Ricard III

Teatre
3 de 5 estrelles

Time Out diu

3 de 5 estrelles
Autor: William Shakespeare. Traducció: Joan Sellent. Direcció: Xavier Albertí. Amb: Roger Casamajor, Jordi Collet, Antoni Comas, Carme Elias, Oriol Genís, Robert González, Lluís Homar, Joel Joan, Lina Lambert, Albert Prat, Anna Sahun, Aina Sánchez, Julieta Serrano.
 
Una de les troballes del 'Ricard III' de Xavier Albertí és observar el monstre com una manifestació extrema de la cursa despietada per ostentar el poder. Traïció i mort formen part d'un sistema que les dones -supervivents dels assassinats de pares, germans, esposos i fills, i de vegades també elles cadàvers útils- s'arxiven en carpetes de profund dolor, calculada oportunitat i freda venjança. Aquí no hi ha ningú amb qui simpatitzar i el director subratlla aquesta absència d'empatia amb una posada en escena que oscil·la entre la deconstrucció irònica i operística -en la línia d''Un Otel·lo per Carmelo Bene'- i certa distància brechtiana.

El seu centre d'interès està en mostrar la descarnada teatralitat de l'obra, amb Ricard-Lluís Homar com a magnífic mestre de cerimònies d'un espectacle de guignol. Però la proposta s'estanca en una successió d'escenes de desigual impacte teatral -millor com més iconoclasta-, desequilibrat resultat interpretatiu -en conjunt millor el repartiment masculí que el femení- i unes solucions escenogràfiques que són més intencions que resultats, sobretot un espai que ofereix lectures com a laberint de miralls però es complica en un innecessari automatisme d'un funcional control fronterer de l'aeroport. Tampoc el vídeo no té l'impacte visual que persegueix.

Una curiositat és l'efecte de lenta maduració d'algunes escenes: van a més quan tenen el temps necessari per a desenvolupar la intimitat dialèctica dels personatges o els seus soliloquis. És el crescendo que afavoreix les actuacions de Joel Joan (Buckingham), Lina Lambert (reina Elisabet), Carme Elies (reina Margarida) i, evidentment, Lluís Homar que ofereix un gran ventall interpretatiu.

Detalls

També t'agradarà
    Best selling Time Out Offers