Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Un fotograf barceloní, entre els candidats a guanyar el World Press Photo 2021

El concurs ha escollit una foto del català resident a Kènia Luis Tato sobre la major plaga de llagostes del país

Escrit per
Marc Andreu
Publicitat

Encara no s'ha viscut pandèmia, guerra o tragèdia climàtica prou gran que aconsegueixi fer desaparèixer o parar temporalment l'arriscat i necessari ofici del fotoperiodisme. Aquest 2020 el món s'ha aturat per a la gran majoria de la civilització, però ells han seguit i han sabut estar a la primera línia de la informació, per perillosa que fos. El reconegut concurs World Press Photo premia i reconeix aquesta professió des del 1955 i enguany ha enfocat l'objectiu cap a casa nostra. Quatre fotògrafs espanyols es troben entre els nominats per a diferents categories i un d'ells, el barceloní Luis Tato, opta al guardó més important, el de millor fotografia de l'any. Aquest català resident a Kènia s'ha colat entre els sis nominats al premi amb una fotografia que capta una de les invasions de llagostes més perilloses i extenses dels últims 70 anys a l'Àfrica occidental. 

Els altres nominats en la mateixa categoria no li posen gens fàcil a Tato. Una de les que han sabut il·lustrar millor la pandèmia i les seves conseqüències socials és la fotografia 'La primera abraçada' del danès Mads Nissen.

'La primera abraçada' del danès Mads Nissen.
FOTO: Mads Nissen.'La primera abraçada' del danès Mads Nissen.

L'expresident Lincoln també s'ha colat entre els finalistes amb 'Debat al Lincoln Emancipation Memorial', de la fotògrafa nord-americana Evelyn Hockstein.

'Debat en el Lincoln Emancipation Memorial', de la fotògrafa nord-americana Evelyn Hockstein.
FOTO: Evelyn Hockstein.'Debat en el Lincoln Emancipation Memorial', de la fotògrafa nord-americana Evelyn Hockstein.

Una altra de les aspirants a millor foto de l'any és 'El trànsit: Ignat', protagonitzat per un transsexual rus. També de Rússia és la fotògrafa Valery Melnikov, autora de 'Marxant de casa a Nagorno-Karabakh', una de les altres aspirants al guardó més important del certamen fotogràfic.

'El trànsit: Ignat'
FOTO: Valery Melnikov'El trànsit: Ignat'

I per últim una fotografia que capta un home ferit minuts després de la terrible explosió al port de Beirut, de l'italià Lorenzo Tugnoli.

Home ferit després de l'explosió al port de Beirut
FOTO: Lorenzo TugnoliHome ferit després de l'explosió al port de Beirut

La quota espanyola del certamen

A part del català Luis Tato, la representació espanyola entre els nominats també es troba en la categoria de Medi Ambient, amb la foto del basc Aitor Garmendia, i en la de Naturalesa, amb el fotoperiodista Jaime Culebras. Entre les nominades a Temes Contemporanis s'hi troba l'argentí resident a Barcelona, Pablo Tosco. Tots els candidats a algun premi hauran d'esperar fins al pròxim 15 d'abril per saber el veredicte final en un acte que enguany es tornarà a celebrar de forma virtual. 

El concurs de fotografia més prestigiós del món ha comptat amb la participació de 4.315 fotògrafs i un total de 74.470 fotografies nominades, de les quals només 45 han passat a la final. Una elevadíssima participació que demostra la rellevància del certamen i, a la vegada, la dificultat per arribar a estar entre els finalistes. Barcelona és la primera parada a Espanya de les guanyadores i el World Press Photo ja ha anunciat que serà com cada any al CCCB del 10 de novembre al 12 de desembre. 

NO T'HO PERDIS: Les millors exposicions de fotografia que hi ha ara a Barcelona

Llegeix el número de març de Time Out Barcelona, amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat.

Últimes notícies

    Publicitat