Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
La Moda
© EnfoLa Moda

7 botigues de tota la vida de Girona que no podem oblidar

Botigues centenàries que formen part del nostre imaginari i la quotidianitat dels pobles de Girona

Escrit per
Aída Pallarès
Publicitat

Són botigues de tota la vida. Botigues que formen part del nostre imaginari col·lectiu, plenes d'històries i records. Ens ha costat molt triar-ne només set, però aquestes no les hauríem d'oblidar mai! 

Can Farreny
 • Botigues
 • Botiga de queviures
 • Baix Empordà

Vins, productes de neteja, fruits secs, llegums, espelmes, espècies, insecticides, pintura… tot són productes que no tenen res a veure els uns amb els altres però que compten amb un nexe comú: que es poden trobar a la drogueria Farreny de La Bisbal d’Empordà. Més de 100 anys d’història avalen aquesta petita botiga del nucli antic bisbalenc que han gestionat 5 generacions de la mateixa família. Us plantegem un desafiament: busqueu una sola cosa que no tinguin en estoc! Amb una estètica cuidadament antiga i unes estanteries atapeïdes de producte, la drogueria Farreny s’ha convertit en la botiga de capçalera de qualsevol bisbalenc. El seu tracte familiar i proper ha esdevingut l’arma definitiva per haver sobreviscut a un segle de canvis i a l’arribada dels supermercats i les grans franquícies.

Seleccions Conxa
 • Botigues
 • Cosmètics i perfumeries
 • Girona

L'any 1963 Francesca Raset i Corominas va fundar la que va ser, durant molts anys, l'única perfumeria de Salt. Tot i que també s'hi venien productes de llenceria, roba de la llar i merceria. L'any 1987 Raset es va jubilar i la seva filla, Maria Concepció Payet, en va prendre el relleu i va remodelar la botiga per especialitzar-se en alta perfumeria, cosmètica, llenceria i complements. La Conxa, tal com tothom la coneix, continua al capdavant de l'establiment, que ja forma part de la història de Salt.

Publicitat
Pastisseria Serra
 • Botigues
 • Pastisseries
 • Baix Empordà

Aquesta pastisseria més que centenària (va obrir el 1904) de Palafrugell és un negoci familiar on cada generació, i ja en van unes quantes, hi ha deixat la seva petja. Tot va començar amb un colmado, que passà a pastisseria arran que un fill n’estudià a Barcelona. Més tard van arribar els licors, la moda dels supermercats i dels productes estrangers, la xarcuteria selecta i el delicatessen i, en els darrers anys, la febre pel vi. Així, la pastisseria Serra proveeix avui en dia d’uns dels millors brunyols de l’Empordà, però també de la millor tatin de les comarques gironines, de pernil Joselito i d’una gran quantitat de vins que dormen a l’espera d’una gran ocasió al celler subterrani de la botiga especialitzat amb vi i destil·lats amb més de 850 referències (possiblement una de les millors seleccions de l’Estat espanyol)  amb especial atenció als als Whiskys de malta i els vins dolços. Però el que més ens agrada són els gelats que venen a l’estiu: no us perdeu el de rosa. 

 • Botigues
 • Centre

Va obrir les portes el 1945 com a merceria i botiga de novetats, i continua essent una cosa i l’altra. L’auge de la costura com a hobby ha substituït els desapareguts sastres i modistes i les cremalleres, les betes i els fils s’hi venen amb alegria. Pel que fa a les novetats, no els cal ni comprar el Vogue per assabentar-se de què es durà en els propers mesos: ara ja han començat a vendre molts pedaços per als texans i pompons per penjar-los a les bosses de mà. I és que La Moda és el paradís dels qui no es resignen a vestir-se com borregos: a la immensa botiga o a una de les dues plantes de magatzem us hi podran localitzar uns botons antics per customitzar un abric avorrit, o us hi vendran el darrer crit en trapillo per fer-vos el cabàs de moda al vostre gust. Les tendències, però, van i vénen, expliquen la Sílvia Sureda i la seva filla Anaïs, segona i tercera generació respectivament al capdavant del negoci. Fa tres anys es van afartar de vendre tatxes metàl·liques i ara ja no se’n veuen pels carrers; però les bones cremalleres sempre tenen demanda.

Publicitat
 • Botigues
 • Girona

Fins el 2016, aquesta botiga d’artesania de vímet, cànem i bambú on també es poden comprar articles per a la llar estava feliçment acompanyada per un petit taller on, als seus 92 anys, encara es veia cada dia l’avi de la casa trenant cabassos o cistells. En Jaume Puebla, memòria viva del poble de Salt i un dels impulsors de la molt curiosa Fira Internacional del Cistell, va deixar rere seu, però, una nissaga que segueix amb el que en el seu moment va ser un pròsper negoci i ara és un taller artesanal amb l’encant de les coses d’abans. Encara que sembli mentida, la majoria dels articles de vímet que encara fem servir a casa no tenen un equivalent de fusta o plàstic a Ikea. Un cistell per recollir els troncs a la vora de la llar de foc, un per anar a buscar bolets, un cabàs per anar al mercat o a la platja... Potser ens hem acostumat a viure sense ells, però no pas perquè siguin prescindibles, doncs una vegada retrobada la bossa de palla d’anar a mercat un ja no sap quina altra cosa agafar. Si voleu canviar la vostra o buscar-ne una a l’última moda, cap a Salt hi falta gent. 

 • Botigues
 • Electrònica
 • Eixample

"Segur que ho trobaràs a Can Coll" és probablement, una de les frases més repetides a les cases gironines. Casa Coll va néixer l’any 1945, al costat del Mercat de la Plaça del Lleó amb els mateixos objectius que ara: ser un negoci familiar especialitzar en utensilis de ferreteria i de la llar. Can Coll ha passat de vendre els primers televisors i molts dels primers electrodomèstics de Girona, a les últimes tendències en estris de cuina i rebosteria. A més, esclar, dels utensilis de sempre. 

Publicitat
 • Botigues
 • Botiga de queviures
 • Baix Empordà

No hi ha ningú a Santa Cristina d’Aro que no conegui Can Saleta. Oberta l’any 1870, aquesta botiga de queviures centenària i familiar s’ha fet famosa arreu de la província perquè encara s’hi pot pagar amb pessetes. Sí, ho heu sentit bé. Es tracta d’un lloc per la nostàlgia en què la moneda no és l’única cosa d’altres èpoques, ja que entre el seu immens estoc que ni la mateixa propietària té controlat s’hi troben tot de productes descatalogats que només podreu trobar a Casa Saleta. La botiga disposa d’un ampli apartat de ferreteria amb elements de bricolatge, claus, paelles i tot el que us pugueu imaginar. Però hi ha també un espai de basar on s’hi us hi submergiu podreu trobar des d’articles d’antiquari a boles de naftalina. Si heu topat amb unes pessetes oblidades en una butxaca no us ho penseu més i aneu a veure la Montse Sala, la seva actual propietària, que us rebrà amb els braços oberts. Teniu temps fins l’any 2020!

Recomanat
  També t'agradarà
  També t'agradarà
  Publicitat