Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Biblioteca de les Coses
Foto: Maria DiasBiblioteca de les Coses

Obre a Barcelona la primera Biblioteca de les Coses de l'Estat

Escrit per
Erica Aspas
Publicitat

Abans de comprar l’estri que teniu a les mans, penseu: realment em fa falta? Us deixareu els calés en una cosa que potser només feu servir un dia o uns minuts? El mai se sap ja no serveix, lluitem per un tipus de consum diferent, més conscient i amb menys residus. Per això celebrem projectes tan emocionants i necessaris com la Biblioteca de les Coses –la primera de l'Estat– que fa uns mesos va obrir al districte de Sant Martí impulsada per la cooperativa Nusos i la fundació Rezero, que engloben els dos vessants que marquen la seva personalitat: fer comunitat i l’economia circular.

En comptes de llibres, el que omplen les prestatgeries d’aquest espai al Casal de Ca l’Isidret són una sèrie d’objectes diversos. Estan ordenats en quatre categories: oci i aventura, neteja i llar, bricolatge i jardineria, oficina i salut i cures. Tenen un catàleg a la web i també en paper, perquè “la gent gran del Casal d’avis va demanar no haver de remenar gaire internet”, ens explica la Victòria, una de les persones clau del projecte. Hi ha uns 70 objectes, com un trepant, tendes de campanya, un projector, crosses, cassoles, una màquina de cosir, aspiradors, una panificadora i caminadors que es poden agafar en préstec durant una setmana o el temps que faci falta sota petició i a preus gairebé simbòlics que van d’un a cinc euros.

Biblioteca de les Coses

Foto: Maria Dias

Com a qualsevol biblioteca, cal un carnet. Hi ha tres tipus, el bàsic que no té quota i pagues pel préstec; el carnet d'amiga que costa 10 € i tens dret a 12 préstecs en sis mesos, de Súper amiga, amb el qual, pagant 20 €, tens dret a 24 préstecs.

En aquesta primera fase accepten de tot, sempre que siguin objectes que encaixin en les categories i estiguin en bon estat –la biblioteca no és un magatzem de trastos!–, i estan oberts a aliances amb empreses que cedeixin objectes com fan els hotels Derby, que han donat coberteries, vaixelles i estris de cuina. Si teniu algun objecte amb una llarga vida útil però que a casa només ocupa espai i no fa servei, contacteu amb ells!

Està inspirada en la Library of Things de Londres i de Toronto i, tot i que és la primera de Catalunya i d'Espanya, han rebut la visita de bibliotecaris d’altres localitats per veure si poden replicar el projecte. “N’hi hauria d’haver una a cada districte i rebre suport institucional, com passa a les Biblioteques de les Coses de la resta d’Europa”, diu l’Alba, de Rezero. Podeu donar objectes, llogar-ne però també fer-vos voluntaris. Actualment n'hi ha uns 10 –amb diferents nivells de presència– i són peces clau perquè tot rutlli.

A més del préstec, la Biblioteca també organitza diferents activitats, com el taller de reparació d'objectes, l’últim dissabte de mes o xerrades per trobar maneres de consumir més conscientment.

NO T'HO PERDIS: Botigues on comprar sense plàstic.

Últimes notícies

    Publicitat