Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Coses per fer gratis aquesta setmana a Barcelona

Coses per fer gratis aquesta setmana a Barcelona

Un munt d'activitats culturals per fer a Barcelona aquests dies sense gastar ni un euro

Frontera
Foto: Clara Bes Frontera
Per Erica Aspas |
Advertising

La proposta cultural de Barcelona és enorme –encara que no se li dediquin grans partides pressupostàries– i rica, i encara es poden trobar activitats gratis que us faran enriquir l'ànima sense que la vostra economia pateixi gaire.

Cada setmana a Barcelona podeu anar a mercats, veure pel·lícules, assistir a xerrades, veure exposicions, participar en rutes temàtiques i experimentar l'art i la cultura totalment gratis!

NO T'HO PERDIS: 50 coses que has de fer a Barcelona.

Plans gratis a Barcelona

Mercat de Mercats
Foto: Mercat de Mercats
Què fer, Activitats gastronòmiques

Mercat de Mercats 2019

icon-location-pin Avinguda de la Catedral, El Gòtic
icon-calendar

La gran festa del producte i la gastronomia de Barcelona està d'enhorabona, i és que del 18 al 20 d'octubre celebra deu anys omplint d'olors, colors i sabors l'avinguda de la Catedral. El Mercat de Mercats es tracta d'una fira activa, oberta i popular pensada per a promocionar els productes de qualitat i proximitat dels mercats barcelonins. A la 10a edició de la trobada hi haurà 14 paradistes de diferents Mercats Municipals de la ciutat com la Boqueria, La Mercè, Galvany, Santa Caterina, el Guinardó, Lesseps o La Concepció, que ens portaran una selecció dels seus productes. La part de la degustació, anomenada Tapes de Mercat estarà representada per 14 estands, 12 dels quals seran paradistes dels mercats. Els altres 9 són restaurants (dos d’ells bars del mercat de la Boqueria). L’oferta es complementarà amb 'les postres dels 10 anys'. Per primera vegada podrem gaudir de dues propostes dolces que elaborarà el restaurant Hofmann, fins a arribar a un total de 22 tapes i 2 postres. I com que no es tracta només de menjar i beure, a l'Aula de mercat hi haurà xerrades amb la participació de reputats cuiners, però també amb paradistes que són qui més saben del producte. Entre altres, teniu xerrades sobre el món dels picants, el bacallà, cuina de reaprofitament i de temporada com receptes amb bolets.  NO T'HO PERDIS: El cap de setmana ideal a Barcelona.

Què fer

Aplec d'agricultura urbana 2019

icon-location-pin Més d'una ubicació
icon-calendar

Del 14 al 20 d’octubre Barcelona acull la celebració de la ja 6a edició de l’Aplec d’agricultura urbana, trobada anual per a la divulgació del coneixement i els beneficis de l’agricultura a la ciutat. L’Aplec d'enguany posa l’accent en la promoció de la biodiversitat a la ciutat, implicant-se amb el projecte pilot de l’ajuntament per sembrar plantes als escocells dels arbres. La jornada central de l’Aplec se celebrarà el diumenge 20 d’octubre, a partir de les 11 h, i comptarà amb diferents activitats que se celebraran a la plaça Massades, al barri de La Sagrera: un taller per descobrir les varietats tradicionals a través del Ioga (11 h), un taller per extreure i conservar llavors de l’hort (12 h), un Speaking Corner amb exposicions breus de diversos projectes (13 h), una sessió de contes de l’hort per a tota la família (11.30 h), un dinar popular (14.30 h) i el taller 'Escocells creatius, posem de verd la plaça'. A més, durant tot el matí hi haurà activitats continuades, com un taller de l’hort urbà, un espai per repensar el compostatge comunitari, intercanvi de llavors o mercat de pagès. Els dies previs, l'Aplec comptarà amb diverses activitats, com una visita guiada (14 d'octubre) al primer hort del projecte Huertos in the sky, instal·lat a un terrat del barri de la Barceloneta; un taller participatiu (18 d'octubre) en la qual se sembrarà i es plantarà als escocells dels arbres i a d’altres espais de la plaça Carme Monturiol i la inauguració de l’hort de la Torre de La Sag

Advertising
Què fer

Barcelona Dibuixa

icon-location-pin Diversos Espais,
icon-calendar

El Museu Picasso impulsa i organitza una nova edició, la desena, de Barcelona Dibuixa, abans conegut com 'Big Draw', la gran festa del dibuix de la ciutat. Aquesta iniciativa cultural de caràcter lúdic i oberta a tothom té com a objectiu potenciar l’apropament al món de l’art i de la cultura a través de l’experiència de dibuixar. L’edició d'enguany segueix ampliant el seu radi d’acció, i a més de la zona del Museu Picasso, s’estén a d’altres zones de la ciutat com les de la Fabra i Coats, al voltant del MACBA, la zona del Museu Nacional d'Art de Catalunya, on durant tot el dia Javier Montesol dibuixarà en directe una recreació de 'La batalla de Tetuan' de Marià Fortuny; el Museu del Disseny i del Museu Ciències Naturals / Parc Fòrum. Ho fa amb una llarga jornada de 11 h a 19 h amb més de 48 tallers gratuïts amb artistes, il·lustradors, arquitectes i dissenyadors on grans i petits podrem compartir la nostra creativitat i explorar les possibilitats que ofereixen el llapis i el paper.

Què fer

Escena Poblenou 2019: Som Aquí. Nosaltres, les dones, som aquí!

icon-location-pin Diversos Espais,
icon-calendar

El Festival de Creació Contemporànea Escena Poblenou inicia la seva 18a edició amb 'Som Aquí. Nosaltres, les dones, som aquí!', programa d’activitats dedicat als feminismes, a reivindicar la visibilitat dones professionals de l’escena i el sector de la cultura, i exigir-ne la igualtat d’oportunitats. El programa inclou una Viquimarató de Dones professionals a l’escena (Dimarts 15, 22 i 29 d’octubre, de 17h a 20h a l'Aula 40047 Campus Ciutadella, Edifici Jaume I UPF); Videografies, espai virtual que vol visibilitzar de forma permanent les dones creadores (Dimecres 16 d’octubre, de 18h a 19h a Rambla del Poblenou amb c/ Ramon Turró); el diàleg 'Travessant fronteres amb l'art' (Dimecres 16 d’octubre, de 19h a 20.15h a Rambla del Poblenou amb c/ Ramon Turró), espai obert per reflexionar juntes sobre com la pràctica artística pot arribar a llocs insospitats en la trasformació social i la 'Trilogia del Racisme' (dimecres 16 d’octubre de 20.30h a 21.45h), tres curtmetratges creats per dones al voltant de diverses qüestions entorn a la temàtica del racisme que estan latents en la nostra societat. Després de la projecció, hi haurà un debat que serà dinamitzat per una de les realitzadores.

Advertising
Què fer

3er Festival CADI- Festival de Curtmetratges amateur i discapacitat intel·lectual

icon-location-pin Centre Cívic Can Basté, Nou Barris
icon-calendar

El 15 al 17 d’octubre tindran lloc al Centre Cívic Can Basté les projeccions del 3er Festival CADI organitzat pel Centre Ocupacional Can Carreras d’Asproseat Grup. De 10.15 h a 13 h podreu veure 35 curtmetratges de ficció d’arreu d’Espanya on participen persones amb discapacitat intel·lectual i també l’exposició fotogràfica sobre gèneres cinematogràfics.

The Sey Sisters
© Arnau Oriol
Què fer

Barcelona Districte Cultural: The Sey Sisters

icon-location-pin Més d'una ubicació
icon-calendar

El trio de germanes The Sey Sisters presentarà el seu segon disc, 'Rise' (2018), que ens convida a un viatge musical pels gèneres més diversos, des del gospel passant pel blues o la música afrocaribenya. Uns cants impregnats de profunda emoció que sovint sorgeixen de la lluita contra la injustícia i de la defensa dels drets humans.

Advertising
Música

LEM 2019: Ágape amb Usted es un Colectivo & Mancebía Postigo

icon-location-pin Casa Almirall, El Raval
icon-calendar

La celebració dels sentits té alguns moments àlgids al Festival LEM i un d’ells és Àgape: el ritual de la cuina, la música, les paraules i les imatges es produirà de forma efectiva a la Casa Almirall, aquest cop amb un projecte al qual tant Usted es un Colectivo com Mancebía Postigo han estat vinculats de diverses maneres en el passat, totes elles tan intenses i irrepetibles com ho serà exponencialment aquesta simbiosi. Prepareu-vos, doncs, per assistir a la fira de les meravelles que s’escolten, es veuen i es mengen, de la mà d’aquestes dues troupes d’hipnotitzadors extraterrestres que practiquen l’alquímia de l’art.

Cerca de tu casa
Cerca de tu casa
Cine

Pantalla Barcelona: Cerca de tu casa

icon-location-pin Més d'una ubicació
icon-calendar

El Pantalla Barcelona, cicle que apropa el cinema recent fet a la ciutat als diferents districtes de Barcelona projecta el debut cinematogràfic de Sílvia Pérez Cruz, 'Cerca de tu casa', film musical dirigit per Eduard Cortés. Un desnonament obliga una família a viure amb els avis, fins que un segon desnonament amenaça també la nova llar. Amb cançons, l’emoció i la ràbia reflecteixen la pèrdua d’una casa i també de la dignitat, els drets i les llibertats.

Advertising
Què fer

Xcèntric 2019: Theodore Ushev, un animador del nostre temps

icon-location-pin CCCB. Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, El Raval
icon-calendar

Programa monogràfic de l'animador Theodore Ushev, amb la presència de la cineasta. Es tracta d'un dels nostres principals animadors contemporanis, que ens condueix en un viatge on la memòria personal es fon amb la pintura, la literatura, la política, la música, el disseny gràfic i el documental en imatges impactants. 

Elwy Schutten
Foto: Benedikt Adler
Què fer

Enjoia't 19

icon-location-pin Museu del Disseny de Barcelona, El Parc i la Llacuna del Poblenou
icon-calendar

Enjoia't, els premis de joieria contemporània organitzat per l'A-FAD, associació d'artistes i artesans del FAD, arriba a les 25 edicions amb l'objectiu de donar a conèixer les propostes més destacades i transgressores a nivell local i internacional. Un total de 27 peces, de professionals i estudiants, s'exhibeixen al Museu del Disseny aquests dies coincidint amb la fira Joya Barcelona; la guanyadora, que es donarà a conèixer el dissabte 12 en l'entrega de premis, passarà a formar part de la col·lecció del museu. Com sempre, el públic podrà participar en la tria del Premi Opinió 2019.

Advertising
Què fer

Aimar Pérez Galí: A system in collapse is a system moving forward

icon-location-pin Blueproject Foundation,
icon-calendar

Amb motiu del seu sisè aniversari el passat mes de setembre, la Blueproject Foundation presenta aquesta performance del coreògraf i ballarí Aimar Pérez-Galí. Una obra que es pot entendre com el pròleg de 'The touching community', projecte que Pérez Galí inicia al 2015 i que investiga l'expansió en paral·lel de la sida i el Contact Improvisation en les dècades de 1980 i 1990 a l'Estat espanyol i alguns països de Llatinoamèrica. 

Què fer

Mahabbat: Retorn als afectes de l'ànima

icon-location-pin Espai Francesca Bonnemaison, Ciutat Vella
icon-calendar

L’actriu Marta Millà i el trio de músics Medievalia Camerata presenten una proposta artística que ens apropa a l’islam sufí a través de la sensibilitat de la poesia i la música. L’espectacle aplega una simfonia de veus, sons i colors que acompanyen el públic en un viatge per terres desconegudes en la seva forma, però íntimes i familiars en el seu contingut. Després de l’espectacle hi haurà una conversa amb el músic Pedro Burruezo i l’escriptor Dídac Lagarriga, en què es plantejaran els aspectes més interessants d’aquesta mística tradició, a la vegada que introduïm una crítica a la instrumentalització que de vegades se n’ha fet des d’Occident. Cal inscripció prèvia a través del següent link.

Advertising
Paula Bonet
Foto: Ivan Moreno
Art, Pintura

Festival Clàssics 2019: La bellesa fosca

icon-location-pin Àngels Barcelona, Ciutat Vella
icon-calendar

Serps, escurçons, embrions, pits, mort i foscor són els trets característics de la col·lecció de pintures a l'oli i gravats inèdits que Paula Bonet ha creat a partir de la relectura de 'Les flors del mal', de Baudelaire. Una mostra que ens acosta a la part més fosca de la bellesa.

Què fer

Noves visites guiades a La Model

icon-location-pin La Model, Eixample
icon-calendar

Des de l’obertura de portes del 21 de gener de 2018, la Model ha rebut més de 100.000 visitants en les seves concurregudes jornades de portes obertes. Ara l'espai inaugura noves visites guiades per a tots els ciutadans. Qui va estar empresonat a La Model? Per què aquesta antiga presó s'ha convertit en tot un símbol a Barcelona? Aquestes són algunes de les preguntes que es respondran en les noves visites guiades, que tindran lloc els divendres (17 h) i dissabtes (11.30 i 17 h). Durant la visita s'explicaran les idees que van inspirar el disseny de La Model, i es repassarà la història de l'equipament, que va anar evolucionant de la mà dels canvis socials i polítics que va viure el país durant tot el segle XX.Si us vau quedar sense visitar aquest espai o desitgeu tornar-ho a fer, cal que reserveu la vostra plaça a la pàgina web de l'equipament www.lamodel.barcelonaNO T'HO PERDIS: els 50 millors plans que pots fer a Barcelona

Advertising
Què fer

Dansat 2019: Dansat al carrer

icon-location-pin Plaça d'Orfila,
icon-calendar

El Dansat, Festival de dansa contemporània de Sant Andreu, arriba aquest 2019 a la seva quinzena edició. Ho farà del 19 al 27 d'octubre amb 6 funcions, 16 peces, 5 col·loquis i 2 tallers de dansa que començaran de manera gratuïta amb el 'Dansat al carrer', dues peces curtes a la Pl. Orfila: 'Great Human' de La Quebrá i 'Frontera' de Miquel Barcelona.

Què fer

Barcelona Districte Cultural: Guillem Roma

icon-location-pin Més d'una ubicació
icon-calendar

L’artista, cantant i compositor Guillem Roma presenta el seu nou disc, 'La constant i la variable' (2019). Cançons d’una sensibilitat especial on Roma consolida una personalitat artística original que connecta el bolero o els ritmes llatinoamericans amb als sons de casa nostra tot seguint aquest vell camí que uneix els mars de les antilles amb el mediterrani. Ho fa amb una mirada moderna acompanyant-se amb músicscom els guitarristes Pau Figueres i Guillem Plana, el bateria de Macaco, Didak Fernandez, el baixista Miquel Sospedra, o la complicitat de la seva germana Marta Roma, al violoncel.

Advertising
Què fer

Funky Training: Hollywood Party

icon-location-pin Ateneu Popular 9Barris, La Trinitat Nova
icon-calendar

Trobada pels amants de les danses urbanes. Una jam oberta, on es convida a ballarins i aficionats al rap, el hip hop o el funk a compartir un espai de trobada, d'improvisació i d'intercanvi de coneixements. Les trobades, organitzades per Funky Training se celebren periòdicament i es realitzen a diferents espais durant tot l'any. Cada sessió compta amb algun artista convidat i pren com a fil conductor algun estil de ball en concret o alguna temàtica musical. Aquesta edició està dedicada a Hollywood, així que esculliu un personatge, una disfressa i veniu! (És obligatori venir disfressat)

Què fer

Zeppelin 2019: HyperExperimental

icon-location-pin CCCB. Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, El Raval
icon-calendar

Zeppelin és un projecte dedicat a la difusió, la reflexió i l’estímul de les arts electroacústiques. La iniciativa de l’Orquestra del Caos proposa aprofundir en aquest lloc comú on es troben una multiplicitat d’orientacions estètiques. L’edició 2019 emergeix d’una concepció de l’experiència creativa en què músiques i arts sonores ens afecten quan sorgeixen de pensaments essencials. Sonin com sonin, ens siguin familiars o encara no.

Advertising
Què fer

Barcelona Districte Cultural: Mawu

icon-location-pin Més d'una ubicació
icon-calendar

Mawu és una peça coreogràfica que Aina Lanas va crear després d’un viatge d’exploració per terres africanes, d’on va portar el ritme de la música i el ritual de la dansa. És un ball a la feminitat, al gust de ser dona i al plaer de descobrir-ho, un plaer que no té per què viure’s en solitari sinó que pot ser compartit amb la resta de dones de la comunitat.

Què fer

Barcelona Districte Cultural: 20.000 Days on Earth

icon-location-pin Més d'una ubicació
icon-calendar

Premiada en diversos festivals, inclòs Sundance, la realitat i la ficció conviuen en aquesta pel·lícula que segueix Nick Cave durant 24 hores. Kylie Minogue i els Bad Seeds Warren Ellis i Blixa Bargeld acompanyen l'ídol australià en un film que vol oferir un retrat íntim del procés artístic i que celebra el poder transformador d'un esperit creatiu.

Advertising
Què fer

Barcelona Districte Cultural: 3,2,1... Zero

icon-location-pin Més d'una ubicació
icon-calendar

Espectacle de La Jarra Azul que parla del maltractament, de les dones maltractades, dels homes que les maltracten. De les raons d'elles i la desraó d'ells, dels què, dels perquè, dels com, dels fins a quan. Un espectacle que puja sobre l'escenari les dones que queden amagades darrere de les estadístiques i amplifica els seus testimonis, paraules que arriben als espectadors amb més força que les bufetades i els cops de puny que elles han rebut dia rere dia. 

Advertising