Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Llibres escrits per dones per al 8-M

Llibres escrits per dones per al 8-M

Una tria de novetats editorials que ens ajudaran a acabar d'una vegada per totes amb l'heteropatriarcat

llibres
Per Andreu Gomila i Josep Lambies |
Advertising

Volem fer que aquest 8 de març sigui un altre dia històric, en el qual totes les dones tinguin en marxa l'altaveu per tombar d'una bufada masclismes i micromasclismes, abusos i injustícies heretades de la tirania heteropatriarcal. Com diu la nostra guru Virginie Despentes, el feminisme real procedeix de la consciència de classe. Us recomanem lectures que estan escrites per dones que parlen a altres dones, procedents de molts llocs i estrats, a les que són majoria i també a les que són minoria, a les que sovint ens costa veure o escoltar, encara que tenen, és clar, moltíssim a ensenyar i explicar.

NO T'HO PERDIS: Grans personatges femenins de la cartellera teatral de Barcelona

1
Fóllame

'Fóllame', de Virginie Despentes

Literatura Random House. 208 pàg. 16,90 €.

Random House ha reeditat el llibre que va donar a conèixer  Virginie Despentes, l'autora de 'Teoria King Kong'. És un relat punk rabiós, les protagonistes del qual són dues dones de la 'banlieue' de París. Una és prostituta i ha escanyat la seva companya de pis. L'altra li ha disparat un tret al fill de gossa que la va violar. Les dues saben que no tenen res a perdre i s'ho juguen tot, en un 'Telma & Louise' extrem, sagnant, sexual, escrit a boca de canó, a punta de canó.

2
Lila: història gràfica d’una lluita

'Lila: història gràfica d’una lluita', de Toni Galmés i M. Àngels Cabré

Comanegra. 160 pàgs. 20 €.

L'onada feminista que vivim ha arribat per capgirar-ho tot. L'eclosió internacional del moviment MeToo, combinada amb la indignació contra la violació de La Manada i el seu judici amb pena aigualida, va ser el detonant definitiu perquè el feminisme omplís els carrers de ràbia. Darrere de tanta ràbia, hi trobem també una font de creativitat gràfica de primera magnitud, en què il·lustradores d'arreu han posat el seu talent al servei d'una lluita de segles.

Advertising
3
Tierra de mujeres

'Tierra de mujeres', de María Sánchez

Seix Barral. 185 pàg. 17 €.

"Una narrativa que descansi en les empremtes de totes aquestes que es van trencar les espardenyes trepitjant i treballant, a l'ombra, sense fer soroll, i que segueixen soles, esperant que algú les reconegui i comenci a anomenar-les per existir", escriu Maria Sánchez. Aquest llibre no parla de les dones que ompliran els carrers de les ciutats el 8 de març. Aquest llibre parla d'un feminisme rural, de ramat i cultiu, que comença per recordar a aquestes dones fortes i sàvies que treballaven la terra sense aixecar la veu.

4
Manhattan Beach

'Manhattan beach', de Jennifer Egan

Edicions de 1984. 544 pàgs. 23 €.

L’Anna treballa reparant vaixells sota l’aigua a la Drassana Naval de Brooklyn. En aquest període tan difícil, una guerra, en el qual les dones poden fer feines que abans només estaven reservades als homes, que ara són al front, ha aconseguit convertir-se en la primera dona bus de la drassana, una de les ocupacions més perilloses i dures que s’hi duen a terme.

Advertising
5
Lectura fácil

'Lectura fácil', de Cristina Morales

Anagrama. 420 pàg. 19,90 €.

El gran revulsiu literari de la temporada, la novel·la que totes i tots hauríeu d'estar llegint. Barreja les veus de quatre dones amb deficiència intel·lectual però amb una intel·ligència crítica insubordinada i hipergamberra que viuen subsidiades en un pis tutelat a la Barceloneta. Procaç i escatològica, amb detalls molt provocatius -atenció a la descripció de la llepada de caca que queda estampada a la natja sota les calces-, és feminista fins a les empentes.

6
El quadern daurat

'El quadern daurat', de Doris Lessing

Edicions 62. 976 pàgs. 30 €.

Aquesta és una de les grans obres mestres del segle XX, obra d'una premi Nobel, Doris Lessing, que aquí va crear un personatge que no oblidarem mai. Anna Wulf és una dona que travessa una greu crisi personal, que intenta superar descrivint com ha estat la seva vida. Ho divideix tot en quaderns de colors. Una novel·la que ens parla de llibertat, de pobresa, de descolonització, de com es viu quan no tens res i vas a contracorrent del món.

Advertising
7
Amor a la brega, de Blanca Llum Vidal

'Amor a la brega', de Blanca Llum Vidal

Pagès editors. 112 pàgs. 13 €.

La de Blanca Llum Vidal, és una de les veus joves més potents i singulars que tenim. En un any ha publicat 'Aquest amor que no és u' i aquest 'Amor a la brega'. Mercè Ibarz, al postfaci, diu: "Velles paraules en acció, ritmes planetaris i el foc de la celebració en deliri i en revolta. Un tornado, una ventada: “si cou és que ens espiga”. Les paraules s’alcen com el ball, com la follia de dir les coses quan el so creix i cria, com les espigues, música i cançó. Els versos se t’enduen, t’arrosseguen, et menen a port”. No es pot dir millor.

8
El funeral de Lolita

'El funeral de Lolita', de Luna Miguel

Lumen. 190 pàg. 17,90 €.

Visceral i pertorbadora, de les que es llegeixen d'una tirada, la primera novel·la de Luna Miguel ens parla de com s'agiten els fantasmes del passat. La seva gran troballa és el personatge protagonista, una noia que calma l'ansietat menjant carn vermella, poc feta i en dosis indigestes, amb un canibalisme destructiu i brut que fa olor de vòmit. La història comença quan rep al mòbil un missatge d'una amiga a la qual no veu des de fa anys, que li anuncia la mort d'un tal Roberto.

Advertising
9
L'origen de les cols violeta

'L'origen de les cols violeta', de Marta Batallé

Empúries. 328 pàgs. 17,90 €.

La Maria Bertran viu, sense ser-ne gaire conscient, de manera grisa. Té un nòvio amb qui va fent, una feina que no l’omple i la càrrega de ser el pal de paller de la família. El pare, un savi despistat, viu amb la germana de la Maria, la Sara, una noia amb una sensibilitat extrema i amb problemes per relacionar-se que no ha superat la mort prematura de la seva mare. Però una oportunitat laboral empeny temporalment la Maria des de Barcelona fins a Mirepoix, una petita localitat al sud de França. Allà posarà a examen la seva vida i, de passada, qüestionar un grapat de prejudicis sobre les primeres impressions.

10
Vozdevieja

'Vozdevieja', d'Elisa Victoria

Blackie Books. 247 pàgs. 19 €.

La Marina té 9 anys, viu amb la mare i el xicot, però passa els caps de setmana a casa de l'àvia. Ambdues tenen uns quants rituals compartits. La Marina l'observa mentre caga, asseguda al vàter, amb una cigarreta encesa als llavis la cendra que tira al bidet. Li talla les ungles dels peus, que se li posen com les urpes d'un esparver. I quan es despulla l'ajuda a desenganxar els claudàtors de la faixa. L'àvia, a canvi, li cus vestits de flors, com el que veieu a la coberta d'aquest llibre matriarcal tan bonic.

Advertising
11
Visc, i visc, i visc

'Visc, i visc, i visc' de Maggie O'Farrell

L'Altra. 248 pàgs. 19,95 €.

Aquest és un llibre de memòries, però un llibre de memòries peculiar: Maggie O’Farrell hi narra disset moments en què la seva vida va córrer perill i va estar a punt d’escapar-se-li entre els dits. Són disset escenes, disset vinyetes tenses, viscerals i plenes de vida, en les quals retrobem l’autora en diferents etapes vitals, amb diverses mentalitats, i en diversos llocs del planeta: és filla, i estudiant, i oficinista; és mare, viatgera, escriptora; ara està enamorada, ara amb el cor trencat, o solitària, rebel, angoixada, espantada o decididíssima.

Advertising