Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Una passejada pel Clot: els vestigis de la història

Una passejada pel Clot: els vestigis de la història

Descobreix els racons del barri que són l'enveja de Barcelona. Tu també t'hi voldràs quedar a viure!

Mercat del Clot
Iván Moreno Mercat del Clot
Per Josep Lambies i Eugènia Sendra |
Advertising

Més enllà de la plaça de les Glòries, aquella carnisseria urbanística on ara per ara tot són tanques i terra batuda, just passant la gasolinera vermella, comencen les cases baixes del carrer del Clot, totes en renglera, situades als antics terrenys del Mas Roig, que cap al segle XVII van ser feus del baró de Bleda. Així comença el recorregut, la vida de barri. Si pares l’orella, algun veí t’explicarà que aquí van néixer el poeta Josep Pedrals i l’actriu Sílvia Munt.

Sentiràs l’olor dels fogons d’El Rincón de Cádiz, i avançaràs carrer amunt. Els clotencs et diran que, per fer-ho bé, hauries d’haver començat pel carrer de Rogent, aquella artèria que surt del tall de Meridiana i Aragó, on hi ha aquella estàtua de l’oca que aixeca el cul i el bar D’Clot, magnífic temple del vermut de llauna i la patata amb salseta Espinaler. Però sobre mapa, el barri del Clot comença exactament on ets.

Carrer del Clot
@ Iván Moreno

Advertising

Per aquí passava la llera que subministrava aigua a tota la ciutat. Pots seguir-ne el trajecte al llibre 'El rec comtal' d’Enric H. March, o bé demanar entre els aborígens. Molts encara recorden haver-se banyat de petits en alguna bassa adjacent. Segueix fins a la plaça de Font i Sagué, on hi ha el mercat. Si te’l trobes obert, fes-te una canya a la terrassa del bar. Si està tancat, mira’t les persianes, una per una, totes decorades.

Ensumant història, arribaràs fins al parc del Clot, on podràs tocar els murs de l’antic taller de Renfe, ara convertits en una porta del passat. Fixa’t en la font baixa, aquella que té una pinya de forja per brollador. Mulla’t la cara i fes net, perquè ara entres en regió desconeguda, on els vestigis del temps són un misteri que val la pena encarar. Busca el carrer de la Democràcia, on hi ha un edifici industrial amb un senyal de minusvàlids i, a sobre, un cartell amb lletra cargolada on llegiràs l’emblema de La Perfección. Ara fa 100 anys era una productora de gasoses i sifons. Aquest era el seu magatzem.

Advertising
Parc del Clot
@ Iván Moreno

Acaba de pentinar la zona i ves fins al carrer de la Verneda, on toparàs amb un tresor d’art urbà: un reguitzell de bicicletes rovellades suspeses sobre un mur, en línia recta i fent pujada com si haguessin de sortir disparades. Ets davant de l’antiga fàbrica de plom, ara convertida en la seu de la cooperativa Biciclot. I surt cap al carrer de les Escoles, cantonada Escultors Claperós, on hi ha el mural que Btoy i Uriginal van pintar en homenatge a Carmen Amaya, a partir d’un fotograma de 'Los Tarantos'. És colossal.

Advertising
Mural Carmen Amaya
@ Iván Moreno

Més del Clot

Llocs d'interès

Mercat del Clot

El Clot

Un mercat centenari i viu, centre neuràlgic del barri. Tot comença aquí (o acaba aquí). Els paradistes se senten orgullosos de l’espai, i els clients són més que clients. El millor dia per comprar-hi: dijous (o dissabte a les 8 h).

Celler Ca la Paqui
© Iván Moreno
Bars i pubs, Bars de tapes

Celler Ca La Paqui

El Clot

Ens satisfà la carta –les anxoves, l’entrepà de bonítol i el vermut– i el sempre bon tracte que dispensen la Paqui i el Juan. Matí, tarda i nit...

Advertising
Restaurants

Can Pineda

Sant Martí
3 de 5 estrelles

I abans d’arribar a la Gran Via, descobrim el restaurant de tota la vida: interior pintoresc i una carta amb productes de temporada per salivar.

Xurreria Rosita
© Iván Moreno
Què fer, Activitats gastronòmiques

El millor del carrer del Clot

És l’artèria més popular del barri. Els caps de setmana s’omple de gent que hi va a fer el vermut. No té res a envejar al carrer del Parlament! 'Oh my Clot'!

Advertising