Notícies

'Viralitzar', neologisme de l'any, encapçala la llista de paraules habituals que no figuren en el diccionari

14.000 persones han votat perquè les dues paraules siguin incorporades al diccionari

M. P. Muñoz
Escrit per
M. P. Muñoz
Editor
Diccionari
ShutterstockDiccionari
Publicitat

Integren el nostre univers quotidià, com els noms més triats, però tot i que sembli mentida, no formen part del diccionari, una absència que podria canviar a cop de votació popular. 14.000 persones han participat en la tria dels neologismes de l'any, i ja tenim veredicte.

"Viralitzar" i "tiet/a" són els mots guanyadors, les més representatives de 2023 segons els votants. La primera és la guanyadora de la categoria de Paraula Nova, amb el 28,2% dels vots, un terme popular que malgrat estar bastant estès, no figura en el diccionari.

"Tiet/tieta" ha estat la guanyadora en la categoria de Paraula Corrent, mots d'ús molt escampat que, malgrat això, no estan en el diccionari oficial. "Bot" i "quiròfan" han quedat en segona posició en la tria.

Ara, els mots triats passaran a ser estudiats per la Secció Filològica de l'IEC que valorarà si les introdueix en el seu diccionari normatiu a partir de la demanda de la gent.

Altres paraulaes a la cerca de diccionari

Els neologismes proposats enguany eren "ecoansietat", "gazià/ana", "grossofòbia", "hipersexualització", "nit tropical", "refugi climàtic", "sexoafectiu/va", "superilla" i "viralitzar". Pel que fa a la tria de paraules comunes que no figuren al diccionari són "bici", "brutal", "friqui", "gorro", "guai", "plataforma", "porno", "quiròfan", "tiet/a", i "xarxa social".

Les paraules triades en passades edicions van ser també curioses: "birra" va ser el millor neologisme del 2022, i abans "negacionisme" (2021), "coronavirus" (2020), "emergència climàtica" i "animalista" (2019), "sororitat" (2018), "cassolada" (2017), "vegà/ana" (2016), "dron" (2015) i "estelada" (2014).

runnng birra
Foto: runnng birra

NO T'HO PERDIS: Nadal 2023 a Barcelona: guia completa

Llegeix el número de desembre de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat