Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Regla sense residus: copa menstrual i compreses reutilitzables

Escrit per
Marta Salicrú
Publicitat

Hi ha tant de plàstic al mar que els polímers s'han convertit en espècie autòctona del Mediterrani. En cada kilòmetre del nostre mar suren 1,25 milions fragments de plàstic –xifra que multiplica per quatre la de l'illa de plàstic del Pacífic–, i el plàstic representa el 95% dels residus que floten a les nostres costes, segons un estudi publicat per WWF l'últim Dia Mundial dels Oceans, el 8 de juny del 2018. Segons el mateix estudi de l'ONG ecologista, Espanya és, després de Turquia, el segon país de la UE que més residus de plàstic aboca el mar, i el quart que més consumeix aquest material.

Per ajudar a combatre-ho, les dones tenim una solució entre les cames: en comptes de contribuir a l'emissió de residus un cop al mes amb els tampons i compreses d'un sol ús, podem optar per solucions reutilitzables quan tenim la regla.

Ja hem parlat de la copa menstrual, petits recipients de silicona que s'introdueixen dins la vagina. Una alternativa als tampons, que s'introdueixen secs, absorbeixen la sang i resten xops entre les parets vaginals, la copa recull la sang en un petit dipòsit, respectant l'efecte de la gravetat en el cicle menstrual. Les copes són més cares que un paquet de tampons, però com que es poden reutilitzar durant uns deu anys, en vuit cicles el seu preu s'amortitza i significa un gran estalvi, econòmic i de generació de residus.

Cyclo

Teniu una gran oferta de copes menstruals al mercat, començant per la pionera Mooncup, la primera fabricada amb silicona, el 2001 al Regne Unit. Si busqueu producte de proximitat, teniu l'Enna Cycle, que té un aplicador com els dels tampons per facilitar-ne la col·locació, i que es va emportar un dels premis ADI 2018, els premis al millor disseny industrial del FAD.

Ja sigui com a complement de la copa menstrual o per usar-les en comptes de les compreses d'un sol us, perquè la vostra regla no es converteixi en una font mensual de residus també podeu fer servir compreses reutilitzables. De tota l'oferta que teniu, totes coincideixen a fer servir teixits tècnics molt absorbents –la gran diferència respecte les predecessores de les compreses de roba del passat–, sense tòxics i amb sensibilitat mediambiental, i la majoria porten botons per evitar que es moguin.

Teniu les de Cyclo, amb tota una filosofia de menstruació sostenible al darrere, fetes a Espanya amb cotó ecològic. Les de Tres Amapolas, el projecte com a resposta a la crisi econòmica de tres dones de Villanueva de la Vera, poble de Cáceres on les compreses es produeixen íntegrament; les podeu comprar a El Petit Rusc, on també tenen les de Tierra Sabia. O les d'Orethic, també confeccionades a Espanya, que tenen com a principal valor que no fan servir polièster en la capa aïllant, i que podeu comprar a sinplastico.com.

Una altra opció, i ben bonica, són les “compreses d'alta costura” de Flora Menstrual, definides així perquè estan confeccionades a ma per Laura Barriendos, modista del Penedès al darrere d'aquest projecte. “Al principi, quan ho explicava, molta gent reaccionava amb fàstic –diu Barriendos–. És evident que la menstruació no la tenim acceptada i ens provoca rebuig. Intentem no tocar-la i evitem parlar-ne. Haver de rentar les compreses, semblava 'fastigós' i laboriós”.

Per Barriendos, però, hi ha molts motius pels quals val la pena prendre's aquesta molèstia. “En primer lloc, perquè són molt més bones per tu, ja que estan fetes de cotó, i no tenen milers de tòxics i químics com les comercials. Després, per reduir notablement els residus que podem arribar a generar durant tota l'etapa menstrual. També per connectar amb el teu cicle menstrual, i naturalitzar-ho. I finalment, també són més econòmiques a llarg termini, i els teus diners no van a parar a cap campanya publicitaria que promet que la teva regla farà olor a roses fresques ni cap multinacional, van a parar a una persona que cus les compreses amb molt d'amor, perquè creu en una menstruació sostenible i conscient”.

Les compreses Flora Menstrual estan fetes amb teixits estampats de cotó, una capa interior absorbent de cotó, i una capa opcional de polièster, amb un laminat que les fa impermeables i transpirables. “Sempre compro en establiments locals, i trio molt les teles, tant per estampat com per gramatge”, diu Barriendos. “Per mi, que siguin boniques és molt important, ja que a vegades costa fer el pas i deixar de pensar que és una feinada, així que fer-les boniques ajuda a estimar-les i valorar-les”. Les trobareu al mercat del festival Estrogenfest de dones artistes.

Cocoro

Si voleu provar què és una regla sense compreses, una altra opció molt atractiva –en tots els sentits: també estèticament– és la de les calces menstruals Cocoro, que són absorbents com una compresa gràcies a una capa interior de teixit tècnic en base de polièster, absorbent, hidròfug, antibacterià i transpirable. Els primers i últims dies de regla seran suficients per mantenir-vos seques; per als dies de regla més abundant, les haureu de combinar amb la copa menstrual.

De fet, va ser constatar que la majoria de dones que feien servir la copa la complementaven amb compreses o 'salvaslip' d'un solo us és el que va portar a les quatre sòcies de la cooperativa barcelonina Femmefleur –dues arquitectes, una dissenyadora gràfica i una filòloga– a desenvolupar les seves calces menstruals. “A ningú li agraden les compreses i els 'salvaslips' –diu Clara Guasch, de Cocoro–, els fabricants es forren amb un producte que no agrada a ningú, que és supercontaminant i que fa servir la meitat de la població del mon”. Van confirmar la seva intuïció que calia una alternativa còmoda i sostenible quan la campanya de micromecenatge que van arrencar per tirar endavant la primera producció de Cocoro va aconseguir vuit vegades més l'import que demanaven.

Si en seguiu les recomanacions de rentat (màxim a 30º, sense suavitzant ni lleixiu i evitant l'assecadora i la planxa), el teixit tècnic de les Cocoro mantindrà les seves propietats durant uns 60 rentats, és a dir, que us duraran uns dos anys. Teniu 13 models de calces Cocoro, algunes 'culotte' i d'altres tanga, amb diferents capacitats d'absorció i totes en negre.

La producció de les calces Cocoro es fa a Catalunya, en col·laboració amb Ared, fundació per a la reinserció de dones, i així volen que continuï Guasch i les seves sòcies, tot i que Cocoro ha doblat vendes en un any. I tot plegat, sense disposar de recursos per al màrqueting. “El nostre objectiu és que se sàpiga que existim”. Cocoro aposta per la venda 'online', tot i que ocasionalment participa en mercats i també està present, com a prova pilot, en una petita mostra de botigues.

Per altra banda, els tampons Freeda són una alternativa ecològica a la copa menstrual, per si us costa donar el pas. Estan fets de coto orgànic –100% natural, sense químics– i l'aplicador és de sucre de canya. Us podeu subscriure i rebreu els vostres tampons (regular, súper i súper plus) cada mes.  

NO T'HO PERDIS: Sabeu que a Barcelona hi ha un supermercat lliure de plàstic? Desterrem el plàstic d'un sol ús de la nostra vida! 

Últimes notícies

    Publicitat