Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Mercat del Clot
Iván MorenoMercat del Clot

Una passejada pel Clot: els vestigis de la història

Descobreix els racons del barri que són l'enveja de Barcelona. Tu també t'hi voldràs quedar a viure!

Escrit per
Josep Lambies
i
Eugènia Sendra
Publicitat

Més enllà de la plaça de les Glòries, aquella carnisseria urbanística on ara per ara tot són tanques i terra batuda, just passant la gasolinera vermella, comencen les cases baixes del carrer del Clot, totes en renglera, situades als antics terrenys del Mas Roig, que cap al segle XVII van ser feus del baró de Bleda. Així comença el recorregut, la vida de barri. Si pares l’orella, algun veí t’explicarà que aquí van néixer el poeta Josep Pedrals i l’actriu Sílvia Munt.

Els clotencs et diran que, per fer-ho bé, hauries d’haver començat pel carrer de Rogent, aquella artèria que surt del tall de Meridiana i Aragó, on hi ha aquella estàtua de l’oca que aixeca el cul i el bar D’Clot, magnífic temple del vermut de llauna i la patata amb salseta Espinaler. Però sobre mapa, el barri del Clot comença exactament on ets.

Foto: Iván Moreno

Publicitat

Per aquí passava la llera que subministrava aigua a tota la ciutat. Pots seguir-ne el trajecte al llibre 'El rec comtal' d’Enric H. March, o bé demanar entre els aborígens. Molts encara recorden haver-se banyat de petits en alguna bassa adjacent. Segueix fins a la plaça de Font i Sagué, on hi ha el mercat. Si te’l trobes obert, fes-te una canya a la terrassa del bar. Si està tancat, mira’t les persianes, una per una, totes decorades.

Ensumant història, arribaràs fins al parc del Clot, on podràs tocar els murs de l’antic taller de Renfe, ara convertits en una porta del passat. Fixa’t en la font baixa, aquella que té una pinya de forja per brollador. Mulla’t la cara i fes net, perquè ara entres en regió desconeguda, on els vestigis del temps són un misteri que val la pena encarar. Busca el carrer de la Democràcia, on hi ha un edifici industrial amb un senyal de minusvàlids i, a sobre, un cartell amb lletra cargolada on llegiràs l’emblema de La Perfección. Ara fa 100 anys era una productora de gasoses i sifons. Aquest era el seu magatzem.

Publicitat
@ Iván Moreno

Acaba de pentinar la zona i ves fins al carrer de la Verneda, on toparàs amb un tresor d’art urbà: un reguitzell de bicicletes rovellades suspeses sobre un mur, en línia recta i fent pujada com si haguessin de sortir disparades. Ets davant de l’antiga fàbrica de plom, ara convertida en la seu de la cooperativa Biciclot. I surt cap al carrer de les Escoles, cantonada Escultors Claperós, on hi ha el mural que Btoy i Uriginal van pintar en homenatge a Carmen Amaya, a partir d’un fotograma de 'Los Tarantos'. És colossal.

Publicitat
@ Iván Moreno

Més del Clot

Mercat del Clot
 • Llocs d'interès
 • El Clot

Un mercat centenari i viu, centre neuràlgic del barri. Tot comença aquí (o acaba aquí). Els paradistes se senten orgullosos de l’espai, i els clients són més que clients. El millor dia per comprar-hi: dijous (o dissabte a les 8 h).

Can Pineda
 • 3 de 5 estrelles
 • Restaurants
 • Sant Martí
 • preu 3 de 4

I abans d’arribar a la Gran Via, descobrim el restaurant de tota la vida: interior pintoresc i una carta amb productes de temporada per salivar.

Publicitat
Recomanat
  També t'agradarà
  També t'agradarà
  Publicitat