Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

World Press Photo 2019: les imatges guanyadores

Escrit per
Eugènia Sendra
Publicitat

El World Press Photo reconeix des de 1955 les fotografies que mostren el que passa al món –sovint conflictes i històries contundents–, imatges que aporten alguna cosa més que la notícia. Enguany el premi se l'ha endut 'Crying Girl on the Border', del fotògraf John Moore, imatge pertanyent a la categoria de Spot News.

La fotografia va ser presa el 12 de juny de 2018 al Sud de Texas, mentre refugiats de Centre Amèrica provaven de creuar la frontera per entrar als Estats Units. La protagonista és una nena que viatjava amb la seva mare des d'Hondures i que al deixar-la a terra per respondre al guarda fronterer, va arrencar a plorar. "En aquell moment, ple d'angoixa, calia fer una foto", ha explicat el fotògraf als mitjans. La imatge es va fer viral com a emblema de la política migratòria de Trump i la falta de miraments a l'hora de separar famílies; també va aparèixer com a portada a la revista 'Time' i va generar controvèrsia. Més tard les autoritats nordamericanes van confirmar que mare i filla no havien estat separades, com es va difondre en un primer moment.

Worl Press Photo Història de l'Any

El treball del fotògraf holandès Pieter Ten Hoopen s'ha endut el premi World Press Photo Story. El seu projecte retrata la caravana que entre octubre i novembre del 2018 va traslladar milers d'immigrants de centre Amèrica a la frontera amb Estats Units.

Foto: Pieter Ten Hoopen, Netherlands/Sweden, Agence VU/Civilian Act

Temes contemporanis

Diana Markosian, fotògrafa d'origen rus vinculada a l'agència Magnum, ha rebut el premi per la seva fotografia 'The Cubanitas', un retrat de la festa de trànsit de la infància a la maduresa de les noies cubanes quan fan 15 anys.

Foto: Diana Markosian. Magnum Photos

Temes mediambientals

A la categoria dedicada a les fotografies de medi ambient s'ha reconegut la fotografia de Brent Stirton, habitual de les pàgines del 'National Geographic'. A la foto Petronella Chigumbura, membre d'una guerrilla que lluita a favor de les comunitats i del medi ambient a Zimbawe, tot realitzant un entrenament.

Foto: Brent Stirton, Getty Imatges

Notícies generals

La imatge presa per Chris McGrath l'octubre de 2018 a les portes del consolat de l'Aràbia Saudita a Istambul, on tenien lloc les investigacions de la desaparició del periodista Jamal Khashoggi, s'ha endut el reconeixement a la categoria de notícies.

Foto: Chris McGrath. Getty Images

Projecte a llarg termini

Sarah Blesener, segona dona fotoperiodista amb premi del WPP2019 pel seu projecte 'Beckon Us From Home', en què retrata el backstage i els nervis previs a l'actuació d'un grup d'animadores en una escola de Rússia. Durant dos anys la fotògrafa va visitar clubs patriòtics russos i programes per a joves als Estats Units per analitzar com les noves generacions responen al món contemporani.

Foto: Sarah Blesener

Natura

Premi per al fotògraf hongarès expert en temes de natura, i la seva fotografia 'Harvesting frogs' legs'. Entre ous de granota, els amfibis proven de tornar a la superfície després que se'ls hagin tallat les anques per un comerç que mou prop de 40 milions de dòlars als Estats Units.

Fotos: Bence Máté

Retrats

El premi és per a Finbarr O'Reilly, pel retrat d'una sessió de moda de la firma Adama Paris a la medina de Dakar el desembre de 2018. La ciutat ha esdevingut un hub de moda franco-africana, amb cites anuals com la Dakar Fashion Week.

Foto: Finbarr O'Reilly

Esports

El premi és per al fotògraf noruec John T. Pedersen per la foto 'Boxing in Katanga'. Hi ha una llarga tradició de boxa a Uganda, però sobretot és un esport practicat per homes. En aquest cas l'esportista és mare de set criatures i membres de l'equip femení de boxa ugandès.

Foto: John T. Pedersen

NO T'HO PERDIS: altres exposicions de fotografia que tenen lloc a la ciutat.

Últimes notícies

    Publicitat