Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Bb Trickz
Foto: Instagram @belizekaziBb Trickz

Qui és Bb trickz, la catalana de 24 anys que ha actuat al Coachella i quines són les claus del seu èxit?

Ha nascut una superestrella, però darrere del ràpid ascens a la fama de Bb trickz encara hi ha moltes incògnites

Mar Vallverdú
Escrit per
Mar Vallverdú
Publicitat

Poc més d’un any després de començar la seva carrera musical, ja ha publicat 2 EPs, signat amb dues grans discogràfiques i està programada per tocar a grans festivals, entre ells Coachella, un dels esdeveniments musicals més populars i influents del món. Encara no coneixes a Bb trickz? Aquesta és la guia que necessites per saber-ho tot.

Comencem pels orígens

Ella rapeja “no es Belize es Bb trickz” però el seu nom real és Belize Kazi. Va néixer a Barcelona l’any 2000 i potser és la persona que ha viscut el 2023 més interessant. Tot apunta que el 2024 serà el seu any, perquè ja ha actuat al festival Coachella, a Califòrnia. Però rebobinem una mica i posem-nos en context pels que us hàgiu perdut la carrera supersònica de la catalana.

18 de febrer de 2023. Sota el nom d’usuari de @imsorrymissjacksonuhh, Belize publica un vídeo –que acumula 2,2 milions de visites actualment– cantant un fragment d'una cançó, en aquell moment sense nom. La lletra, la manera de rapejar i el seu carisma natural no deixa indiferent ningú que escolta els 18 segons d’aquesta cançó misteriosa i el so es viralitza gairebé instantàniament. Després de fer-se viral, la cantant continua penjant vídeos amb el mateix so a diferents localitzacions. Ho fa sempre acompanyada de les seves amigues, que, com ella, desprenen l’energia d’unes nines Bratz de talla humana. Però, més enllà d’aquest fragment de TikTok, la cançó encara no estava disponible a cap plataforma d’àudio. 

15 d’abril de 2023. Després d’haver arreplegat fans i curiosos a les xarxes, la cantant publica la seva primera cançó sencera amb videoclip a YouTube i coneixem així, finalment, el seu nom artístic: Bb Trickz. Per sorpresa, la cançó que serveix de presentació oficial no és la que portava fent córrer a Tiktok des de febrer, sinó una de completament nova titulada 'Missionsuicida' que 'sampleja' l'opening de Law and Order

Bb Trickz es presenta: “La más mala de España soy yo// Llego a la disco, me salto la fila”. L’esperada cançó de TikTok també es publica aquell dia, però sense videoclip. La cantant revela la versió d’aquest tema, 'Bambi', amb lletres ja icòniques com 'No era ‘squirt’, era pis'. El més important: les cançons estaven distribuïdes per Virgin Music Spain, una de les grans discogràfiques d'Espanya, un fet remarcable tenint en compte que, abans del mes de febrer, no la coneixia ningú. Belize deixa clar així que no es tracta d’un moment viral fugaç a TikTok: ha nascut una estrella.

24 d’abril de 2023. Menys de 10 dies després de llançar la primera cançó arriba Trickstar, el primer EP de l’artista. Té 6 cançons i es pot escoltar en 10 minuts i 54 segons. 

Les claus de l'èxit

T’agradi o no la seva música, està clar que Belize és la imatge d’un èxit tan immediat que ha fet aixecar celles els escèptics. ‘Industry plant’, producte de ‘marketing’, ‘nepo-baby’… Les acusacions contra la cantant són moltes. Però és gairebé impossible que Bb trickz sigui una estratègia premeditada per la indústria musical: en l’era d’un algoritme que canvia constantment, és molt difícil que el naixement d’una artista es pugui anticipar als dictàmens de l’internet més ràpid i volàtil que hem conegut mai. La viralitat no sempre es pot provocar. Així doncs, quines són les claus de l’èxit de Bb trickz? 

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de Bb trickz (@belizekazi)

En qualsevol estrella, el carisma hi juga un paper important. Però a part d’aquest 'je-ne-sais-quoi’ que no es pot arribar a descriure, hi ha dos factors evidents en el salt a la fama immediata de Bb trickz. Belize fa rap amb influències de ‘uk drill’, canta ‘off-beat’ i, aquí, no tenim res que s’hi assembli. La cantant escriu tal com raja i escoltar-la és com haver-te colat al seu cervell. A ‘Sentimental’, l’artista canta: "En verdad era una broma, no tengo nada que decirte, tía / En verdad sí tengo algo que decirle, pero mejor se lo digo otro día / En verdad mejor si no le digo nada, a ver si me pilla." 

Amb lletres com aquesta aconsegueix captar l’atenció i Belize fa el seu segon moviment estratègic innegable, que és potser la base del seu èxit: juga amb el misteri. Quan volíem saber-ho tot d’ella, ens tanca la porta als nassos per construir un personatge totalment opac, del qual és molt difícil obtenir cap mena d’informació personal. I en un món on estem acostumats a un flux d’informació infinit, quan ens la priven embogim per saber-ho tot.

L’important és que parlin de tu

En un moment de febre col·lectiva, els usuaris de Twitter van treure les seves habilitats detectivesques per descobrir el passat de la nova estrella i en van sorgir informacions interessants. 

Belize fent de model infantil per una campanya de Nesquik: 

També ha sigut la cara dels llibres escolars de Santillana:

View this post on Instagram

A post shared by Bb trickz (@belizekazi)

I ha format part d’un grup de música infantil conegut com a ‘Oh! Cake & the Cookie’ i va fer de corresponsal per Minimúsica al festival Primavera Sound:

Entre les acusacions de nepotisme i la lletra de ‘Lo siento mamá’, descobrir qui són els pares de Bb trickz era potser un dels misteris principals a resoldre. Les investigacions van culminar amb la publicació d'un vídeo del periodista musical Kozma, on es confirma que el seu pare és An Der Beat, popular DJ barceloní a finals dels 80-90, i la seva mare una acupuntora nascuda al Canadà. 

Lo siento mamá, de Bb Trickz
Foto: SpotifyLo siento mamá, de Bb Trickz

Una cosa està clara: 'Go big or go home'

Amb la fama entre les mans Bb trickz tenia clara una cosa, o es feia amb grandiloqüència o no es feia, una mentalitat que és la constant en la seva carrera precoç. A diferència de les trajectòries graduals a les quals estem acostumats, la primera entrevista de Bb trickz va ser a Genius, el mitjà musical nord-americà respectat com l’enciclopèdia musical per excel·lència d’Internet i per on han passat artistes com Billie Eilish i Rosalía. Des d’aleshores ha sigut portada a revistes prestigioses i l'han entrevistat a GQ, Acero Magazine, ICON El País, DAZED. També l’hem vista a desfilades de moda de marques com Acne Studios, xerrant amb Rosalía. 

La seva primera actuació en festivals va ser l’estiu passat al Rolling Loud de Portugal on compartia cartell amb artistes com Travis Scott i Central Cee. Belize es va plantar a l’escenari amb 40 persones i va fer un show que va impactar al públic d’aquest festival.  

Des d’aquest debut, Bb trickz ja està confirmada per actuar a un dels festivals internacionals més importants, el Coachella 2024, on compartirà cartell amb Lana del Rey i Tyler the Creator. En l’àmbit nacional s’ha confirmat la seva actuació al festival Sound Isidro, però de moment Barcelona segueix sense saber si la cantant té previst actuar a la seva ciutat natal. 
Per a acabar-ho d'adobar, abans d’acabar l’any Bb trickz ha decidit tornar a recordar que li agrada fer parlar la gent amb una bona polèmica. Ha tret una nova cançó titulada ​​VIVA ESPAÑA !!! on canta 'soy más messy que el rey de España' i ha presentat el seu segon EP, titulat 'Sadtrickz', publicat aquest cop amb Sony Music Spain, una altra gran discogràfica. Són sis cançons que sumen 11 minuts i 16 segons i tenen lletres que semblen improvisades. Ah, i no hi falten ‘samples’, tan inesperats com pertinents, com aquest del teclista Brian Eno

Enemistats públiques 

Tot i l’enorme benvinguda i la fama immediata, Belize Kazi també ha tingut temps de fer unes quantes enemistats pel camí. 

Yung Beef. Al tema “Ah!”, del seu primer EP, Bb trickz fa referència al traper de Granada quan canta: Te follastes a Yung Beef, ahora tienes el SIDA. En resposta, Yung Beef li va dedicar un tema sencer titulat BB TRICKZ IS FOR KIDS (MINIBISH) on li retorna els retrets i bromeja sobre les acusacions. Al principi de la cançó Fernando canta: “Eh, shout-out pa' Lucas, move”, un tros que pot semblar irrellevant, però és destacable: Lucas (@leodaleo) és el mànager de Bb trickz. Yung Beef no només el menciona a la cançó que dedica a Belize, sinó que per Twitter ha arribat a insinuar que els diners que la cantant mostra tot sovint a les xarxes són en realitat de la mare de Lucas, una famosa dissenyadora espanyola. Ara bé, també hi ha gent que ha especulat que aquest ‘beef’ entre ambdós cantants podria tractar-se d’un pacte amistós per causar rebombori a xarxes. 

Bad Gyal. Una altra artista nacional ha sigut víctima de les lletres de Bb trickz. La cantant mencionava Alba Farelo en un avançament d’una cançó a Tiktok, que encara no ha estat publicada. Diu així: Hablo de ti, Bad Gyal, te crees que sí, pero bailas mal

Bitch Mob. Recordeu les amigues Bratz que protagonitzaven els primers Tiktoks de Belize i més tard al seu primer videoclip amb Missionsuicida? Doncs d’aquesta amistat en queda ben poc, i la tristesa resultant és una de les inspiracions del seu segon EP, ‘Sadtrickz’. Al tema “El viaje de Chihiro” Bb trickz ens diu els motius d’aquesta ruptura entre amigues. Per primera vegada, no ens cal especular i romandre en el misteri, la mateixa Bb trickz ens explica que les seves amigues havien de firmar un contracte gràcies a ella i fer un possible grup musical amb el nom de Bitch Mob. El motiu pel qual es van fer enrere encara no el sabem. També desconeixem quan podrem escoltar-les per descobrir la seva versió dels fets. A diferència dels altres enfrontaments públics que ha tingut Bb trickz, a les seves amigues encara els hi guarda una estima agredolça: “Yo sé que un día te vas a lamentar// La verdad que os quiero, pero la traición (Pff, pff)// No se puede recompensar”.  

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de Bb trickz (@belizekazi)

NO T'HO PERDIS: Els millors concerts del mes a Barcelona

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat