Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Biblioteca Gabriel García Márquez
Jesús Granada

Un edifici de Barcelona, entre els finalistes d'un dels premis d'arquitectura més importants d'Europa

N’hi ha cinc seleccionats en la categoria d’Arquitectura i dos en la categoria d’Emergent

Enora Le Roux
Escrit per
Enora Le Roux
Publicitat

S’han anunciat els finalistes del Premi Mies van der Rohe, els premis d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europa que s'atorguen cada dos anys per reconèixer i recompensar la qualitat de la producció arquitectònica a Europa. El concurs té dues categories: la d’Arquitectura, que és la principal i que enguany ha seleccionat 5 finalistes, i la d’Emergent, amb dues obres nominades en aquesta edició, d’entre les quals hi ha la Biblioteca Gabriel García Márquez de Barcelona. 

La Comissió Europea i la Fundació Mies van der Rohe faran l’anunci de les obres guanyadores del Premi el pròxim 25 d’abril al CIVA de Brussel·les, un espai que és alhora un museu, un centre d’arxius, una biblioteca i un lloc de trobada i debat per als entusiastes de l’arquitectura. El lliurament dels guardons, però, se celebrarà al Pavelló Mies van der Rohe de Barcelona el 14 de maig en una diada en què també hi haurà conferències, debats i la inauguració de l’exposició. L’obra guanyadora del premi principal s’endurà 60.000 euros i la del premi Emergent 20.000 euros. 

La selecció dels set finalistes ha estat per part d’un jurat que ha considerat que tots ells fomenten (i són referents de) les polítiques locals. També han assenyalat que totes les obres poden esdevenir models europeus globals, ja que totes elles creen entorns de vida inclusius i de qualitat. De fet, la majoria de les construccions triades es troben en comunitats més aviat petites, fet que ha permès transformar i millorar les seves condicions. I les que es troben en ciutats més grans, com el cas de la Biblioteca Gabriel García Márquez, al districte de Sant Martí de Barcelona, han contribuït en construir fortes associacions amb els barris. Les set obres superen el paradigma de la sostenibilitat i dignifiquen l’arquitectura quotidiana, els llocs on habitem i aprenem, on ens trobem, discutim i gaudim. 

Els cinc finalistes d’Arquitectura

1. Galeria d'art contemporani Plato

Situat a la ciutat d’Ostrava, a la República Txeca, aquesta obra ha salvaguardat un edifici històric per convertir-lo en una galeria d’art. L’estudi d’arquitectura encarregat del projecte, KWK Promes, va dissenyar una solució per tal de democratitzar l’art. Per fer-ho, van firar les parets d’una manera poc habitual de manera que l’art surti per l’exterior de l’edifici. A més, també van transformar l’espai que envoltava l’espai per tal d’afavorir els residents. 

plató contemporani art gallery
Juliusz Sokolowski

2. Edifici d’estudis-pavelló en els terrenys de la Universitat Tècnica de Braunschwei

Aquesta nova estructura duta a terme per l’estudi Gustav Düsing &Max Hacke s’ha creat per acollir diverses activitats educatives a la Universitat Tècnica de Braunschwei (Baixa Saxònia, Alemanya). L’estructura pot canviar i reconfigurar la seva distribució per tal de satisfer els requisits dels usuaris, fet que el converteix en un edifici efímer i receptiu. 

Pavelló estudi Universitat Braunschweig
Iwan Baan

3. Col·legi Reggio

L'estudi Andres Jaque / Office for political innovation, de Madrid, ha dissenyat aquesta escola amb la pretensió de superar el paradigma de la sostenibilitat i per comprometre's amb l'ecologia. 

Col·legi Reggio
José Hevia

4. Renaixement del Convent Saint-François

Amelia Tavella Architectes s'ha encarregat de reconstruir aquesta obra datada del 1480 que estava parcialment en ruïnes sense allunyar-se dels vestigis del passat. L'edifici està catalogat com a monument històric. 

Convent Saint-François
Thibaut Dini

5. Hage

Es tracta d'un espai públic situat a Lund (Suècia) que ha de funcionar com un lloc de debat, esdeveniments i tallers a curt termini, i a llarg termini, oferir un espai urbà i un jardí meditatius i bells al cor d'un nou barri.

Hage
Thomas Skinnemoen

Els dos finalistes de la categoria Emergent 

1. Biblioteca Gabriel García Márquez

Aquesta biblioteca pionera i de referència situada a Barcelona està al servei d'un barri reivindicatiu. El pla de tres dècades de construcció de l'estudi SUMA ha, per fi, ofert una 'seu popular' al districte de Sant Martí. 

Biblioteca Gabriel García Márquez
Jesús Granada

2. Plaça i oficina de turisme de Piódão

Abans era un aparcament, ara un lloc de reunió i un vestíbul acollidor. Es tracta de l'única zona plana d'aquesta petita població de Portugal que l'estudi Branco del Rio ha transformat perquè l'espai retorni als seus habitants la seva cultura material i constructiva. 

Plaça Piodao
Federico Martinho

NO T'HO PERDIS: Què fer a Barcelona al febrer

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat