Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Qui ha de dirigir el Lliure i el TNC?

Escrit per
Andreu Gomila
Publicitat

Àlex Rigola ho ha dit clar aquest matí a Twitter: "DUES DONES PER DIRIGIR TNC I TEATRE LLIURE. Ara que s’acosta el final de la segona legislatura d'Albertí i Pasqual, canviem les desigualtats de gènere en el teatre. Seria la primera vegada que hi hauria una dona dirigint els dos centres. Noves mirades. Ja els hi toca, no?". El cert és que el meló és a punt d'obrir-se, ja que aquest 2018 acaba el segon període de quatre anys de Lluís Pasqual al capdavant del Lliure i el 2020, el segon mandat de Xavier Albertí al TNC. Aquest últim, per cert, ha dit a l'últim número de la revista 'Godot' que no pretén un tercer mandat i que estaria bé que el substituís una dona.

Fa setmanes, a més, que els artistes de teatre que tenen entre 35 i 45 anys porten a terme una activitat frenètica. Són les víctimes de la generació tap, a la qual pertanyen Albertí i Pasqual, és a dir, aquella generació que van accedir al poder de joves, als anys 80 i 90, i que encara l'ostenten, més de 30 anys després.

En cap equipament públic teatral català mana una persona nascuda als anys 70 o 80. Ni hi ha manat mai. I els artistes d'aquesta generació breguen per fer sentir la seva veu i canviar, d'una vegada per totes, la tendència dels últims anys segons la qual, quan es canvia de director, el nou és més vell que el seu predecessor (Pasqual és més gran que Rigola i Albertí, que Sergi Belbel).

Fa dos mesos, per exemple, l'Agrupación Señor Serrano va divulgar un manifest per 'canviar' el TNC. Ja són uns quants els directors 'joves' que s'han reunit amb el comissionat de Cultura de l'Ajuntament, Joan Subirats, a fi d'intercanviar opinions. No oblidem que el consistori barceloní té molt a dir dins el patronat del Lliure, format per representants de les institucions que el financen (Ajuntament, Generalitat, Diputació i ministeri de Cultura) i diversos artistes relacionats històricament amb la casa. Tampoc no hem d'oblidar que la mitjana d'edat del patronat és força alta i que són ells els que decidiran si Pasqual continua o donen pas a saba nova... El director del TNC, per la seva banda, es triarà per concurs.

Diversos directors i dramaturgs nascuts als 70 i 80, els noms dels quals no esmentaré, m'han confessat el seu malestar en les últimes setmanes. No han tingut ni una tercera part de les oportunitats que els seus 'pares' o 'tiets', que són els que encara manen i són els que gaudeixen de pressupostos, oportunitats i feina. Quants directors i/o dramaturgs de menys de 45 anys faran aquesta temporada una sala gran? Al Lliure, cap. Al TNC, Josep Maria Miró, únicament, com a autor de 'Temps salvatge'. Treguin vostès mateixos les seves conclusions.

Per cert, mai cap dona ha dirigit el TNC ni el Lliure. Potser els gestors, la gent que hagi de triar, pot matar dos ocells d'un tret: que sigui dona i que sigui jove.

Últimes notícies

    Publicitat