Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Pascal Rambert
© François VilaPascal Rambert

Qui coi és Pascal Rambert?

L'autor i director francès presenta 'Reconstitution', que es podrà veure dins el Festival de Teatre en Francès de Barcelona

Escrit per
Andreu Gomila
Publicitat

Pascal Rambert és un dels grans autors francesos del nostre temps, hereu dels grans Bernard-Marie Koltès i Jean-Luc Lagarce, molt present a les cartelleres de tota Europa, amb un peu ben ferm a Madrid, al Teatro Kamikaze, on és autor resident. A Barcelona, ens presenta 'Reconstitution', dins la tercera edició del Festival de Teatre en Francès de Barcelona. Però, qui és?

L'amor, com a eix
"No és una cosa abstracta, perquè està connectada amb el cor, el cor de la dona que estimo. És una cosa material. No és una idea, sinó una feina a temps complet. I la meva obra està construïda sobre l'amor. El sentiment, la seva falta, compartir-lo, l'amor a través de les arts. L'amor cap al teatre, a la frase, a una forma de bellesa. Hi ha dos fils que enllacen la meva obra: l'art d'estimar i l'art del teatre. Invento vides millors que les meves, relacions més fortes".

L'amor a les paraules
"'Reconstitution' és també una obra sobre la llengua. A través de les paraules, tenim una parella que s'ha estimat i intenten reconstruir una mena d'escena del crim, el dia que es van enamorar. Un moment verbal, el que es van dir amb la primera mirada. I això és el que fa un escriptor: reconstruir moments d'emoció, sensacions. L'amor és com escriure: reeixir i fracassar".

TItol

'La clausura del amor', del Grec 2015
"Són properes per la llengua, pel tema. A 'La clausura' teníem gent que se separa després de 30 anys junts. I aquí, gent que es retroba 30 anys després de separar-se. 'Reconstitution' neix de dos actors que venen a veure'm perquè els escrigui alguna cosa. M'agrada treballar amb gent jove, però també amb gent gran, com és aquest cas".

El poder de la literatura
"Tots dos miren el món de tant en tant, però saben que tot està escrit. El que fem a la vida són continguts ja escrits... Soc francès i tinc accés directe a la llengua de Proust. Quan soc a l'estranger, m'encanta llegir-lo, perquè va molt lluny sempre. Hi és tot, en Proust. Com en Shakespeare".

Amants que són gent gran
"M'encanta aquest tema. Ara mateix estic preparant una obra amb el portuguès Tiago Rodrigues on hi ha un actor de 80 anys. Si em demanen què és l'amor a temps complet, responc que això ho sabrem al final de la vida. Jo sé que escriuré fins que em mori i que estimaré fins que em mori".

El nou teatre francès
"Admiro molt la generació que ve darrere meu, els que tenen menys de 40 anys (ell en té 56), com Julien Gosselin o Caroline Guiela Nguyen. Molt més que la que va davant meu, com Patrice Chéreau, Antoine Vitez...".

NO T'HO PERDIS: El teatre francès està de moda a Barcelona

Recomanat
    També t'agradarà
      Publicitat