llibres

Llibres escrits per dones per al 8-M

Una tria de novetats editorials que ens ajudaran a acabar d'una vegada per totes amb l'heteropatriarcat

Publicitat

Volem fer que aquest 8 de març sigui un altre dia històric, en el qual totes les dones tinguin en marxa l'altaveu per tombar d'una bufada masclismes i micromasclismes, abusos i injustícies heretades de la tirania heteropatriarcal. Com diu la nostra guru Virginie Despentes, el feminisme real procedeix de la consciència de classe. Us recomanem lectures que estan escrites per dones que parlen a altres dones, procedents de molts llocs i estrats, a les que són majoria i també a les que són minoria, a les que sovint ens costa veure o escoltar, encara que tenen, és clar, moltíssim a ensenyar i explicar.

NO T'HO PERDIS: Grans personatges femenins de la cartellera teatral de Barcelona

1. Gent normal, de Sally Rooney

Ed. del Periscopi. Trad. Ernest Riera. 304 pàgines. 19,90 €.

El desig d’acceptació, un dels grans temes de la vida, pot arribar a ofegar quan som adolescents amb les idees a mig fer, inconsistents com la part central del crani dels nadons. 'Gent normal' segueix les anades i vingudes de la Marianne i en Connell, dues persones que intenten esbrinar qui són, sempre amb el perill de descobrir que pot no agradar-los la resposta. El que explora Sally Rooney no està gaire allunyat del que buscava Shakespeare als seus Sonets: entendre la matèria de què estem fets, amb tots els plecs i les rugositats, la bellesa i la crueltat. Gent normal no és una novel·la sobre el que vol dir ser jove i enamorar-se el 2019, sinó sobre la vida, l’amor, el patiment i el fil que els enllaça.

2. Els anys, d'Annie Ernaux

Trad. de Valèria Gallard. Angle. 224 pàg. 19,90 €.

L’autora francesa regira en la capsa dels seus records per reconstruir la seva història, des que va néixer a Normandia, el 1940, fins a primers del segle XXI, quan publica la novel·la. Fa servir fotografies, converses que no ha oblidat, moments icònics de la història en majúscula. Però sempre parla d’ella, una dona que cerca les seves petjades. Què passarà amb la nostra vida, amb tot el que hem vist, amb el que hem fet, quan ja no hi siguem? Aquesta és la pregunta que es fa Annie Ernaux en aquest llibre extraordinari contra l’oblit.

Publicitat

3. 'Fóllame', de Virginie Despentes

Literatura Random House. 208 pàg. 16,90 €.

Random House ha reeditat el llibre que va donar a conèixer  Virginie Despentes, l'autora de 'Teoria King Kong'. És un relat punk rabiós, les protagonistes del qual són dues dones de la 'banlieue' de París. Una és prostituta i ha escanyat la seva companya de pis. L'altra li ha disparat un tret al fill de gossa que la va violar. Les dues saben que no tenen res a perdre i s'ho juguen tot, en un 'Telma & Louise' extrem, sagnant, sexual, escrit a boca de canó, a punta de canó.

4. Els argonautes, de Maggie Nelson

L’Altra. Trad. de Marina Espasa. 208 pàgs. 18,90 €.

Aplicar en un mateix tot el que has après no és fàcil. Això és el que intenta Maggie Nelson en aquest llibre que és una novel·la, un assaig i tot el que vulguin. Perquè s’hi barreja el pensament contemporani amb les vivències de l’autora com a professional, parella queer, mare d’un nen i filla d’una mare casada tres vegades. Nelson està casada amb un home anomenat Harry que abans era Harriet. I la seva història és plena de dolor. Sovint es pregunta si se’n sortiran, en un joc que va sempre de la vida a la mort. El paral·lelisme que fa entre el naixement de l’Iggy i com el seu marit s’acomiada de sa mare és excepcional.

Publicitat

5. Listas, guapas, limpias, d'Anna Pacheco

Caballo de Troya. 192 pàgs. 14,90 €.

La protagonista d'aquesta novel·la és a la piscina amb la seva amiga d'infància Yaiza. És el principi de les seves vacances en el barri obrer de Barcelona on s'ha criat. Encara que el que li agradaria seria quedar-se amb la seva amiga parlant de música, cossos i nois, la situació familiar a la qual s'enfronta farà que les seves vacances siguin menys suportables. Amb una primera persona íntima però també àcida, en aquest primer assalt a la ficció de la jove periodista Anna Pacheco trobem una dona en permanent conflicte amb les seves idees polítiques, la construcció social del seu gènere i de la seva classe

6. Entre dos silencis, d'Aurora Bertrana

Club Editor. 222 pàgs. 16,50 €.

Aurora Bertrana va fugir cap a Suïssa a la primavera del 38. Hi va viure la Guerra Mundial tal com havia viscut l'experiència polinèsia, relatada a 'Paradisos oceànics': com un ull que ho vol absorbir tot. Voltada de refugiats arribats d'arreu d'Europa i recollida per una confraria de bohemis ginebrins, va arribar a exercir de reportera a Ràdio Berna i llegia exhaustivament els informes enviats pels delegats de la Creu Roja als fronts i als països ocupats. Però l'experiència més colpidora d'aquella guerra l'esperava després de l'Armistici, quan, acompanyant una missió humanitària d'ajut a la reconstrucció, va passar uns mesos al poble francès d'Étobon, que s'havia quedat sense homes després que fossin afusellats pels nazis en represàlies a una acció del maquis. La importància d'aquells mesos en la seva obra és el que la nova edició d''Entre dos silencis' posa en evidència.

Publicitat

7. 'Lila: història gràfica d’una lluita', de Toni Galmés i M. Àngels Cabré

Comanegra. 160 pàgs. 20 €.

L'onada feminista que vivim ha arribat per capgirar-ho tot. L'eclosió internacional del moviment MeToo, combinada amb la indignació contra la violació de La Manada i el seu judici amb pena aigualida, va ser el detonant definitiu perquè el feminisme omplís els carrers de ràbia. Darrere de tanta ràbia, hi trobem també una font de creativitat gràfica de primera magnitud, en què il·lustradores d'arreu han posat el seu talent al servei d'una lluita de segles.

8. 'Tierra de mujeres', de María Sánchez

Seix Barral. 185 pàg. 17 €.

"Una narrativa que descansi en les empremtes de totes aquestes que es van trencar les espardenyes trepitjant i treballant, a l'ombra, sense fer soroll, i que segueixen soles, esperant que algú les reconegui i comenci a anomenar-les per existir", escriu Maria Sánchez. Aquest llibre no parla de les dones que ompliran els carrers de les ciutats el 8 de març. Aquest llibre parla d'un feminisme rural, de ramat i cultiu, que comença per recordar a aquestes dones fortes i sàvies que treballaven la terra sense aixecar la veu.

Publicitat

9. 'Manhattan beach', de Jennifer Egan

Edicions de 1984. 544 pàgs. 23 €.

L’Anna treballa reparant vaixells sota l’aigua a la Drassana Naval de Brooklyn. En aquest període tan difícil, una guerra, en el qual les dones poden fer feines que abans només estaven reservades als homes, que ara són al front, ha aconseguit convertir-se en la primera dona bus de la drassana, una de les ocupacions més perilloses i dures que s’hi duen a terme.

10. 'Lectura fácil', de Cristina Morales

Anagrama. 420 pàg. 19,90 €.

El gran revulsiu literari de la temporada, la novel·la que totes i tots hauríeu d'estar llegint. Barreja les veus de quatre dones amb deficiència intel·lectual però amb una intel·ligència crítica insubordinada i hipergamberra que viuen subsidiades en un pis tutelat a la Barceloneta. Procaç i escatològica, amb detalls molt provocatius -atenció a la descripció de la llepada de caca que queda estampada a la natja sota les calces-, és feminista fins a les empentes.

Publicitat

11. 'El quadern daurat', de Doris Lessing

Edicions 62. 976 pàgs. 30 €.

Aquesta és una de les grans obres mestres del segle XX, obra d'una premi Nobel, Doris Lessing, que aquí va crear un personatge que no oblidarem mai. Anna Wulf és una dona que travessa una greu crisi personal, que intenta superar descrivint com ha estat la seva vida. Ho divideix tot en quaderns de colors. Una novel·la que ens parla de llibertat, de pobresa, de descolonització, de com es viu quan no tens res i vas a contracorrent del món.

12. 'Amor a la brega', de Blanca Llum Vidal

Pagès editors. 112 pàgs. 13 €.

La de Blanca Llum Vidal, és una de les veus joves més potents i singulars que tenim. En un any ha publicat 'Aquest amor que no és u' i aquest 'Amor a la brega'. Mercè Ibarz, al postfaci, diu: "Velles paraules en acció, ritmes planetaris i el foc de la celebració en deliri i en revolta. Un tornado, una ventada: “si cou és que ens espiga”. Les paraules s’alcen com el ball, com la follia de dir les coses quan el so creix i cria, com les espigues, música i cançó. Els versos se t’enduen, t’arrosseguen, et menen a port”. No es pot dir millor.

Publicitat

13. 'El funeral de Lolita', de Luna Miguel

Lumen. 190 pàg. 17,90 €.

Visceral i pertorbadora, de les que es llegeixen d'una tirada, la primera novel·la de Luna Miguel ens parla de com s'agiten els fantasmes del passat. La seva gran troballa és el personatge protagonista, una noia que calma l'ansietat menjant carn vermella, poc feta i en dosis indigestes, amb un canibalisme destructiu i brut que fa olor de vòmit. La història comença quan rep al mòbil un missatge d'una amiga a la qual no veu des de fa anys, que li anuncia la mort d'un tal Roberto.

14. 'Vozdevieja', d'Elisa Victoria

Blackie Books. 247 pàgs. 19 €.

La Marina té 9 anys, viu amb la mare i el xicot, però passa els caps de setmana a casa de l'àvia. Ambdues tenen uns quants rituals compartits. La Marina l'observa mentre caga, asseguda al vàter, amb una cigarreta encesa als llavis la cendra que tira al bidet. Li talla les ungles dels peus, que se li posen com les urpes d'un esparver. I quan es despulla l'ajuda a desenganxar els claudàtors de la faixa. L'àvia, a canvi, li cus vestits de flors, com el que veieu a la coberta d'aquest llibre matriarcal tan bonic.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat