Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Wanna Paint Banksy night
©BanksyWanna Paint Banksy night

Obres de Banksy per 80 euros: així funcionava el negoci de falsificacions desmantellat a Barcelona

Les peces es creaven sobre cartó amb esprai i anaven acompanyades d'un certificat d'autenticitat fals

Laia Jordà Sánchez
Escrit per
Laia Jordà Sánchez
Escrit per
Time Out Barcelona ACN
Publicitat

A la venda algunes obres originals de Banksy per 80 euros; això és el que oferien algunes botigues, sales de subhastes i pàgines web de Barcelona. Malgrat que pugui semblar una oferta impossible de rebutjar, hi havia un detall que no s'especificava: les obres eren falses. Aquest dijous 7 de març, els Mossos d'Esquadra han desmantellat el taller i alguns punts de des d'on es distribuïen les obres, als quals se'ls acusa de delictes d'estafa continuada i contra la propietat intel·lectual. De moment, s'han registrat 25 víctimes d'arreu de l'Estat i d'altres països com Alemanya, Suïssa, Estat Units i Escòcia, i tot i que les obres estaven a un preu màxim de 80 euros, algunes d'elles van arribar a pagar 1.500 euros.

Banksy
Foto: Erica Aspas

Les obres anaven acompanyades d'un certificat d'autenticitat fals i una fotocòpia d'una entrada d'un parc d'atraccions que va ser un projecte de l'artista l'any 2015. La investigació es va iniciar l'any passat per investigar la traçabilitat i la procedència de les peces i es van intervenir nou d'elles, algunes d'elles ja venudes. A més, es va inspeccionar el pis de Saragossa des d'on una parella de joves creaven les obres sobre cartons. Un any més tard, els Mossos investiguen la persona que feia de distribuïdor així com l'entitat que falsificava els certificats d'autenticitat.

El procés de creació de les peces també estava molt estudiat: totes elles es realitzaven sobre cartó amb esprai, amb la utilització de plantilles i la incorporació d'elements que generaven confiança als compradors, com són els segells de tinta i adhesius. La quantitat d'obres i el seu origen comú van fer sospitar els investigadors de la Unitat Central de Patrimoni Històric dels Mossos, que van poder seguir el rastre gràcies als adhesius i altres marques de creació.

Fake Bansky
Foto: Mossos d'esquadra / ACN

Per què les obres estaven tan buscades?

Banksy és un dels artistes contemporanis més rellevants d'aquest segle, però, a més de la seva popularitat, les obres falsificades tenien un atractiu afegit: totes es venien com a peces fetes per l'artista a Dismaland, un parc d'atraccions creat per Banksy a Anglaterra entre el 22 d'agost i el 27 de setembre del 2015. Segons diverses especulacions, es creu que l'artista va amagar obres seves per tot l'espai com una mena de joc per als visitants, per aquest motiu les peces falses s'acompanyaven de fotocòpies de les entrades del parc.

NO T'HO PERDIS: Les millors exposicions de Barcelona

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat