Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
La Banda Trapera del Río, la del primer disc, en la icónica foto de Salvador Costa. Grey és al centre
Foto: Salvador Costa La Banda Trapera del Río, la del primer disc, en la icónica foto de Salvador Costa. Grey és al centre

Mor Morfi Grei, cantant de la Banda Trapera del Río i uns dels inventors del punk a Espanya

L'artista ha mort als 64 anys per les complicacions derivades d'un trasplantament de fetge

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Publicitat

El cantant de la Banda Trapera del Río, Morfi Grei, Miguel Ángel Sánchez Tenedor (Melilla, 1959) ha mort als 64 anys, a causa de les complicacions derivades d'un transplantament de fetge, segons ha anunciat la seva família en un comunicat. "La seva mare, els seus fills i germans us volem agrair totes les mostres de suport i de consol. Demanem el màxim respecte i intimitat en aquests moments tan difícils", expressa el comunicat. 

Grei, que va fundar la Banda Trapera l'any 1976, als blocs grisos i verds a l'extraradi de Cornellà, té en el seu currículum el que és considerat el primer disc de punk-rock en castellà a Espanya, 'La Banda Trapera del Río' (1979). I tot i aquesta etiqueta punk, l'estil, com als Ramones o Iggy Pop, se'ls va quedar curt. En els dos discos de l'època gloriosa de la banda, que inclou el primer i el següent, 'Guante de guillotina' (1983), van desenvolupar un aliatge dinàmic de rock, garatge i desenvolupaments guitarrístics vertiginosos i complexos que avui encara poden mirar de tu a tu a patums del rock d'acció com Radio Birdman (bona part de la culpa va ser del guitarrista difunt el 2004: Tío Modes, Modesto Agriarte aka el Metralleta, d'estil inclassificable i arrels flamenques i de rock progressiu).

Cap al 2016 la banda es va reunificar per celebrar el seu 40 aniversari, una reunió que ha seguit fins al dia d'avui amb diverses formacions però sempre amb Grei al capdavant (memorable l'actuació de la Rambla davant del seu paisà José Montilla).  

La trajectòria de la Trapera (i per tant de Grei) és d'immensa rellevància pel que fa al rock cantant en castellà (i també en català). Seva és la conté la primera cançó de rock dur cantada en català de la història, 'Ciutat Podrida'. Als inicis dels vuitanta van fregar l'èxit i la fama, en una història plena d'èpica de carreró (sexe, drogues, morts, egos) que el periodista Jaime Gonzalo va narrar en l'excel·lent llibre 'Escupidos de la boca de Dios' i projectada en cinema al documental 'Venid a la cloacas' de Daniel Arasanz.

Van fer bandera d'un orgull obrer i anarquista d'extraradi, i la seva influència va des de l'underground extrem del rock radical basc fins al 'mainstream' del rock 'calorro' d'Estopa (Tío Modes va ser professor de guitarra de David Muñoz d'Estopa).

NO T'HO PERDIS: Els millors bars de rock de Barcelona   

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Més de Love Local

    Últimes notícies

      Publicitat