinant' (Proa, 2017) i el reconegut llibre de memòries 'Per tenir casa cal guanyar la guerra'. 

NO T'HO PERDIS: Els llibres que t'has de llegir aquest mes

Llegeix el número de febrer de Time Out Barcelona, amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat