Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

La intervenció sobre refugiats que ha transformat el metro de BCN

Escrit per
Maria Junyent
Publicitat

El metro és un lloc de trànsit i també un espai soterrat. Una metàfora que serveix per parlar dels milions de persones migrants que fugen dels seus països d'origen en busca ja no d'una vida millor sinó d'una vida possible. En un context com el de l'Europa actual, de migracions en massa per una banda i d'alçament de l'extrema dreta per l'altra, l'Ajuntament de Barcelona commemora el 70è aniversari de la Declaració dels Drets Humans amb Umbral, un projecte artístic i social sobre el fenomen de la migració, que s'ha instal·lat a diverses estacions de metro de la ciutat.

Umbral –fins al 6 de febrer– està format per les intervencions de 12 artistes amb les quals els autors volen ampliar el debat sobre la vulneració dels drets humans en els àmbits de les migracions i el racisme. La comissària del projecte és Imma Prieto, crítica i professora d'art i curadora independent, que ha incidit en el fet que una acció com aquesta es faci des de l'espai públic i no tant amb la voluntat de posar-se en el lloc de l'altre (cosa improbable) com en el fet de posar-se al costat amb la voluntat de lluitar junts i reclamar, també junts, la injustícia.

© Carlota Serarols

A l'estació de metro de Passeig de Gràcia, concretament al túnel infernal que tot barceloní coneix bé, hi ha una instal·lació de l'artista turca Banu Cennetoğlu i l'associació La Llista Oblidada que es diu 'The List' i que documenta i recopila informació relacionada amb les morts de 35.597 persones refugiades i migrants (dades fins al 30 de setembre de 2018) que han perdut la vida dins i fora de les fronteres d'Europa des de 1993 a causa de les polítiques estatals i als seus defensors. Un projecte que, segons explicava la comissària d'Umbral, Imma Prieto, lamentablement no tindrà fi mentre continuïn morint injustament migrants i refugiats a Europa.


Els artistes que han participat en la presentació del projecte, al metro de Diagonal, han recalcat la importància de fer sortir les pràctiques artístiques dels seus espais convencionals i la necessitat, també, de fer que l'art sigui la veu de les persones silenciades.


A banda de les instal·lacions a les estacions de Mundet, Ciutadella-Vil·la Olímpica, Diagonal (també a l'espai expositiu Sala Mercè, dins de l'estació), Sants, Maria Cristina, Passeig de Gràcia, Arc de Triomf, Drassanes, Espanya i Urquinaona, Umbral ha editat una publicació –que trobareu encartada a Time Out a partir de dimecres 19 de desembre– dirigida per José Luís Corazón que serveix de catàleg i que a la vegada tracta diversos temes relacionats amb els drets humans i la immigració.

© Carlota Serarols

Els autors de les intervencions, que es podran veure fins al 6 de febrer, són Yto Barrada i Leila Alaoui, Banu Cenetoğlu i La Llista Oblidada, Ramon Esono, Daniel García Andújar, Eulàlia Grau, Rogelio López Cuenca i Elo Vega, Teresa Margolles, Dan Perjovschi, Estefanía Peñafiel i Hiwa K.


Umbral s'emmarca dins de la conferència internacional United Cities for Rights, organitzada per l'Àrea de Drets de Ciutadania de l'Ajuntament de Barcelona.

Més informació sobre el projecte, les obres i els artistes participants aquí

NO T'HO PERDIS: Les millors exposicions de Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat