Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Xebo goril·la
Zoo de Barcelona

Xebo, un goril·la d'una espècie en perill crític d'extinció, mor al Zoo de Barcelona

El primat va arribar a Barcelona amb 11 onze anys procedent del Zoo de Rotterdam l’any 1996

Enora Le Roux
Escrit per
Enora Le Roux
Publicitat

El Zoo de Barcelona s’acomiada d’un dels seus habitants: en Xebo, un goril·la que feia més de 27 anys que hi vivia. Si bé va sobrepassar l’esperança de vida de la seva espècie en el seu hàbitat natural, amb 39 anys no va poder superar un procés de debilitació. 

En Xebo va arribar a Barcelona l’any 1996, en el marc del programa de conservació 'ex situ' EEP de l’Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA). Ja tenia onze anys quan va ser traslladat des del Zoo de Rotterdam, on va néixer, i de seguida es va saber adaptar aquí. Durant les quasi tres dècades va conviure amb quatre parelles –la Kenam la Virung, la Machinada i la Makena– els seus fills i filles i també amb una neta. 

Les cuidadores i cuidadors el descriuen com un animal protector, obert i acollidor (fins i tot amb elles perquè les va integrar com a part del grup). També el defineixen com a juganer i interactiu, tant amb els seus companys com amb els humans. De fet, aquests trets i la bona relació que hi mantenien, van fer possible una evolució en el coneixement dels goril·les, cosa que va situar el Zoo de Barcelona com a referent en la cura i el benestar d’aquesta espècie en l'àmbit europeu.  

Xebo goril·la
Zoo de Barcelona


En perill crític d’extinció 

Segons la Llista Vermella de la Unió Internacional per a la conservació de la Natura (UICN), l’espècie d’en Xebo, els goril·les de plana occidental, està en perill crític d’extinció. Aquests animals, provinents de l’Àfrica central occidental (en concreta al sud del Camerun, República Centreafricana, Gabon, República del Congo, Guinea Equatorial i nord d’Angola) habiten en grups estables formats per una desena d’individus i liderats per un mascle adult, comunament denominat ‘esquena platejada’, en referència al pelatge canós de l’esquena que el caracteritza. 

El motiu principal pel qual aquests goril·les estan en extrem perill d’extinció és per la destrucció de la selva, en part, per extraure minerals i introduir cultius. Però també n’és causant la seva caça furtiva, el tràfic il·legal i la caça per al seu consum de carn. 

Un total de 462 goril·les de plana occidental estan repartits en 69 institucions d’arreu d’Europa sota el paraigua del programa de conservació ‘ex situ’ EEP de l’Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA), del qual en Xebo en formava part. Barcelona, com a integrant del projecte, participa sobretot a la conscienciació de la necessitat de conservar l’hàbitat natural d’aquesta espècie, així com en la recerca. 

 

NO T'HO PERDIS: Els 'Gaudí dels gossos' premien la Flor, que fa de Sieso a la pel·lícula d'Isabel Coixet 'Un amor'

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona



Últimes notícies

    Publicitat