Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

La Banyera de la Russa

  • Llocs d'interès
La Banyera de la Russa
© Carles PalacioLa Banyera de la Russa
Publicitat

Time Out diu

Els paisatges d’aquest tram de la Costa Brava central són brutals, però la història que els envolta encara és més extravagant. Aquest petit entrant a recés dels penya-segats sota el castell de Cap Roig, situat entre Mont-ras i Calella de Palafrugell, s’anomena així perquè la mestressa del paratge, la senyora Woevodsky, hi baixava en burro per banyar-s’hi nua. Que la dona no fos russa sinó britànica no ens espatllarà ni la llegenda ni l’excursió pels senders que davallen des del jardí botànic de la finca fins aquest entrant de roca vermellosa, d’aigües sempre tranquil·les i immensa soledat, oficialment registrat com cala Massoni.

A pocs metres en direcció sud hi trobarem la cala del Crit, que pren aquest nom d’una llegenda de pirates i, poc després, la de la Fontmorisca, que com el seu nom indica conté una font i hi havia més pirates. Encara més al sud hi ha la cala del Vedell, que fins fa poques dècades allotjava una colònia d’aquests mamífers marins, ara ja desapareguts al Mediterrani.

Les tres cales pertanyen a Mont-ras, un poblet uns quants quilòmetres terra endins que va comprar un tros de costa a Palafrugell perquè els seus joves poguessin fer la mili a la Marina Reial. Els serrells d’aquesta compravenda es van arrossegar fins fa poc: Palamós, Mont-ras i Palafrugell s’esbatussaren durant anys per la titularitat de les Illes Formigues, un arxipèlag de pocs metres quadrats que ha costat al vida a molts mariners i on Roger de Llúria va apuntar-se una victòria tot farolejant a la flota francesa per allà pel segle XIII. Prou d’història? Ho sentim, és tan divertida que no ens en podíem estar. Aprofitarem per dir també que totes les cales esmentades són poc accessibles i garanteixen prou bé els banys en solitari.

Escrit per
Esperança Padilla

Detalls

Adreça
Mont-ras
Transport
Per arribar-hi a peu: un cop sigueu als Jardins de Cap Roig, agafeu el camí de sorra que hi ha al costat de l'aparcament del Jardí Botànic. Us espera una passejadeta de mitja hora fins Cala Massoni.
Publicitat
També t'agradarà
També t'agradarà