Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Mor Miguel Gallardo, il·lustrador i dibuixant icònic de la Barcelona 'underground'

L'autor de còmic ha mort als 66 anys a causa d'un càncer

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Publicitat

Miguel Ángel Gallardo (Lleida, 1955) va morir la nit d'ahir a causa d'un càncer. Gallardo és una peça clau de la quinta d'autors que, des de Barcelona, van configurar un còmic per adults d'estil alternatiu que va portar el còmic espanyol a la seva primera majoria d'edat, a principis dels vuitanta. 

Gallardo, amb el guionista Juan Mediavilla, van crear Makoki, el personatge que va personificar l'anomenada línia 'chunga', en contraposició a la clara franco-belga: un pacient de frenopàtic que s'escapava del manicomi després de rebre una alliberadora descàrrega elèctrica. Les aventures de Makoki eren un còctel d'humor delirant (apologia humorística de la violència, les drogues i la marginalitat, amb un argot propi inenarrable) que més que recollir les ànsies de llibertat era un atac llibertari directe a l'ordre social. 

María y yo
Foto: AstiberriMaría y yo

Ara bé, a diferència d'altres autors destacats de l''underground', Gallardo va saber reconduir la seva  carrera i eixamplar el seu públic, per convertir-se en un autor de novel·la gràfica i il·lustració apte –i popular– entre un públic adult no especialitzat. La publicació de 'Maria y yo' (2007, Astiberri) va portar aquest eixamplament de temes i èxit massiu: és la crònica d'unes vacances a Canàries amb la seva filla autista María. Defugint els tòpics i la sensibleria, retrata la malaltia amb humor, realisme i tendresa. 'Maria y yo' va tenir una adaptació cinematogràfica i una secuela, 'María cumple 20 años' (2015, Astiberri). 

Amb estudis a l'Escola Massana, Gallardo va ser també un col·laborador habitual com a il·lustrador a La Vanguardia i en diferents diaris i revistes nacionals i internacionals com The New York Times, The New Yorker, El País o The Washington Post, i va guanyar dos premis del Saló Internacional del Còmic de Barcelona, incloent-hi el Gran Premi del Saló el 2014 a tota la seva trajectòria, i  també el Premi Nacional de Còmic de Catalunya per 'Maria y yo'. 

NO T'HO PERDIS: Les millors llibreries de còmic de Barcelona 

Llegeix el número de febrer de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat