Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Tarannà Cafè
FOTO: Irene FernándezTarannà Cafè

Tanquen el Tarannà i el Jabalí, dos clàssics de Sant Antoni

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Publicitat

La setmana passada va tancar el Tarannà Cafè, segons ens explica el seu propietari, en Josetxu Navarro. Una notícia trista; obert ara fa set anys, el Tarannà, juntament amb el Federal i el Calders, són locals d’ampli arrelament veïnal que van marcar el caràcter d’un barri que ha entrat, segons es lamenta Navarro, en una barrina de gentrificació salvatge.

«Marxem d’aquí simplement perquè no es agrada en què s’ha convertit el carrer Parlament», explica Navarro. Segons el propietari del local, «això fa set anys era el carrer normal d’un barri normal. En els darrers tres han passat coses increïbles: ja no es concedeixen noves llicències de bars però veus locals que modifiquen la que tenen, i cada dos mesos n’obre un de nou. I la majoria són establiments propietats de cadenes de franquícies i grans inversors». El Tarannà, valora, «és una altra cosa, forma part d’una escena de bars «com el Federal, el Calders o el Cometa que van donar una nova identitat popular al barri».

El Tarannà marxa de Parlament i busca local a les afores del centre
El Tarannà marxa de Parlament i busca local a les afores del centre
FOTO: Maria Dias

Per l’hostaler, és el moment de marxar d’un barri on «han pujat tots els lloguers de manera insostenible i això ha creat molt mal rollo amb els veïns. I no volem formar part d’això». Però vol matisar que tot i el Tarannà «s’ha afartat del carrer Palament, no s’ha afartat de Sant Antoni».

La solució és ben clara: estan buscant un nou emplaçament per al Tarannà, que obrirà segurament a finals de setembre «en una altra mena de barri, on seguirem mantenint la nostra vocació de servei als veïns, d’obert en tota la franja i amb un bon menú molt assequible». I han optat per la descentralització total; les localitzacions més probables per al nou Tarannà són el Fòrum o la Zona Franca.

Aquest no és l'únic establiment emblemàtic que tanca a Sant Antoni; el passat mes de febrer va abaixar la persiana el clàssic Jabalí, un bar-restaurant per on hi passava tota la faràndula i veïns del barri els divendres per la nit. Les seves eren unes de les millors braves de Barcelona, i sopar-hi a base dels seus generosos entrepans i tapes era una garantia de bona teca a preu immillorable. Quasi tant antic com el rock and roll: va obrir el 1959! 

Adéu a les tapes teatreres del Jabalí
Adéu a les tapes teatreres del Jabalí
FOTO: Ivan Giménez

Des de la xarcuteria del mateix nom a Parlament –l'altra pota de l'empresa– una empleada ens explica que "aquesta és una defunció dramàtica després de 60 anys d'obertura i la propietat està massa afectada com per parlar-ne". Evita donar cap raó; només al·ludeix a "un cúmul de circumstàncies doloroses que han portat al tancament d'un local emblemàtic". 

Aquest duet de tancaments té una lectura dramàtica òbvia: un local nou i un altre d'antic –que simbolitzen el caràcter del barri, d'ahir i d'avui– tanquen portes en un context de pressió immobiliària i gentrificació. 

Últimes notícies

    Publicitat