0 M'encanta
Guarda-ho

7 pel·lícules per veure a la Festa del Cine

Aprofiteu les entrades amb descompte per veure les millors pel·lícules de la cartellera! Aquestes són les que més ens han agradat

Capitán América: Civil War

Potser el còctel us resultarà familiar: dos herois icònics fent la guerra durant dues hores i mitja d’èpica, danys coŀlaterals, cameos d’un extens elenc de fantasies emmascarades, tot plegat només per assegurar-nos que la fórmula aguantarà unes deu pel·lícules més. Per sort, aquest 'Capitán América: Civil War' està empaquetat amb l’únic ingredient que els creadors de 'Batman v. Superman' es van deixar pel camí, que és l’alegria. No ens confonguem, això no significa que tot sigui un camí de roses. Els germans Russo ens expliquen el violent final d’una amistat que semblava indestructible, amb totes les qüestions morals que mica en mica van sortint a la superfície. L’alegria es desprèn d’uns personatges amb els quals ens identifiquem, d’unes escenes d’acció trepidants, de salts, acrobàcies aèries i trucs de lluita que exsuden adrenalina, i un discurs de treure’s el barret.

Llegir-ne més

El olivo

L’Alma té vint anys, viu al camp amb els seus pares i el seu avi. L’avi està perdent la memòria, però té dues arrels: l’Alma i una olivera centenària. El dia en què els pares decideixen vendre l’olivera, l’avi comença a morir. I l’Alma no pot consentir-ho. Aquesta és la preciosa història d’'El olivo', la nova pel·lícula d’Icíar Bollaín. 'El olivo' té dues parts: una respira un alè poètic i l’altra, que ocupa l’últim terç del film, té un to reivindicatiu i de denúncia de l’explotació del medi ambient per part de les multinacionals. La directora intenta no perdre en cap moment el punt de vista de la protagonista, i li surt un projecte difícil de classificar, entre el cine polític i el poètic, la comèdia i el drama. I el millor de tot és que deixa que cada espectador decideixi amb quina lectura es vol quedar.

Llegir-ne més

Toro

Ja sabem que Mario Casas és més que una cara bonica. A 'Toro', ho torna a demostrar, en la pell d’una mena de soldat a les ordres d’un mafiós que decideix deixar la feina i acaba empresonat. Kike Maíllo se serveix d’aquesta premissa per apropar-se a l’univers de Nicolas Winding Refn, de qui emula el gust per l’esteticisme. Aquí, però, la tragèdia és poc emocional, víctima d’un guió massa rígid. “No m’agrada parlar”, diu el protagonista. Per desgràcia, això és mig mentida: potser ell no xerra gaire, però 'Toro' flaqueja per la insistència a explicitar-ho tot. De fet, els millors moments són el·líptics i silenciosos. Els temps en què el thriller era un gènere més d’acció que de paraules queden enrere. Ja podrien parlar menys i córrer una mica més ràpid.

Llegir-ne més

Julieta

A 'La piel que habito', Elena Anaya llegia 'Escapada', el llibre d’Alice Munro que conté els tres relats en què es basa el guió de 'Julieta'. I potser és ella qui somnia aquesta carta que una mare dirigeix a la seva filla, convertida en desconeguda després d’anys de silenci i absència. La història dóna peu al drama més rigorosament pur d’Almodóvar; un film amb moments d’alegria, però no de comèdia, sense rastre d’humor, que extrema les tensions maternofilials de Volver per descriure l’evolució d’un dolor d’efecte retardat i llarg recorregut, extenuant com els viatges en tren i autocar que realitza la protagonista, abans que l’AVE i els vols 'low cost' maquillessin les distàncies geogràfiques d’Espanya. El cineasta manxec visualitza el pes d’aquestes ferides a través d’una eŀlipsi tan senzilla com radical, que concentra les virtuts (i el misteri) de la pel·lícula, que sens dubte és la seva obra més implosiva.

Llegir-ne més

Cegados por el sol

La millor seqüència de 'Cegados por el sol' és la del ball frenètic que un productor discogràfic (un immens Ralph Fiennes) emprèn posseït per l’'Emotional rescue' dels Rolling Stones. Tot el film és una dansa diabòlica indolent al voltant d’una piscina, en una illa on les rauxes de vent càlid poden tombar-te l’ànim amb una sola bufada. Si la pel·lícula de Luca Guadagnino té alguna cosa a dir, és segurament sobre els camins imprevistos del desig, i erràtica i dispersa com és, ara bullint d’erotisme assolellat, ara flirtejant amb el thriller psicològic, aconsegueix transmetre aquella sensació densa que ens ataca després d’una migdiada estiuenca massa llarga o d’una mala ressaca. I és que tant de sol no pot ser bo. Quatre personatges a la recerca d’autor? En tenen prou, sembla, havent trobat el seu actor ideal. A Fiennes, que perd la vida per la boca, se li afegeixen Dakota Johnson, que interpreta la seva filla com si fos la seva amant; Tilda Swinton, que no diu paraula audible obligant-nos a creure –i que bé que ho fa– que és una reencarnació andrògina de David Bowie que un dia va decidir portar-se bé, i el seu nou xicot, un Matthias Schoenaerts que s’enduu la pitjor part del pastís. La interacció d’aquestes quatre criatures, que semblen haver-se escapat d’una novel·la de Bret Easton Ellis per quedar- se a viure en una de Patricia Highsmith, està recorreguda per la gelosia, la traïció i la manipulació emocional. No ens sentim identificats amb cap

Llegir-ne més

El libro de la selva

Qui volia un 'remake' del clàssic animat que Disney va facturar als anys 60? Potser ningú. I menys encara sabent que es tracta d’una combinació entre animals creats en CGI i un nen real. Però deixem enrere els prejudicis, perquè Jon Favreau ha fet una bona feina repensant els millors gags de l’original i la foscúria que desprenen els relats de Rudyard Kipling. I hi ha afegit alguns efectes estranys i meravellosos. No em trec del cap el moment en què els elefants apareixen d’entre la boira, trompetejant amb tanta majestuositat. Ara bé, hem d’advertir que aquest no és l’artefacte edulcorat, amb tigres abraçables i panteres generoses, que ens oferia la versió de dibuixos. Per Twitter, algú s’hi ha referit com una mena d’'El renacido' per a nens. I amb raó.

Llegir-ne més

Ahora sí, antes no

Quan Claude Monet va pintar les seves sèries sobre els nenúfars o la catedral de Rouen, estava estudiant com la llum canviava radicalment els seus models. Per ell, l’important no era l’objecte en si, sinó la percepció que en tenim. Diríem que, d’una manera més patent que Woody Allen o Eric Rohmer, directors amb els quals se l’ha comparat amb raó, Hong Sang-soo és un cineasta impressionista. Com Monet, porta gairebé tota la seva filmografia fent petites variacions sobre una mateixa història, pel·lícules que inclouen el seu 'remake' per demostrar que el cinema, com la pintura, és una qüestió de llum. La trama d’'Ahora sí, antes no' és ben senzilla. Un director de cinema ociós, una noia que acaba de conèixer, el seu dia junts. Com Allen a 'Melinda i Melinda', Hong Sang-soo ens presenta dues versions del mateix encontre i de tot el que se’n deriva. Dividida per la meitat, l’una és el contraplà de l’altra, però, com passava a la 'Còpia certificada' d’Abbas Kiarostami, mai no sabrem quina és còpia i quina és original. Des del títol, que sembla confrontar dos temps narratius associats a un pol positiu i un de negatiu, juga a l’ambigüitat: les dues històries podrien passar al mateix temps, en universos paraŀlels, i cap d’elles assumeix un “sí” o un “no” com a clausura, ni tan sols un “potser”. La primera transcorre en un dia gris, la segona en un dia assolellat. La llum, doncs, ho transforma tot: una veu en off desapareix, un flirteig és el naixement de l’amor, una mentida és una all

Llegir-ne més

Comentaris

0 comments