Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Calma!
Foto: David RuanoCalma!

El millor FiraTàrrega 2019

Els espectacles de teatre, dansa, circ i teatre de carrer que no et pots perdre de la gran cita anual

Andreu Gomila
Escrit per
Andreu Gomila
Publicitat

Primera edició de FiraTàrrega sota la direcció d'Anna Giribet. Mentre els teatres barcelonins desperten, a Tàrrega podrem veure 42 espectacles que, del 5 al 8 de setembre, faran que la població de l'Urgell esdevingui la capital europea del teatre de carrer, de la contestació i de la festa. 24 dels espectacles són catalans, nou provenen de la resta de l'estat, sis són internacionals i tres de procedència mixta. El 30% d'aquesta programació s'adscriu al programa de suport a la creació. 19 de les propostes són estrena a l'estat espanyol. Poca broma, doncs. La nova direcció vol posar en joc valors com la transversalitat, l’adscripció a la realitat social i la recerca. I es vol donar cabuda a discursos contemporanis, integradors, universals, cohesionadors i crítics, sense perdre de vista les peces més festives i d'entreteniment de qualitat.

NO T'HO PERDIS: On menjar a Tàrrega durant la Fira

El top 9

1. La llista

A Tàrrega, Quim Bigas va estrenar un dels seus espectacles de carrer icònics, 'Molar', i ara hi torna amb 'La llista'. A partir de l’obsessió pel procediment de la llista, que han utilitzat creadors com George Pérec, Jorge Luis Borges o Joe Brainard, Bigas es demana per les possibilitats potencials que obren els llistats en l’acte de trobar-nos i de crear relacions i enceta una possible reflexió sobre l’etiquetatge i la identitat. La Figuerosa. Dia 6, 18.30 h (Eng). Dia 7,  10.30 h (Cast), 18.30 h (Cast).  Dia 8, 18 h (Cat)

2. CALMA!

El clown Guillem Albà, amb el suport dramàtic d'un 'dream team' format per Alícia Serrat, Marc Angelet i Andreu Martínez, i música de Pep Pascual, ha creat un espectacle on es mostra en estat pur, en el qual es pregunta si vivim com realment volem viure? Fem realment allò que volem fer? Volem seguir així o pretenem canviar alguna cosa? Peça teatral sense paraules que té el clown com a bandera i que, amb el suport de diversos llenguatges escènics explica un fet tan complex i a la vegada tan quotidià com és la pressa. Un solo, entre la comicitat i la poesia, que qüestiona el nostre dia a dia i el viatge vital que fem cadascú de nosaltres. Teatre Ateneu - Borges. Dia 6, 21 h. Dia 7, 20.30 h. Dia 8, 20 h.

Publicitat

3. Livalone

L'actor de la companyia José y sus hermanas Francesc Cuéllar encarna el prototip de jove de vint-i-tants que intenta la gran fita de viure sol, sense compartir pis, a Barcelona. Amb la conferència com a format vehiculador, es construeix un relat en primera persona, amb lucidesa i humor, sobre els camins per arribar a l'autosuficiència abans dels trenta. Una dissecció de les adversitats i els entrebancs que han d'afrontar, per sobreviure amb una certa dignitat, una generació de joves millenials que viuen indefinidament en precari. Cal Trepat. Dia 6, 19 h. Dia 7, 13 i 17 h. Dia 8, 12.30 h.

4. Hand to hand

El treball coreogràfic de Roser López Espinosa es basa en una forta fisicitat, amb una gran passió per la precisió, la delicadesa, elements acrobàtics i el detall. La complicitat i el treball d'equip es donen la mà en un imaginari vital i ple de joc, de poètica refinada i un toc d'humor. En aquest 'Llac dels Cignes' singular en forma de combat de judo, la dansa s'apropa a les arts marcials i juga amb les seves tàctiques i cadència. Mà amb mà, dos ballarins, precisos i amb joc net, composen una dansa en parella. St. Eloi - Pla del dipòsit. Dia 6, 19 h. Dia 7, 19 h. Dia 8, 18.30 h.

 

Publicitat

5. [kórps]

Proposta escènica multidisciplinària del ballarí Miquel Barcelona que té com a eix expressiu la dansa contemporània i dialoga amb la música electrònica, la veu, la llum i la teatralitat. L'espectacle pren com a referent el corb, l'ocell omnívor i carronyaire més present a la mitologia i les arts. Associat amb la mort, se li atribueix un paper mitjancer entre el món terrenal i el món espiritual. Pl. dels Àlbers. Dia 7, 21.30 i 23 h. Dia 8, 21 h.

 

6. Garden party

La fi del món és a prop, estem envaïts pel caos i l'anarquia... Tots? No. Hi ha una casta de burgesos irreductibles que resisteixen la crisi. Tot i que la societat s'ha desmoronat, aquests homes i dones, per orgull o desesperació, encegats per la seva suficiència, seguiran reproduint el seu món social, els seus codis, els seus camps de golf, les seves tradicions, la seva vida de luxe... Espectacle de carrer a càrrec de la francesa Compagnie nº 8 que parteix de l'observació de la societat i, en la tessitura d'un cert realisme fellinià i de l'univers absurd de Jacques Tati, ofereix una al·legoria crítica sobre l'actualitat. St. Eloi - Pla del dipòsit. Dia 6, 19.30 h. Dia 7, 19.30 h. Dia 8, 19 h.

 

Publicitat

7. The good place

Fins al 1920, en què van començar a tenir una orientació obertament sexual, els peep shows oferien espectacles d'entreteniment basats en les rareses i les curiositats: móns onírics, imatges nostàlgiques... En el seu nou espectacle, Marcel et ses Drôles de Femmes proposen una pista circense que s'inspira en aquestes "màquines de mirar" que conviden al voyeurisme. A dintre, haurem d'activar el mecanisme amb una moneda. Rere els vidres, les obscenitats de la nostra societat. Parc Ondara. Dia 6, 21 i 22 h. Dia 7, 21 i 22 h. Dia 8, 20.30 i 21.30 h.

 

8. Trópico de Covadonga

A partir de la invenció d'aquest tròpic asturià i en connexió amb la natura i el món rural, Rodrigo Cuevas s'allunya de les visions etnocentristes per fixar-se en les persones que ens transmeten els coneixements i els valors de la comunitat i ens fan mirar el passat d'una forma romàntica i idealitzada. Una mirada humanista que posa en valor els vincles intergeneracionals, la bellesa i la llibertat sexual. Col·legi Sant Josep. Dia 7, 22 h. Dia 8, 13 h.

 

Publicitat

9. Paseo urbano

Proposta de passejada performativa a càrreca de la companyia navarresa Itsaso Iribarren & Germán de la Riva. A través del so, la dansa i l'acció de passejar (re)descobrim la ciutat i els seus espais, des d'una mirada poètica i contemporània. La passejada com a experiència estètica, com a acte de reflexió, com a necessitat vital. Una activitat itinerant en la qual es proveirà els participants d'uns auriculars inalàmbrics on podran escoltar diferents àudios i ambients sonors. St. Eloi - Accés Font del Congrés. Dia 6, 11 i 19 h. Dia 7, 11 i 19 h. Dia 9, 11 i 18.30 h.

 

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat