Svetlana & the New York Orchestra
Photograph: Courtesy of Downtown Alliance
Photograph: Courtesy of Downtown Alliance

Els millors plans que pots fer gratis a Barcelona

Activitats gratuïtes per fer a Barcelona: concerts, exposicions, tallers i altres propostes que pots fer sense pagar

Eugènia Güell
Publicitat

Viure a Barcelona és increïble, sí. Però també és car. El lloguer, el cafè, la birra, el vermut... tot suma. Per sort, gaudir de la ciutat no sempre demana gastar diners. Hi ha un munt de plans gratis que no tenen res a envejar als de pagament, i són aquí, tot l’any, esperant que els aprofitis. Així que si et preguntes què pots fer avui a Barcelona gratis, la resposta és clara: moltes coses.

Passejades per descobrir obres d’art poc conegudes, museus que obren puntualment gratis i d’altres durant tot l’any, parcs que són autèntics refugis, concerts que no et cobren entrada i centres culturals on sempre passa alguna cosa (i moltes vegades, gratis). No cal sortir de la ciutat ni gastar-se la cartera per descobrir llocs nous o tornar a enamorar-se dels de sempre. Només cal saber on mirar.

Aquesta guia és per a tu, que vius a Barcelona i no vols renunciar a gaudir-la encara que el pressupost no doni per a molts luxes. Aquí tens els nostres plans gratuïts preferits: perquè sí, viure aquí és car, però esprémer la ciutat... encara et pot sortir gratis.

NO T'HO PERDIS: Les millors exposicions de Barcelona

Fes clic aquí si vols més informació sobre els nostres estàndards editorials i les nostres directrius ètiques per crear aquest contingut.

Time Out Market Barcelona
  • Què fer
  • El Gòtic

Time Out Market és un concepte únic que té l'objectiu de celebrar els sabors més autèntics i reunir el millor menjar i cuiners d'una ciutat sota un mateix sostre. El trobareu a la terrassa-mirador del Maremàgnum, en un espai que acull una acurada selecció de xefs, un restaurant de servei complet i quatre bars: dos d'ells a l'aire lliure, amb vistes espectaculars al mar i la ciutat. A més d'aquesta impressionant conjunció de grans cuiners i plats, el mercat ofereix una programació de cultura i espectacles, molts d'ells gratuïts. I una altra bona notícia: està obert 364 dies l'any!

Les millors coses per fer gratis a Barcelona

  • Què fer
  • Ciutat

Un dels plans que no poden faltar a Barcelona durant l’estiu són, sens dubte, els cinemes a la fresca. N’hi ha molts de repartits per diversos punts de la ciutat, i ara el Park Güell acaba d’anunciar el que acollirà durant tres nits. 

El parc de Gaudí celebrarà el cicle de cinema a la fresca “Barcelona en moviment”, que enguany se centra en la mirada de tres dones directores i en la seva aportació a la narrativa cinematogràfica de Barcelona. 

El dissabte 28 de juny, a les 21.30 h (a la mateixa hora que la resta de dates), es projectarà Costa Brava (1995), de Marta Balletbò-Coll. El film transcorre a la Barcelona postolímpica i mostra les vivències d’una guia turística que somia a triomfar en el món dels monòlegs, a més de superar una ruptura i trobar l’amor de nou. En aquest cas, la pel·lícula es veurà en versió original en anglès i subtitulada en castellà. 

El divendres 4 de juliol serà el torn de La imatge permanent (2023), de Laura Ferrés. El film explica la història de la Carmen, una fotògrafa publicitària que busca gent “autèntica” a la perifèria de Barcelona, un objectiu que la porta a interessar-se per les històries personals de les dones que l'envolten.

El cicle el tancarà Santa Bàrbara (2022), d’Anaïs Pareto Onghena, l’11 de juliol. Pareto fa un retrat d’una immigrant boliviana a Barcelona que viu una bona vida fins que el seu fill adolescent, a qui no veu des de fa anys, arriba a la ciutat.

  • Què fer

El Summer Festival de Diagonal Mar és un cicle gratuït amb aforament limitat que comença les seves activitats a partir de les 19.00 hores, aproximadament, i que ofereix un espectacle per dia. Hi haurà música, amb les actuacions de la nova sensació del pop català, Julieta (en format acústic), o amb els veterans Sau, i també projeccions de pel·lícules o números de màgia, amb la participació del prestigiós Mago Yunke. També hi haurà humor, havaneres, entreteniment per als més petits, i fins i tot un bingo musical. Si voleu més informació, la trobareu a la seva pàgina web, o a continuació, on us resumim tot allò important d’aquesta cita estiuenca inexcusable.

Contingut patrocinat
Publicitat
  • Què fer
  • Ciutat

El Raval torna a ser un dels grans escenaris de l’estiu barceloní del 10 al 13 de juliol. Coincidint amb la festivitat de la Mare de Déu del Carme, aquest barri de Ciutat Vella s’omple d’activitats que són un reflex de la diversitat cultural del barri i l'ambient vibrant que desprèn. Gegants, castellers, havaneres, àpats populars, cultura gitana, música filipina, flamenc, òpera, hip-hop, jam-sessions, DJ sets, projeccions, visites a museus: una autèntica celebració multicultural que fa del Raval un lloc únic per viure les vibracions festives al carrer.

Les activitats es reparteixen per més de 20 espais del barri i omplen cada racó amb propostes per a tots els gustos i edats. Aquí teniu el resum del més destacat de la programació

  • Què fer
  • Ciutat

Del 18 al 27 de juliol, la Festa Major del Poble-sec transforma el barri en un gran escenari a l’aire lliure. Són deu dies plens de cultura popular, música en directe, foc, menjars populars, tallers i molta vida veïnal. Organitzada per la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, aquesta festa major és ja tot un clàssic de l’estiu barceloní, i enguany arriba més diversa i potent que mai.

Entre els grans moments d’aquesta edició destaquen el correfoc infantil i adult, el festival Sec a Sac amb artistes com La Otra, Svetlana i DJ Hijas de la Cumbia, la tradicional cursa del barri, els gegants i cercaviles, i el gran castell de focs final. Però la festa no s’acaba amb la música i el foc: hi haurà propostes per a totes les edats, des de tallers i espectacles familiars fins a nits de ball, cultura popular i trobades gastronòmiques.

Publicitat
  • Nens
  • El Gòtic

Ja teniu pla per als diumenges al matí? Al Time Out Market Barcelona hem trobat la fórmula perfecta perquè comenceu el dia amb energia, art i rialles: tallers infantils gratuïts perquè la canalla s’ho passi d’allò més bé mentre vosaltres gaudiu del mercat. I tot sense pagar entrada (només cal registrar-vos abans)!

Cada diumenge, de 12 a 14 h, la zona dels Vins del mercat es transforma en un petit laboratori de creativitat, coordinat per l’equip de Just for you kids, experts en convertir una estona lliure en una experiència educativa i divertida.

Què hi trobareu? Tallers rotatius que barregen art, manualitats, dansa i cultura local, pensats per a nens i nenes amb ganes de descobrir, imaginar i fer coses amb les mans.  

  • Art
  • El Raval

Citissimum, altissimum, fortissimum és una exposició col·lectiva al centre Santa Mònica que reflexiona sobre l’esport de competició com a metàfora del món contemporani, disponible fins al 14 de setembre. Més enllà de l'àmbit esportiu, la mostra aborda com la societat actual s’ha convertit en un gran escenari de rendiment, mesura i competitivitat, on persones, cossos i accions són sotmesos a una lògica d’autosuperació constant.

A través d’obres de diversos artistes i col·lectius, i amb ironia i desconstrucció, s’exploren temes com el control del cos, la pressió per millorar i la mercantilització de l’esforç. L’esport s’hi mostra com un símbol clar d’aquesta cultura de la comparació incessant, on la tecnologia, les dades i els valors de productivitat i eficiència dominen el relat. L’exposició convida a qüestionar com aquesta obsessió col·lectiva per superar-nos, aparentment natural, s’ha convertit en espectacle i en dogma interioritzat. 

Publicitat
  • Música
  • Clàssica i òpera
  • Eixample

Amb el títol de Música per a una celebració, la Banda Municipal de Barcelona torna al Recinte Modernista Sant Pau per a actuar als seus jardins. Una de les bones propostes d'aquest estiu, pel que fa a la música clàssica en directe a l'aire lliure. Dirigida en aquesta ocasió per Ximo Tarín, la banda oferirà músiques de Serra, Luna, Sparke o Ricard Lamote de Grignon, entre d'altres. L'entrada és gratuïta però s'han de retirar les invitacions a través del web i les taquilles de L'Auditori.

  • Cine

La Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona celebra enguany la seva 33a edició. Amb l’objectiu de configurar espais des d’on compartir les experiències i els coneixements del cinema de dones i defensar formats fora de les lògiques patriarcals, el MIFDB proposa una programació festiva que es desplega entre els mesos de maig i juliol de 2025.

T
é lloc a diversos espais de la ciutat —com la Filmoteca de Catalunya, places de Gràcia i Ciutat Vella, centres culturals i cinemes independents— i també en línia a través de Filmin. Amb el lema En companyia d’estranyes: revisions col·lectives de passats, presents i futurs, la mostra proposa un cinema que desafia els relats dominants i convida a imaginar altres formes de mirar, narrar i estar juntes. 

Publicitat
  • Què fer
  • Ciutat

Visitar un museu sempre és un bon pla –i més durant l’onada de calor–, i ara no només podeu veure-hi exposicions, sinó també gaudir d’una bona festa. Cada dijous de juliol, el Museu d’Història de la Immigració de Catalunya (MHIC) acull un vespreig amb música i food trucks al seu jardí. 

El museu de Sant Adrià del Besòs, al número 12 de la carretera de Mataró, ha anunciat un programa per a cada dijous del mes de juliol. Des de les 18 a les 23 h, el jardí de l’equipament acull diferents activitats amb entrada lliure i gratuïta; això sí, l’aforament és limitat. 

  • Cine

La Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona celebra enguany la seva 33a edició. Amb l’objectiu de configurar espais des d’on compartir les experiències i els coneixements del cinema de dones i defensar formats fora de les lògiques patriarcals, el MIFDB proposa una programació festiva que es desplega entre els mesos de maig i juliol de 2025.

T
é lloc a diversos espais de la ciutat —com la Filmoteca de Catalunya, places de Gràcia i Ciutat Vella, centres culturals i cinemes independents— i també en línia a través de Filmin. Amb el lema En companyia d’estranyes: revisions col·lectives de passats, presents i futurs, la mostra proposa un cinema que desafia els relats dominants i convida a imaginar altres formes de mirar, narrar i estar juntes.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat