Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Festival Clàssics 2019: totes les activitats

Festival Clàssics 2019: totes les activitats

Música, teatre, performance, art i literatura formen part d'aquest festival que omplirà de pensament i bellesa la tardor

Il Gatopardo
Il Gatopardo
Per Andreu Gomila i Erica Aspas |
Advertising

La Casa dels Clàssics vol que la saviesa dels grans autors de tots els temps arribi a tothom i per això ha decidit impulsar un nou festival multidisciplinar, Clàssics, que, a través de la música, el teatre, la performance, el cinema, l'art i la literatura, intentarà fer-ho possible. Els artistes que hi participen enguany són de primer nivell. Tots, a més, dialogaran sobre un tema: la bellesa. Hi seran Paula Bonet, Les Impuxibles, Sílvia Pérez Cruz, Àlex Rigola, Josep Pedrals i companyia.

NO T'HO PERDIS: Els llocs més bonics de Barcelona

La programació

Sílvia Pérez Cruz
@Maria Dias
Música

La relativitat de la bellesa

icon-location-pin Museu Nacional d'Art de Catalunya. MNAC, Sants - Montjuïc
icon-calendar

Sílvia Pérez Cruz i el ballarí Andrés Corchero es troben a la Sala de la Cúpula del MNAC, envoltats per obres art de la col·lecció del Museu que la Sílvia ha escollit, per parlar-nos de la representació de la bellesa i la vellesa i de la seva rivalitat. Una veu i un cos que canten i es mouen en una improvisació estructurada i inspirats per quadres i escultures de diferents èpoques.Només es faran dues funcions per a 100 persones.

Àlex Rigola
© Iván Moreno
Què fer, Exposicions

Projecte bellesa

icon-location-pin Museu Nacional d'Art de Catalunya. MNAC, Sants - Montjuïc
icon-calendar

D'uns anys ençà, Àlex Rigola està explorant una nova relació amb el públic a través d'obres de petit format al voltant de l'obra de Pasolini i Txékhov, bé amb instal·lacions, com el 'Macho man' que encara no hem pogut veure a Barcelona. Al festival Clàssics, el director barceloní uneix forces amb la fotògrafa Tanit Plana, l'escenògraf Max Glaenzel i la directora Irene Vicente ens proposen una "aventura al voltant de la bellesa", una instal·lació teatral participativa que, a partir d’una petita historia traslladada als espectadors, els permetrà reflexionar sobre la bellesa alhora que se'ls demana que deixin la seva pròpia representació d’allò bell mitjançant una fotografia d'un cos humà que tancarà el seu recorregut.

Advertising
Paula Bonet
Foto: Ivan Moreno
Art, Pintura

La bellesa fosca

icon-location-pin Àngels Barcelona, Ciutat Vella
icon-calendar

Serps, escurçons, embrions, pits, mort i foscor són els trets característics de la col·lecció de pintures a l'oli i gravats inèdits que Paula Bonet ha creat a partir de la relectura de 'Les flors del mal', de Baudelaire. Una mostra que ens acosta a la part més fosca de la bellesa.

Les impuxibles
Foto: Les impuxibles
Teatre

Cosa/Cos

icon-location-pin CCCB. Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, El Raval
icon-calendar

Les germanes Clara i Ariadna Peya són Les Impuxibles, una companyia que ens ha deleitat, tot i el seu curt temps de vida, amb espectacles com 'Suite Toc núm 6', sempre amb la música i la performance com a eixos vertebrades. Al Clàssics, a través d’un poemari en viu, una selecció personal de poemes de dones, Les Impuxibles visibilitzen el procés de destrucció del nostre propi cos per ser l’altra. Amb les seves paraules plantegen un qüestionament d’allò que s’ha establert culturalment com a canònic. Qüestionem el desig a través de la música. Ajuntem els cossos per celebrar que tenen gana. Segons Ari Peya, volen "visibilitzar la destrucció del cos per encaixar en un model".

Advertising
Josep Pedrals
© Iván Moreno
Què fer, Activitats literàries

Les Gallcigralles

icon-location-pin Biblioteca de Catalunya, El Raval
icon-calendar

Si hi ha un poeta que és capaç de tot aquest no és altre que Josep Pedrals que, a més, és un gran coneixedor i divulgador de la poesia clàssics. Aquí fa pinya amb el músic David Soler per  muntar un simulacre d’entropia parèmica, un assaig de l’apocalipsi. Molts clàssics són testimoni dels canvis, viatges i conflictes que el concepte de bellesa ha generat; el poeta i el músic conversaran amb tots ells de la mà de 'Gargantua i Pantagruel', de François Rabelais.

Roger Mas
©Ivan Moreno
Què fer, Concerts

La bellesa al·lucinada

icon-location-pin Teatre Romea, El Raval
icon-calendar

En aquest festival, els artistes que hi participen aborden el concepte de bellesa des de moltes perspectives i realitats. La bellesa fosca, que fa patir, o la més inesperada i subjectiva. En Roger Mas, en Xavier Guitó i la Maria Cabrera tracten la bellesa mística a través de la veu de clàssics i no tan clàssics per dir i cantar a la bellesa que ens observa en la distància i aquella que nosaltres observem embadalits.

Advertising
Cine

La bellesa eterna

icon-location-pin CaixaForum, La Font de la Guatlla
icon-calendar

Àlex Gorina coordina aquest cicle amb cinc pel·lícules que responen a la idea clàssica de bellesa i que han esdevingut un model de perfecció. El programa el formen 'El gatopardo' (22 d'octubre), 'Ran' (30 d'octubre), 'El Evangelio según San Mateo' (6 de novembre), 'Satiricon' (11 de novembre) i 'Romeo y Julieta' (20 de novembre).

Què fer, Classes i tallers

Història literària de la bellesa

icon-location-pin La Central del Raval, El Raval
icon-calendar

De vegades no és fàcil llegir els clàssics, entendrel's, igual que conceptes com la bellesa, que costa tant de definir. En aquests tallers de lectura que acull La Central del Raval i que estaran guiats per professors i escriptors, podreu desentrallar els textos que han inspirat als artistes que participen al Festival a l'hora de crear les seves propostes.  'Les Metamorfosis d'Ovidi: la bellesa perseguida pels déus'. 7 d'octubre. Amb Mònica Miró. 'Ilíada, la bellesa de la guerra i la bellesa de la pau'. 14 d'octubre. Amb Roger Aluja. 'La bellesa en El convit de Plató'. 21 d'octubre. Amb Pau Gilabert. 'Ramon Llull, Llibre de meravelles: la bellesa teològica del món'. 28 d'octubre. Joan Santanach. 'Rabelais i la bellesa grotesca'. 4 de novembre. Amb Josep Pedrals. 'William Blake: la bellesa visionària'. 11 de novembre. Amb Núria Perpinyà. 'Mary Shelley, Frankenstein: hi ha bellesa en el monstre?'. 18 de novembre. Amb Míriam Cano. 'Baudelaire i la bellesa del ma'. 25 de novembre. Amb Víctor Escudero.

Advertising