Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Cigarette
Photograph: Shutterstock

Nova Zelanda prohibirà comprar tabac... de per vida

El país vol evitar que les persones nascudes a partir del 2008 comencin a fumar

Ed Cunningham
Escrit per
Ed Cunningham
Publicitat

Oblideu-vos de la prohibició de fumar als interiors, dels impostos sagnants sobre el tabac i dels packagings fastigosos: Nova Zelanda està portant les lleis antitabac a un altre nivell. El govern laborista de Jacinda Ardern no només vol reduir dràsticament el nombre de neozelandesos que fumen, sinó que vol evitar que els joves comencin.

Les estrictes noves lleis del país faran que qualsevol persona nascuda després del 2008 tingui prohibit comprar cigarrets durant tota la seva vida. Actualment, a Nova Zelanda l'edat que cal tenir per comprar cigarrets és de 18 anys, però a partir del 2027 aquest límit augmentarà en un any cada dotze mesos. La idea és que amb el temps cada vegada menys persones fumin i la venda de cigarrets quedarà completament prohibida.

L'objectiu és reduir la proporció de neozelandesos que fumen al 5 % o menys l'any 2025. Actualment, és de l'11 %, un percentatge que, tot i no trobar-se entre les taxes de tabaquisme més altes del món, tampoc és tan baixa. Al voltant de 5.000 persones moren cada any per malalties relacionades amb el tabac a Nova Zelanda, un nombre significatiu per a un país tan petit.

Les noves lleis continuen una dècada de legislació antitabac, de les quals la més significativa fins ara és un augment obligatori del 10% del preu dels cigarrets cada any a Nova Zelanda. Això vol dir que el preu mitjà d'un paquet de 20 cigarretes és actualment d'uns 21 euros, més de quatre vegades el preu d'un paquet a Espanya.

Funcionarà? Bé, és una mica aviat per dir-ho. Serà més difícil fer front a la taxa de tabaquisme entre la població maori, que és molt més alta (un 22%), de manera que el govern d'Ardern està creant un grup de treball específic. També hi ha alguns temors que la prohibició de fumar crearà un mercat negre, però sembla que, com a mínim, el nombre total de fumadors neozelandesos disminuirà significativament.

S'espera que les noves lleis entrin en vigor el 2022. Quan ho facin, curiosament, Nova Zelanda no tindrà les lleis antitabac més estrictes del món. Aquest títol recau en Bhutan, que el 2004 es va convertir en el primer estat a prohibir la venda de tabac i fumar als llocs públics.

Els neozelandesos que s'han passat els últims anys perfeccionant les seves habilitats de vaporització, que no s'espantin. Les noves lleis estan dirigides específicament al tabac i, per tant, encara no afectaran el 'vaping'. Uf!

NO T'HO PERDIS: Premis Time Out Barcelona 2021

Llegeix el número de desembre de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat 

Últimes notícies

    Publicitat