Castell de Cardona
Foto: ShutterstockCastell de Cardona
Foto: Shutterstock

Els castells més espectaculars de Catalunya

Gaudeix un patrimoni arquitectònic que sembla tret de les pel·lícules d'espasa i bruixeria!

Publicitat

Des de 'Game of Thrones' i el triomf de Netflix, el medievalisme ha ascendit entre els interessos de la gent visitant. Us heu plantejat mai, fer turisme de castells? Catalunya en va plena, de fortificacions. De fet, al nom mateix del nostre país hi és implícit, el castell. Segons la teoria etimològica més acceptada, Catalunya és una evolució del terme 'castlà', que ve del francès 'châtelain', el senyor del castell. És a dir, Catalunya podria voler dir terra de castells (l'altra teoria diu que 'Catalunya' que ve de Gotholandia, és a dir, “terra dels gots”). Sigui com sigui, voleu una idea per a una bona escapada? Visiteu els castells més espectaculars, massissos i bonics de la nostra geografia -un d'ells, entre els cinc més bonics d'Espanya!- i sentiu-vos modern Tolkiens una estona.

NO T'HO PERDIS: Els pobles més bonics de Girona 

1. Castell de Requesens (Cantallops)

El castell de Requesens ha vist de tot: aquí s'hi va celebrar el comiat de solter de Pierre Casiraghi –segons el guia hi havia fins i tot una màquina de 'vending' amb pollastres a l'ast– i una secta anomenada Fills de la Lluna hi va causar un incendi la nit de Nadal de 1990, quan va encendre la llar de foc del saló principal, que feia un segle llarg que no s'encenia.

I és clar, s'hi va rodar aquella infàmia anomenada 'El cavaller del drac' (del Colomo, Fernando), amb Bosé fent d'extraterrestre desorientat i Kinski i Keitel passejant, amunt i avall amb cara de gos quan fuig. L'edificació és laberíntica i gegantina: està documentada des de finals del s. X (quan els comtes d'Empúries i Rosselló se'l disputaven) i el que veureu és la reconstrucció de 1899 que en van fer els comptes de Peralada, que el volien de residència d'estiu. La visita guiada val el seu temps en or.

Horaris: Dissabte i diumenge de 10.30 a 13 h.

  • Museus i institucions
  • Militar i marítim
Castell de Cardona (Cardona)
Castell de Cardona (Cardona)

Sou sobre l’últim pam de Principat que va sucumbir als Borbons el 1714. El refugi de vescomtes, comtes i ducs de Cardona durant set segles, “reis sense corona” per l’or blanc –la sal–, és una mola imponent amb dos grans tresors: la divina església romànica de Sant Vicenç i la torre de la Minyona. S’hi afegeixen un claustre gòtic, els baluards del XVII... Té un parador museïtzat i constitueix, tot ell, un monument del Museu d’Història de Catalunya. El castell és imponent, solemne, fastuós... Tots els adjectius es queden curts davant aquesta fortalesa inexpugnable que es va començar a construir fa 2500 anys i que podeu visitar. 

Horaris: De dimarts a diumenge entre 10 i 19 h.

Publicitat
  • Museus i institucions
  • Fora de Barcelona
Castell de Penyafort (Santa Margarida i els Monjos)
Castell de Penyafort (Santa Margarida i els Monjos)

Es tracta d'un conjunt format per les restes de l'antic casal fortificat de Penyafort, un convent i una església. El castell va ser construït cap al segle XI. Tradicionalment s'hi localitza el naixement de Sant Ramon de Penyafort (1185 - 1275), dominicà i canonista, i conseller de Jaume I, canonitzat el 1601. Les visites guiades es realitzen els diumenges amb inscripció prèvia, a les 10.30 i a les 12 h. Al castell també comença la Ruta dels refugis antiaeris, que es fa el quart diumenge de cada mes, ja que el recinte forma part dels espais relacionats amb l’aviació i la guerra civil.

Busca alojamiento

  • Música
  • Espais musicals
  • Fora de Barcelona
Castell de Peralada (Peralada)
Castell de Peralada (Peralada)

Peralada és molt més que el seu castell, d'acord, però l'edificació en no és poca cosa. El Castell de Peralada, Bé Cultural d'Interés nacional, té el seu origen en la Baixa Edat Mitjana i ha vist de tot: incendis, assetjaments, invasions... la darrera reconstrucció és de finals del s. XIX, i hi trobareu elements gòtics, renaixentistes i vuitcentistes. Però tan impactant és la pedra com la situació i el farciment.

L'envolten uns sumptuosos jardins obra del paisatgista Duvilliers –33.000 m2 amb tota mena de plantes–  i arbres amb nius de cigonyes. I dins del conjunt museístic: el Museu del Vidre, amb una de les col·leccions de vidre privades més importants del món i la Biblioteca, amb més de 80.000 volums, 200 incunables i una col·lecció extraordinària de més de 1.000 exemplars d’El Quixot'. Programeu la vostra visita  

Busca alojamiento

Publicitat

5. Castell de Sant Ferran (Figueres)

Les zones fronteres són zona de sang i clatellades. I els castells servien per a la guerra i la defensa, esclar. D'això n'és testimoni el gegantí, impressionant Castell de Sant Ferran, al capdamunt de Figueres. Aquesta fortalesa va ser construïda l’any 1753 i per la seva extensió fou la segona més gran d’Europa: 32 hectàrees amb un perímetre de 3.120 metres. A les cisternes, situades sota un immens pati d'armes, hi caben nou milions de litres d'aigua (havia d'abastir 4000 homes!). Aquest és el monument de dimensions més grans de Catalunya i la fortalesa d'època moderna més gran d'Europa. Recordeu que Tejero va passar-hi (ben ample, cuidant un hort) vuit anys de la seva condemna (i el van convidar a un suquet de peix!). Reserveu aquí la vostra visita, que inclou una navegació en barca per la cisterna subterrània

6. Castell de les Fonts (Terrassa)

Alerta, que el titular de l'article diu castells espectaculars, no pas bonics! Al sud de Terrassa, al nucli de població anomenat Les Fonts, s'hi aixeca aquest castell postindustrial, que mereixeria un lloc als emplaçaments friquis de Catalunya: el trobareu a tocar la riera, entre xalets i amb vista a l'estació dels Ferrocarrils.  La història és ben curiosa: El va fer construir a finals dels anys seixanta del segle XX l'empresari i col·leccionista d'antiguitats Jacint Garcia Mas, un home que es dedicava a la compra de masies i edificis antics.

En principi el va fer per emmagatzemar-hi la seva col·lecció d'antiguitats i trastos vells. Encara està en obres: és un pastitx anàrquic d'elements medievals (torres, fossats, barbacanes, merlets, gàrgoles) que inclou forjats d’aires modernistes i bustos romànics. Per dins està inacabat, té escales estretes i laberíntiques i una habitació acabada on viu el seu propietari. Podeu donar-hi un cop d'ull per dins en aquesta visió de 360º

Publicitat

7. Castell de Quermançó (Vilajuïga)

Ni visites guiades ni entrada ni res: el Castell de Quermançó són un grapat de pedres molt antigues a 2 km de Vilajuïga, situades en un turó inaccessible per ponent i migdia, però que actualment es pot visitar a peu. Està documentat d'ençà de l'any 1078, quan el comte d'Empúries el feia servir com a arxiu diplomàtic. Va volar pels aires el 1814 per una explosió ordenada pel Mariscal Suchet durant la retirada francesa.

I el lloc és tel·lúric i misteriós: les llegendes parlen de la presència oculta de la Cabra d'Or –aquella pell de cabra mítica que van sortir a buscar Jasó i els Argonautes– o fins i tot el Sant Graal. Fins al punt que Salvador Dalí hi va voler instal·lar l'orgue de la tramuntana, un instrument que sonaria de manera aleatòria quan bufés el vent (un projecte d'allò més simpàtic que fa molts anys que la propietat del castell intenta fer realitat. Però s'agraeix que hagi adaptat el patrimoni, Bé d'Interès Nacional, per a què el podem visitar).

  • Llocs d'interès
  • Llocs i edificis històrics

El Castell, que s'alça en el punt més alt d'un turó i del que se'n parla per primer cop en documents del segle X, ha estat rehabilitat en bona part. El pati d'armes, la sala d'esgrima, l'església de Santa Maria o les quadres són alguns dels espais als quals podreu accedir. Des del mirador també podreu observar el massís del Garraf, la serra de Collserola, el pla de Barcelona, la muntanya de Montjuïc, el Delta del Llobregat i la línia de costa. El podeu visitar amb reserva

Busca alojamiento

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat