Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Un dels millors 'bartenders' del món obre una cocteleria al Born inspirada en Ruiz Zafón

Mariposa Negra modela els seus gots en ceràmica artesana i també destil·la diversos dels seus licors

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Publicitat

En un món, la cocteleria moderna, en què quan alguna cosa es posa de moda tens a tot un gremi intentant donar una volta de rosca més en la mateixa direcció –ara serien els tragos en gots delirants que has de beure mitjançant diversos ginys i en els que suren amanides esferificadas– és motiu de festa que aparegui un local que, sense voler vendre't la moto del nou concepte, faci una cosa única, singular, i d'alta qualitat.

Aquest és el cas de Mariposa Negra (Plaça de les Olles, 4. T. 623 46 45 92), una cocteleria que va obrir fa una setmana al Born, i que té de 'bartender' i director Luca Corradini. "Sí, sóc un altre italià més a Barcelona", diu, modest, ell qui el 2015 era un dels caps de cocteleria de l'American Bar del Savoy de Londres, la cocteleria més antiga d'Anglaterra, icona mundial de la priva fina i un dels cinc millors bars del món segons 50 Best. I què fa tan especial Mariposa Negra? Doncs per començar, que cada còctel té un got de ceràmica a mida fet per Corradini, de manera artesana i al mateix bar. Corradini, italià dels Alps, explica que "mai vaig estar del tot content amb els meus còctels. Cada vegada que veia el got, tenia la sensació que no representava bé el gust del combinat. El got hauria d'estar més obert? O un xic decantat? Doncs vaig decidir crear-los jo mateix", recorda.

A l'altell de bar, té un taller on dibuixa els gots, els imprimeix en 3D, i amb un motlle de guix els dona forma en fang, i els enforna a 1050°. Després els pinta a mà i els torna a 'cuinar' amb una capa de vidre: ceràmica, voilà. Les palletes dels còctels també són de ceràmica, i els escuradents de les olives són de metall, també artesans. De bojos, si no fos perquè també fa alguns dels licors, com un exquisit amaro -licor d'herbes digestiu- i un no menys llaminer licor de taronja (i embotellen la ginebra de la casa, Mariposa Negra, amb molt ginebró i gust de meló pell de granota).

Luca Corradini al seu taller de ceràmica
Foto: Time Out BarcelonaLuca Corradini al seu taller de ceràmica

Els gots són deformes, imperfectes, i el local, tot i exhibir licors premium, sembla un cementiri d'ampolles i somnis trencats, si em permeteu el romanticisme caspós: fusta i metall en aparença rústics i aires de tuguri surrealista, amb una vidriera que captura la llum de les làmpades de ceràmica. Un bar preciós. "Per a mi, Carlos Ruiz Zafón és el millor escriptor que ha passat a la història, i per haver-lo llegit vaig venir a Barcelona. A la novel·la 'Marina', Michael Kolvenik té un laboratori al Born. Mitjançant la sang de papallona negra, inventa un sèrum amb què infon vida a éssers fets amb retalls de cossos deformes, meitat humans i meitat titelles. I aquest local és un homenatge al llibre", resumeix el cocteler. La imperfecció dels vasos, és clar, al·ludeix als monstres 'frankeinstenians' que rondaven de nit pel Born (com ara, vaja).

Com dèiem: en un món dominat per la perfecció, la tecnologia i el disseny, i el disseny, aquí posen còctels en got irregulars de ceràmica. Tot això seria màrqueting molt bo si els còctels no fossin collonuts. "La gent vol coses diferents i això és el que oferim. No volem impressionar, sinó crear alguna cosa estèticament bonica. Però el més important és que el còctel sigui bo", puntualitza.

Mariposa Negra
Foto: Mariposa NegraMariposa Negra

Em demano un Sèrum de la Papallona: Ginebra, 'marraschino', pastís, pera conference i mel de lavanda- i un, que Déu me'n guard d'anar pel món d'expert en cocteleria, sap que és davant alguna cosa molt especial, per la frescor com em baixa per la gola i m'empeny a xumar: res a veure amb aquests exèrcits de 'catximbes' barroques que tenen pinta (i sabor) de Pato WC i proliferen per les barres de mig món. El dia vinent m'apalancaré un Melancòlic, que combina 'falernum' de 'limequats' -xarop caribeny amb cítrics- amb ginebra, licor de taronja, llúpol, rovell d'ou... I orxata de xufa de producció pròpia!

"Aquí no hi ha res de científic o alta tecnologia, això és un projecte d'artesania pura i espero que Barcelona m'aculli bé", resumeix. La carta de Mariposa Negra té uns vint còctels de creació pròpia, entre els 9 i 10 euros de preu. "Però si ve algú i demana un Dry Martini, li servirem amb tot el respecte i afecte del món". Aneu-hi, abans que hàgiu de deixar el llapis a l'entrada per poder-hi cabre.

NO T'HO PERDIS: Les millors cocteleries de Barcelona

Llegeix el número de juny de Time Out Barcelona, amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat.

Últimes notícies

    Publicitat