Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
La Plaza
Foto: Ilaria costanzo

Torna el cicle Katharsis al Lliure amb El Conde de Torrefiel i altres artistes internacionals

Toqueu les puntes més extremes del que entenem per arts escèniques amb les sis propostes que formen la programació del 2023. Un teatre que viu i batega al marge de les convencions!

Time Out en col·laboració amb Teatre Lliure
Publicitat

La contemplació, l'escolta, el reconeixement i el judici: aquests són els quatre punts cardinals que formen la Katharsis del Teatre Lliure. Per quarta edició, artistes internacionals i locals s'uneixen en una programació que va molt més enllà de les escenes, de la interpretació i del teatre. I és que... una farmàcia fictícia a la plaça de Margarida Xirgu pot ser teatre? O s'hi aproxima més una passejada pel Lliure guiada per una intèrpret que és, alhora, directora? Una instal·lació que es gaudeix individualment entra dins les fronteres del gènere? Què es pot considerar, una obra de 5 hores de durada?

Amb sis propostes que trenquen totalment amb allò establert i amb totes les normes que es puguin haver escrit al voltant de l'art escènic, la programació de Katharsis sorgeix de la intuïció i la voluntat de donar espai i veu a artistes que no segueixen els moviments artístics convencionals. Al contrari, responen només a ells mateixos i amb veu pròpia, com és el cas de 'La Plaza' d'El Conde de Torrefiel, una obra que resulta el final d’una peça que ha durat 365 dies i en la qual no ha passat absolutament res.

Totes aquestes propostes tenen lloc durant dues setmanes i estan pensades perquè es puguin combinar per tenir una experiència més completa, sobretot durant el cap de setmana, quan es pot assistir a dos o tres espectacles en un mateix dia. Preparats per portar el gènere als seus extrems?

1. La Plaza

Impactant per la seva estètica i molt aclamat per la crítica, El Conde de Torrefiel ens porta un espectacle que és, us ho assegurem, totalment diferent de tot allò que hàgiu vist fins ara. Els dies 26 i 27 de gener torna al teatre de Montjuïc amb un espectacle que retrata un paisatge, una plaça: l’últim front de resistència a la facialització constant que desfigura avui el nostre món. Amb una mirada impressionista, llums, sons i aires espectrals, utilitza l'espai públic per retratar realitats líquides protagonitzades per vides que es fan invisibles gairebé per omissió voluntària. Mons individuals fosos, subjectivitats que cohabiten, però no es toquen...

2. Domestic Violence

L'artista suec Markus Öhrn arriba al Lliure per donar-ho tot. En aquesta funció de 5 hores (de la qual podreu entrar i sortir), explora la banalitat i la brutalitat de la violència domèstica. En una escena simple i d'allò més normal, amb mobles blancs d’Ikea, flors a taula, un quadre a la paret i un rellotge de cucut, tenen lloc sentiments i situacions terribles: dolor, patiment, agressió. És un estudi dels extrems de la violència domèstica, dels seus patrons, estereotips i conseqüències. El podreu gaudir els dies 21 i 22 de gener a les 18 h.

3. Happiness

La felicitat artificial cada vegada guanya més terreny en forma de fàrmacs, analgèsics i antidepressius. Del 19 al 28 de gener, l'artista holandès Dries Verhoeven l'explorarà a través d'una instal·lació-performance en sessió contínua, en què una humanoide despatxarà en una farmàcia situada a l'espai públic: la combinació de robòtica i drogues us permetran explorar la zona on la humanitat i l’artificialitat es fusionen.

4. Tête-à-tête

Del 19 al 22 de gener, Stéphane Gladyszewski ens porta una instal·lació esplèndida que es presentarà cada mitja hora i en passis per a un sol espectador. Una proposta d'allò més singular... no la deixeu escapar! Haureu de ficar el rostre en una màscara que està incrustada en un plafó desmuntable i, amb uns auriculars acoblats a un sistema de so ambient, us banyareu en un univers sonor immersiu en el qual la veu d’un noi xiuxiueja les paraules del poema d’Octavio Paz “Dos cuerpos frente a frente...”. 

5. The Hole & Corner Travel Agency

Passegeu i exploreu de la mà d'una guia molt singular. Marga Socias, col·laboradora habitual de la companyia danesa Carte Blanche i de la francesa Théâtre à l’Envers, i fundadora i directora d’una particular agència de viatges, us acompanyarà per una passejada totalment única per l’interior de la seu del Teatre Lliure a Montjuïc. Una visita amb espectacle en què la realitat històrica i la ficció màgica van de bracet i construeixen un nou relat. Del 26 al 28 de gener a les 17 h us endinsareu en un món paral·lel i us trobareu amb una nova ciutat que emergeix dels detalls.

6. RAW

Us apunteu a un sopar amb artistes i xefs locals? Això és el que us trobareu dos vespres de gener al Lliure de Montjuïc. El divendres 27 el tàndem estarà format per l'artista Marria Pratts i el xef Joseba Cruz, mentre que el 28 de gener l'experiència estarà capitanejada pel realitzador Albert Serra i pels germans Colombo (responsables de restaurants de referència de la ciutat com són el Xemei i el Bar Brutal)Entre l’hospitalitat d’aquests convidats especials i vosaltres, els assistents, es recontextualitzaran els aspectes rituals de compartir un àpat. Una proposta d'allò més idònia ara que venim d'un Nadal farcit de trobades al voltant d'una taula. Serà un conjunt d’experiències gastronòmiques pirates que se centraran en el servei, la col·laboració artística i el menjar creatiu.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat