Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Carnestoltes d'Oruro
FOTO: ShutterstockCarnestoltes d'Oruro

Els 4 carnavals més originals del món

Més enllà de Venècia, Rio i Cadis, els carnestoltes agafen moltes formes en la festa global. Viatgem per descobrir-los

https://d32dbz94xv1iru.cloudfront.net/customer_photos/eb121921-a341-435c-abb4-c92e683503b4.jpg
Escrit per
Manuel Pérez
Publicitat

Quan arriba l'època de carnestoltes sempre sentim els mateixos noms. Que si Brasil, que si Venècia, que si les Canàries… Però al món hi ha festes i tradicions força espectaculars que celebren carnaval més enllà dels llocs que estem habituats a veure a totes les portades i telenotícies. Si quan arriba el temps de les disfresses voleu agafar les maletes i fer una petita escapada, preneu nota perquè us deixem alguns dels millors carnavals del món (i no tots lluny de casa).

NO T'HO PERDIS: I si no vols viatjar, Carnaval a Barcelona!

Essències de carnaval

Atàvic Entroido
FOTO: Shutterstock

1. Atàvic Entroido

Una guerra de draps bruts, terra, farina i formigues rabioses. La rauxa és una llei ancestral que governa la petita vila de Laza en temps de Carnestoltes. És una de les tres poblacions –juntament amb Xinzo de Limia i Verín– que formen el triangle de l’Entroido d’Ourense, una explosió de color, soroll i disfresses atàviques l’origen de les quals es perd en la nit del temps. Atents, els peliqueiros us fuetejaran si no hi aneu disfressats.

Flors i moda
FOTO: Shutterstock

2. Flors i moda

Sens dubte, una batalla de flors és una forma molt francesa de celebrar el Carnaval. Ens referim a un dels actes més populars del Carnstoltes de Niça, tot un esdeveniment cultural que aplega cada any milers de visitants. Però el punt àlgid són les espectaculars desfilades pel centre de la ciutat, senyorejades des de les altures per gegantines figures muntades en carrosses. Enguany, el tema protagonista serà la moda, ben gal també.

Publicitat
Gust de taronja
FOTO: Shutterstock

3. Gust de taronja

Si us escandalitza la falta de civisme de la tomatina de Bunyol, espereu a veure com se les gasten a Ivrea (al Piemont). Una bona tomata esclafada als morros us semblarà una carícia al costat d’una taronja llançada amb fúria. La batussa cítrica se celebra els tres dies previs a Quaresma i commemora el triomf de la vila contra la tirania medieval. Si no us va la marxa, tranquils, la taronjada només és un acte més d’un dels carnavals més antics del món.

Sincretisme festiu
FOTO: Shutterstock

4. Sincretisme festiu

Imagineu la síntesi festiva entre les tradicions religioses i paganes d’un i altre costat de l’Atlàntic. Declarats patrimoni immaterial de la Unesco, els carnestoltes d’Oruro a Bolívia estan dedicats a la Pachamama –mare terra– i la Marededéu del Socavón, i representen la lluita entre el bé i el mal. Danses africanes i folklore nadiu, màscares de dimonis i animals sagrats, teatre i màgia. El Carnaval ho accepta tot.

Recomanat
    També t'agradarà
      Publicitat