Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Una passejada pel Clot: els vestigis de la història

Alerta! Ens esforcem per informar acuradament, però aquests són temps inusuals, així que comprova sempre abans de sortir.

Mercat del Clot
Iván Moreno Mercat del Clot

Una passejada pel Clot: els vestigis de la història

Descobreix els racons del barri que són l'enveja de Barcelona. Tu també t'hi voldràs quedar a viure!

Per Josep Lambies i Eugènia Sendra
Advertising

Més enllà de la plaça de les Glòries, aquella carnisseria urbanística on ara per ara tot són tanques i terra batuda, just passant la gasolinera vermella, comencen les cases baixes del carrer del Clot, totes en renglera, situades als antics terrenys del Mas Roig, que cap al segle XVII van ser feus del baró de Bleda. Així comença el recorregut, la vida de barri. Si pares l’orella, algun veí t’explicarà que aquí van néixer el poeta Josep Pedrals i l’actriu Sílvia Munt.

Sentiràs l’olor dels fogons d’El Rincón de Cádiz, i avançaràs carrer amunt. Els clotencs et diran que, per fer-ho bé, hauries d’haver començat pel carrer de Rogent, aquella artèria que surt del tall de Meridiana i Aragó, on hi ha aquella estàtua de l’oca que aixeca el cul i el bar D’Clot, magnífic temple del vermut de llauna i la patata amb salseta Espinaler. Però sobre mapa, el barri del Clot comença exactament on ets.

Carrer del Clot
Carrer del Clot
Foto: Iván Moreno

Advertising

Per aquí passava la llera que subministrava aigua a tota la ciutat. Pots seguir-ne el trajecte al llibre 'El rec comtal' d’Enric H. March, o bé demanar entre els aborígens. Molts encara recorden haver-se banyat de petits en alguna bassa adjacent. Segueix fins a la plaça de Font i Sagué, on hi ha el mercat. Si te’l trobes obert, fes-te una canya a la terrassa del bar. Si està tancat, mira’t les persianes, una per una, totes decorades.

Ensumant història, arribaràs fins al parc del Clot, on podràs tocar els murs de l’antic taller de Renfe, ara convertits en una porta del passat. Fixa’t en la font baixa, aquella que té una pinya de forja per brollador. Mulla’t la cara i fes net, perquè ara entres en regió desconeguda, on els vestigis del temps són un misteri que val la pena encarar. Busca el carrer de la Democràcia, on hi ha un edifici industrial amb un senyal de minusvàlids i, a sobre, un cartell amb lletra cargolada on llegiràs l’emblema de La Perfección. Ara fa 100 anys era una productora de gasoses i sifons. Aquest era el seu magatzem.

Advertising
Parc del Clot
Parc del Clot
@ Iván Moreno

Acaba de pentinar la zona i ves fins al carrer de la Verneda, on toparàs amb un tresor d’art urbà: un reguitzell de bicicletes rovellades suspeses sobre un mur, en línia recta i fent pujada com si haguessin de sortir disparades. Ets davant de l’antiga fàbrica de plom, ara convertida en la seu de la cooperativa Biciclot. I surt cap al carrer de les Escoles, cantonada Escultors Claperós, on hi ha el mural que Btoy i Uriginal van pintar en homenatge a Carmen Amaya, a partir d’un fotograma de 'Los Tarantos'. És colossal.

Advertising
Mural Carmen Amaya
Mural Carmen Amaya
@ Iván Moreno

Més del Clot

Mercat del Clot

Llocs d'interès El Clot

Un mercat centenari i viu, centre neuràlgic del barri. Tot comença aquí (o acaba aquí). Els paradistes se senten orgullosos de l’espai, i els clients són més que clients. El millor dia per comprar-hi: dijous (o dissabte a les 8 h).

Celler Ca la Paqui
© Iván Moreno

Celler Ca La Paqui

Bars i pubs Bars de tapes El Clot

Ens satisfà la carta –les anxoves, l’entrepà de bonítol i el vermut– i el sempre bon tracte que dispensen la Paqui i el Juan. Matí, tarda i nit...

Advertising

Can Pineda

3 de 5 estrelles
Restaurants Sant Martí

I abans d’arribar a la Gran Via, descobrim el restaurant de tota la vida: interior pintoresc i una carta amb productes de temporada per salivar.

Xurreria Rosita
© Iván Moreno

El millor del carrer del Clot

Què fer Activitats gastronòmiques

És l’artèria més popular del barri. Els caps de setmana s’omple de gent que hi va a fer el vermut. No té res a envejar al carrer del Parlament! 'Oh my Clot'!

Recomanat More from Christmas

    More from Christmas

      També t'agradarà

        Advertising