Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Clara Segura
©Iván Moreno

Les estrelles de la temporada

Aquí tens la guia bàsica per saber quins són les actrius, els actors, els dramaturgs i els directors que has de tenir molt en compte de la temporada 2016-2017

Escrit per
Andreu Gomila
Publicitat

La temporada 2016-2017 és la primera postcrisi? No ho sabem encara, tot i que si tenim en compte la diversitat i quantitat de títols, el retorn de les companyies de fora, potser podríem aventurar-nos a anunciar la represa de la 'normalitat', almenys pel que fa als grans teatres de Barcelona. El que és cert és que hi ha algunes estrelles que brillaran molt, aquesta temporada, artistes que no pararan fins a l'agost de l'any que ve.

Lluís Homar

Lluís Homar

El ja veterà actor i director està que se surt. Fa uns anys que protagonitza i/o dirgeix obres de premi, de 'Terra de ningú' a 'Terra baixa' o 'L'art de la comèdia' . És el moment més dolç de la seva carrera? Aquesta temporada el tindrem dirigir 'Les noces de Figaro' per celebrar els 40 anys del Lliure, en el que és el record del muntatge que va fer Fabià Puigserver i del qual Homar va formar part del repartiment. També protagonitzarà 'Ricard III' al TNC, un dels grans papers masculins que no té al seu repertori. Però això no és tot, amics. Tornarà a fer 'Terra baixa' (també a Madrid) i recuperarà 'Les bruixes de Salem' al Romea.
Clara Segura

Clara Segura

Una altra que no para. Enguany ha treballat fins a primers d'agost, tot recuperant 'Conillet'. I la temporada 2016-2017, la tindrem a tot arreu. Primer, a La Villarroel amb 'La treva', al costa de la colla de Manrique i Selvas. Després anirà al Lliure a fer ni més ni menys que de Jane Eyre, cap al febrer. I acabarà la temporada a la Biblioteca de Catalunya amb el seu estimat Oriol Broggi en el rol central de 'Bodas de sangre'. La veritat d'aquesta dona damunt dels escenaris és insòlita. Poder dir que és l'hereva d'Anna Lizaran? Digueu-me agosarat!
Publicitat
Pol López
© Iván Moreno

Pol López

El pare, la mare i... el fill. La 'santíssima trinitat' del teatre català contemporani –és un acudit, amics– el completa Pol López. No hi ha obra gran que se li resisteixi, ni res que li faci por. En Pol és un paio trempat que no ha perdut la frescor de la joventut a l'hora de fer front a qualsevol escena. Enguany, el tindrem de 'revivals'. A finals d'octubre, tornarà 'El curiós incident del gos a mitjanit', al Poliorama. I acabarà la temporada recuperant 'Hamlet'. Entremig, el podrem veure amb la seva tropa, la Companyia Solitària –alerta amb Pau Vinyals!– al Lliure, fent una versió de 'Hedda Gabler' titulada 'Filla del seu pare'.
Agrupación Sr. Serrano

Agrupación Sr. Serrano

Després d'anys de pelegrinar per mig món sense que els féssim gaire cas, ha arribat l'hora del retorn triomfal de l'Agrupación Sr. Serrano. El Lliure els dedica un cicle amb tres obres del seu repertori. Parlem de 'Katastrophe', 'Brickman Brando Bubble Boom' i 'A house in Asia'. El 'Birdie' que vam veure al Grec, es passejarà pel TNT de Terrassa i per Temporada Alta i, segurament, farà parada i fonda la temporada que ve. El secret del seu èxit? Obres directes que parlen de coses que ens afecten a tots. No són actors, sinó 'performers' i fan un teatre compromès amb el seu temps. Vídeo en directe, bones històries i maquetes són els seus ingredients.
Publicitat
María Rodríguez
©Ros Ribas

María Rodríguez

Després de la seva Ofèlia i d'haver fet ja personatges memorables, com la noieta de 'Roberto Zucco' –Laia Marull també va passar per aquí–, ha arribat el torn d'una gran actriu. Començarà la temporada amb 'El coratge de matar' al TNC, un text brutal de Lars Nóren. I l'acabarà a La Villarroel amb 'Els tres aniversaris', versió de 'Les tres germanes' de Rebekka Kricheldorf que dirigeix Jordi Prat i Coll. Amb Nausicaa Bonnin, Júlia Truyol, Andrea Ros i Laura Aubert, forma part de la nova fornada d'actrius catalanes que cal seguir molt de prop!
Josep Maria Miró
©Maria Dias

Josep Maria Miró

Porta dos anys imparable a l'estranger, amb muntatges ininterromputs de les seves obres, sobretot a l'Argentina i a Mèxic, on l'adoren, gràcies a la brillant acollida que va tenir 'El principi d'Arquimedes'. Ara s'han posat amb 'Nerium park' i a Europa fan 'Fum'. Estrenarà al Lliure la seva última obra, 'Cúbit', amb la complicitat de la companyia La Ruta 40. Una peça en la qual es torna a fer preguntes, un mecanisme habitual d'aquest dramaturg que ha travessat fronteres. Aquí es pregunta com es construeix la memòria, com s'escriuen els relats oficials. Saltaran espurnes.
Publicitat
Josep Maria Benet i Jornet
© Ivan Giménez

Josep Maria Benet i Jornet

El gran patriarca del teatre català contemporani –això no és cap acudit– tindrà un ben merescut homenatge dels teatres de Barcelona, ara que ja s'ha retirat oficialment dels escenaris. I serà gairebé en paral·lel, ja que tindrem el retorn d'una peça de 1977 al Lliure, 'Revolta de bruixes', i la Sala Beckett obrirà la seu de Poblenou amb una altra peça seva que dirigirà Oriol Broggi. En Papitu s'ho mereix!
Julio Manrique

Julio Manrique

L'actor i director tampoc no para. Bé com a director, bé com a actor, amb la seva tropa de La Brutal, com a artista independent... Enguany, el tenim recuperant el seu millor muntatge, 'El curiós incident del gos a mitjanit', amb 'La treva' a La Villarroel i amb 'L'ànec salvatge' d'Ibsen al Lliure. No para quiet ni un segon. I sempre es troba a les obres, d'una manera o altra, que esgoten entrades. La temporada passada, va exhaurir el paper de 'Don Joan' i d''El curiós incident'. Poca broma amb la tirada d'en Julio!

Estigueu atents a...

Els 40 anys del Lliure
 • Teatre
 • Clàssic
 • Vila de Gràcia

Aquest desembre farà 40 anys que el Teatre Lliure va obrir portes a Gràcia, quan un grup d’actors, directors i tècnics van llogar a una cooperativa de consum (La Lleialtat), aquest local, ara renovat, del barri de Gràcia. La temporada que ha parit Lluís Pasqual és de traca i mocador.

Publicitat
 • Teatre
 • Fora de Barcelona

El festival de teatre i dansa de Girona i Salt celebra 25 anys fent coses "inútils", que diu el seu director, Salvador Sunyer. El que ens oferiran aquesta tardor no té pèrdua. Un cartell per posar-se a plorar d'alegria.

Publicitat
Què farà la Hiroshima?
 • Teatre
 • Espai d'arts escèniques
 • El Poble-sec

La sala de Poble-sec ens va oferir l'any passat infinites alegries i la temporada 2016-2017 promet. Tenir un espai imprevisible ens convé molt.

Qui dirigirà el Grec?
© Maria Dias

6. Qui dirigirà el Grec?

Segons les previsions de l'Ajuntament de Barcelona, aquest desembre hauríem de tenir nou director del Grec. Rellevarà Ramo Simó, els cinc anys del qual al capdavant del festival d'estiu han estat més que bé.

Recomanat
  També t'agradarà
  També t'agradarà
  Publicitat