Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Literatura gastronòmica
Foto: Shutterstock Literatura gastronòmica

Els millors llibres de literatura gastronòmica per a Sant Jordi 2020

Ficció literària gastronòmica per a tots els paladars

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Publicitat

Aquest Sant Jordi els golafres, gurmets i altres estómacs inquiets es veuran recompensats amb un regal a l'altura de les seves expectatives: com que segur que ja aneu plens de receptaris, us oferim una llista de ficció literària centrada en el menjar i el beure: plomes exquisides que us lliscaran pel cervell com el més sedós dels vins baixa per la gola. 

NO T'HO PERDIS: Els millors llibres de Sant Jordi 2020

De lobos y corderos
Foto: Edhasa

De lobos y corderos

Juan Carlos Iglesias. Edhasa. 416 pàg. 19,50 €.

La primera novel·la de l’empresari de restauració Juan Carlos Iglesias és com ell mateix: excessiva, amena i afectuosa, i certifica negre sobre blanc la seva habilitat innata a l’hora d’enganxar l’oient, ara el lector, amb històries que tenen un peu en la vinyeta brugueresca de '13 Rue del Percebe' i l’altre en una mena d’Eduardo Mendoza amb sang i fetge. Per si no fos prou, inaugura un gènere: el thriller carcerari-gastronòmic.

El gourmet solitario
Foto: Astiberri

El gourmet solitario

Taniguchi i Kusumi. Astiberri. 200 pàg. 18 

Un comercial recorre Tòquio visitant clients. I té l’horari tan just que cada cop que seu en un restaurant esdevé un ritual: a part d’analitzar cada especialitat ingerida, el solitari comensal valora el temps d’espera, la clientela, l’estructura de la carta i l’ambient. Amb un peu en la BD francesa i l’altre al manga, aquesta malenconiosa exquisidesa és un estudi de la societat japonesa i del gaudi de la soledat.

Publicitat
Secretos de alcoba de los grandes chefs
Foto: Anagrama

Secretos de alcoba de los grandes chefs

Irvine Welsh. Anagrama. 528 pàg. 25 €

Menjar, sexe i poder segueixen sent –o seguien sent, fins fa poc– les grans obsessions de la societat moderna. El 2007 Irvine Welsh va aconseguir la seva millor novel·la des de 'Trainspotting' en aquesta barroca ficció, a mig camí entre l’humor lumpen i costumista i una malèvola novel·la gòtica: la transformació d’un jove inspector sanitari de restaurants en una mena de Dr. Jekyll i Mr. Hyde 'hooligan' i politoxicòman.

La cata
Foto: Nórdica Libros

La cata

Roald Dahl. Nórdica Libros. 80 pàg. 19,50 €

El 1951, Roald Dahl va publicar 'La cata' al New Yorker, un dels seus relats més brillants. Ens hi acostem ara amb deliciosos dibuixos d’Iban Barrenetxea: una obra mestra del conte –sec, directe, cada paraula rellevant– on l’autor, que aquí desferma el seu odi per l’esnobisme gastronòmic, ofereix un curs accelerat de tast de vi i un dels seus girs més celebrats, que us lliscarà pel cervell com el millor dels vins llisca gola avall. 

Publicitat
La llegenda del sant bevedor
Foto: Viena edicions

La llegenda del sant bevedor

Josep Roth. Viena. 96 pàg. 13,50 €.

El testament literari d’un dels grans autors centreeuropeus del segle XX –Roth va col·lapsar bevent el 1939, poc abans de la seva publicació– fa estremir: un captaire parisenc rep 200 francs d’un desconegut, a condició que quan pugui els retorni a l’església de Santa Tereseta de Lisieux. El 'clochard', un home d’honor, esdevé el protagonista d’una poderosa i emocionant faula d’allò lúcid i sagrat que hi ha en l’alcoholisme.

Los ignorantes
Foto: La Cúpula

Los ignorantes

Étienne Davodeau. La Cúpula. 276 pàg. 8,75 €

Poques actituds més recomanables que acceptar la teva ignorància i deixar de banda els prejudicis. I ser conscient que no hi ha una única manera de fer bé les coses. Aquesta és la base de 'Los ignorantes', un còmic en què un viticultor submergeix un autor de còmics en el món del vi i viceversa. El resultat és engrescador i pedagògic: una radiografia excepcional de la connexió de dues feines que són més una manera de viure que un ofici.

Recomanat
    També t'agradarà
      Publicitat