Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Mor Xavier Mercadé, el fotògraf de concerts que sempre hi era

El cap de fotografia de l'Enderrock deixa un gran buit en la professió: va capturar 14.000 concerts durant la seva carrera

Borja Duñó
Escrit per
Borja Duñó
Publicitat

No ens coneixíem gaire, però ens vèiem a tots els concerts. Ell sempre a primera fila, al fossar, una presència gairebé icònica per a tots els amants de la música en directe, immortalitzant l'efímer, captant l'emoció del moment. Arribava a anar a dos o a tres concerts en una mateixa nit i d'aquesta manera en va capturar més de 14.000 durant gairebé quatre dècades. Era el cap de fotografia de l'Enderrock i tenia el que segurament és l'arxiu de fotografies de rock més gran del país. Xavier Mercadé (Barcelona, 1967-2021) va morir ahir a la tarda amb 55 anys i deixa un gran buit en la professió. El trobarem molt a faltar. 

Mercadé era conegut també per la seva generositat. Quan la Guàrdia Urbana va entrar l'any passat a l'Heliogàbal per aturar un concert de Sandré amb només 16 assistents, asseguts i amb mascareta, ell també era allà per captar l'instant. Des de Time Out vam voler informar de la notícia i li vam demanar si podíem utilitzar la seva fotografia. Cap problema, no tenia per què fer-ho, però ens la va cedir.

Mesos més tard Time Out organitzava un acte als jardins del Palau Robert i s'acabava d'inaugurar la seva exposició antològica 'Rockviu'. Les imatges, en gran format, impressionaven, i feien reflexionar en com la mirada d'un fotògraf pot engrandir una llegenda. I en com els fans ens hem relacionat amb la música a través de fotografies com les de Mercadé. Els Pets, Love of Lesbian, Sopa de Cabra, Rosalía... Madonna, The Rolling Stones, The Cure... El recorregut et duia a la sala Cotxeres, on s'havia reproduït una petita sala de concerts, amb camerino inclòs, on la gent podia fins i tot guixar les parets.

Les seves fotografies, que formen part de la memòria musical del nostre país, es poden consultar al número 300 de l'Enderrock, un especial amb 300 instantànies seves, al llibre 'Odio obedecer' (Quarentena Ediciones, 2011) i a l'exposició del Palau Robert, que s'hi estarà fins al 29 d'agost. Aneu-la a veure.

NO T'HO PERDIS: Festivals de música a Barcelona i a Catalunya el 2021

Llegeix el número de juliol i agost de Time Out Barcelona, amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

  

Últimes notícies

    Publicitat