Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Tot el que ens hem perdut sense River Phoenix

Escrit per
Pere Vall
Publicitat

Imaginem-li una carrera

Redacto aquesta columna que, cada setmana, tantes alegries, dubtes, reptes i satisfaccions em genera el mateix dia en què River Phoenix hauria fet 49 anys. Una mica més jove que el seu company de viatge Keanu Reeves (que el 2 de setembre en fa 55), i miqueta més gran que James Franco (41), Jared Leto (47), Christan Bale (45), Leonardo DiCaprio (44) o el seu propi germà Joaquin (44), River Phoenix ens va deixar com ja ho van fer Marilyn Monroe o James Dean als anys 50 i 60 del segle passat: de cop, en un moment de gran maduresa interpretativa i amb la incògnita de com seria la seva futura trajectòria. I els tres, bellíssims! Recordem que només tenia 23 anys, i que va morir per culpa d’allò que els mitjans han/hem definit com un còctel de drogues. Còctel i drogues, quina associació de paraules més lletja i perillosa... Què hauria passat si, en comptes del maleït còctel, s’hagués pres un San Francisco? Si tota la merda de les drogues no se li hagués descontrolat. Imaginem la carrera actual de River Phoenix. Imaginem-lo en algunes pel·lis recents i al costat d’alguns cineastes admirables.

Un impecable noi Tarantino

Ens va abandonar el 1993, i la primera pel·lícula de Quentin Tarantino és del 1992, ‘Reservoir dogs’. Si no en aquella òpera prima, sí que el veig en alguns dels treballs següents del realitzador. No grinyolaria gens en el paper interpretat per Eric Stoltz a ‘Pulp fiction’. O en els personatges de Steve Buscemi i Tim Roth del mateix film. El veig també com una peça més dels excel·lents repartiments corals de ‘Maleïts malparits’, ‘Django desencadenat’ o ‘Los odiosos ocho’. I què us semblaria a ‘Érase una vez en... Hollywood’? Fent de Charles Manson! Un hippy pollós més? Aquell col·lega de Margaret Qualley de la comuna, que fa rutes en cavall? Per què no? Tindria encara carona de nen misteriós, solitari i trist? Cos d’home gran i rostre de xavalet? S’hagués engreixat? Estaria calb i lletjot? Quants cops s’hauria casat? Estaria posant a parir Bolsonaro per l’assumpte dels incendis de l’Amazònia? Especulacions, simples especulacions.


Fitxat pel cine indie del segle XXI

Suposo que Gus Van Sant seguiria tenint Phoenix en la seva escuderia. I tots els directors independents comptarien amb els seus serveis. I, per descomptat, seria un noi Scorsese que es disputaria els mateixos guions de Leonardo DiCaprio. Hauria debutat com a director. I hauria treballat a les ordres de Greta Gerwig, Noah Baumbach, Christopher Nolan i Sofia Coppola. Tot això, després d’un període, breu o llarg, discret o públic, de desintoxicació, esclar. Compartiria pla amb Michael Fassbender i Tom Hardy? S’enamoraria d’Anne Hathaway o potser d’Aaron Eckhart? Com portaria això de tenir un peu en el cinema indie i un altre en el blockbuster?

I Heath Ledger, què?

Ara que Joaquin Phoenix ha rodat ‘Joker’, recordem que Heath Ledger ens va deixar molt poc després de fer aquest mateix personatge: va ser a ‘El cavaller fosc’ (2008). Ledger tenia cinc anys més que River Phoenix quan va morir, i vàries interpretacions notables per al seu currículum: ‘Brokeback mountain’, ‘Los amos de Dogtown’, ‘Monster’s ball’, ‘I’m not there’, ’10 razones para odiarte’... Com seria el cinema del 2019 amb River Phoenix i Heath Ledger? Si em permeteu somiar i fer apostes, jo crec que el cinema i els espectadors haguéssim sortit guanyant. Quina llàstima!

 

NO T'HO PERDIS: Les estrenes de cine de la setmana

Últimes notícies

    Publicitat