Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Un centenar de fotos històriques mostren el procés de creació del Poble Espanyol

L'Arxiu Fotogràfic estrena exposició amb fotos històriques, llibretes, dibuixos i cartes del procés de creació i construcció del Poble Espanyol, el 1928

Escrit per
Erica Aspas
Publicitat

El Poble Espanyol es va construir amb motiu de l'Exposició Internacional de Barcelona del 1929 i estava lligat a la mostra 'El arte en España', que s'exhibia al Palau de Montjuïc. Igual que l'exposició recollia peces d'art de tot l'Estat, el Poble Espanyol volia ser una gran maqueta on es reproduís l'arquitectura tradicional de diferents pobles d'Espanya.

Fotografia del viatge amb F. Folguera, X. Nogués, R. Reventós i M. Utrillo. 1927.
Foto: Autor desconegut

Crear aquesta gran maqueta, que aguanta força intacta, era una feina titànica que es va encarregar a un equip format per Miquel Utrillo, enginyer, pintor, crític d’art i cap del projecte; Xavier Nogués, dibuixant i pintor, i Francesc Folguera i Ramon Reventós, arquitectes. Tots van emprendre una mena de 'road tip' per documentar-se i poder crear, quan tornessin a Barcelona, una reproducció fidedigna d'esglésies, places, ajuntaments i edificis repartits per la geografia espanyola. 

Església de Sant Miguel de Lillo, Oviedo, 1927
Foto: Francesc Folguera

Per sort, aquesta volta a Espanya amb 33 parades que van fer entre setembre i novembre de 1927, està tota documentada amb un miler de negatius originals i dibuixos que atresora l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona i que ara podrem veure, encara que sigui amb una tria seleccionada, a l'exposició 'Un viatge fotogràfic. La construcció del Poble Espanyol'. La mostra –que es podrà visitar del 10 de novembre al 25 d'abril del 2021– presenta 96 còpies digitals dels negatius originals, positius originals de les obres de construcció, una projecció amb més fotos del viatge i de l'aixecament del Poble així com material original com llibretes de viatge, còpies originals de treball i correspondència.

Miquel Utrillo amb gent de Sangüesa, Navarra, el 1927
Foto: Francesc Folguera

Aquesta volta a Espanya va passar per pobles de Navarra, Terol, Saragossa, Sòria, Segovia, Oviedo, Tarragona... i a la mostra veiem la seva arquitectura, però també els seus veïns, així com una part dedicada a tot el procés de projecció del Poble i de l'acte d'inauguració amb la visita del rei Alfons XIII i la reina Victòria Eugènia i altres personalitats retratats per Carlos Pérez de Rozas, el fotògraf oficial de l'Exposició Internacional. 

Inauguració del Poble Espanyol (1929) amb els reis i altres autoritats
Foto: Carlos Pérez de Rozas (At.)

Exposició virtual

Conscients del moment actual, a la web de l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona també trobareu una versió virtual de l'exposició que permetrà poder veure i consultar tot el material exposat fins i tot després de la data de clausura. 

A més, pel 2021 s'han programat activitats paral·leles com una taula rodona amb especialistes del Poble Espanyol (febrer), itineraris per a grups pel Poble Espanyol i visites guiades a l'exposició. 

Construcció de l'entrada principal del Poble Espanyol
Foto: Carlos Pérez de Rozas (At.)

 NO T'HO PERDIS: Les exposicions de fotografia imprescindibles

 

Més de Love Local

    Últimes notícies

      Publicitat