Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
llibres
© Oleg Golovnevllibres

La tria de Sant Jordi

Una selecció de llibres i còmics per regalar per la diada

Escrit per
Time Out Spain editors
Publicitat

Encara no sabeu quin llibre comprar aquest Sant Jordi? Entre les novetats que us proposem segur que trobareu la que més escau als vostres gustos o d'aquells a qui voleu sorprendre. Trieu el llibre que trieu, tindreu la seguretat que regaleu un volum d'alta qualitat literària.

Aquesta selecció ha estat feta per: Marià Veloy, Anna Carreras, Martí Sales, Gemma Casamajó, Abel Grau, Maria Junyent, Josep Lambies, Ricard Martín i Andreu Gomila

Pels adults

1. 

Instrumental

James Rhodes
Blackie Books. (19,90 €)

Vulguis o no, les memòries de James Rhodes s’han convertit en el 'must' de la temporada. Van fer caure el monocle als britànics més decorosos, i el Tribunal Suprem les va arribar a censurar, per obscenes i aberrants. Ara mateix si no les has llegit no ets ningú. Ens les presenten com un tractat de bogeria i barbitúrics, de combustió 'beat' portada a l’extrem, capaç de ferir sensibilitats. Quan tenia sis anys, el seu professor de boxa va abusar d’ell per primer cop. I és sobre aquest trauma infantil que l’autor escriu la seva història.

2. 

Jambalaia

Albert Forns
Llibres Anagrama. (19,90€)

Què fa un escriptor que vol escriure la segona novel·la a Montauk (Nova York) les tardes presumptament  creatives mentre els seus companys de residència donen forma a vides alienes? Doncs, Albert Forns es fa palles sense parar, com un mico en zel, mentre planeja visites llampec al Wal Mart del poble i llegeix febrilment el 'Montauk' de Max Frisch. Alguna nit, sopa amb Edward Albee. Alguna tarda, compara la fauna local de pescadors i hippies d’una altra època amb els 'hipsters' nouvinguts, que embruten el poble i fan escàndol. Forns se sent incapaç d’inventar altres vides i decideix falsificar la seva. Aquest 'Jambalaia' és un novel·la, però podria ser un assaig. És, simplement, brillant.

Publicitat

3. 

Temps de segona mà

Svetlana Aleksiévitx
Raig Verd. (24,95 €)

Un de quatre bielorussos va morir durant la Segona Guerra Mundial, bé lluitant al front, bé amb els partisans. Ara fa uns mesos que Svetlana Aleksiévitx pujava al púlpit de l’Acadèmia Sueca per pronunciar el discurs de rigor, com fan tots els Nobels, recordant les veus dels compatriotes morts, i d’aquelles dones que es van quedar vídues i que seien cada tarda en un banc del seu poble, en eterna espera. En aquest clima desolat, Aleksiévitx es va endinsar en la història de l’home roig, la de l’URSS des de l’estalinisme  fins a les promeses del capitalisme de Gorbatxov, que van obrir les portes a un territori de confusió. És aquí, en el record de la Perestroika, que se situa aquest llibre bestial.

4. 

Los diarios de Emilio Renzi

Ricardo Piglia
Anagrama. (21,90 €)

El gran narrador argentí ha decidit publicar les seves memòries per entregues a través del seu àlter ego. I el primer lliurament és una mena de ‘novel·la’ de formació en la qual recula als anys 60 per retratar el món que li va tocar viure, entre Adrogué, Buenos Aires i La Plata. Borges, Saer, Gelman, Arlt, Hemingway, Scott Fitzgerald, Faulkner... són aquí figures tangibles a través d’un escriptor extraordinari, els primers anys de vida del qual han marcat un discurs narratiu revolucionari. Aquesta és la seva obra mestra!

Publicitat

5. 

Germà de gel

Alicia Kopf
L’Altra Editorial. (18 €)

Segons explica Alicia Kopf, un dia va somiar que a la piscina del seu barri hi havia blocs de gel surant, i s’ho va prendre com un senyal. Des d’aquell dia es va dedicar a estudiar les històries dels grans exploradors en els temps de la cursa per la conquesta dels pols. Del fracàs del capità Shackleton a la costa antàrtica a les trifurques entre Peary i Cook, a veure qui s’enduia el mèrit d’haver estat el primer a clavar bandera. Aquest és el punt de partida d’un llibre sorprenent, guanyador a l’última edició del premi Documenta.

6. 

L'àrab del futur, de Riad Sattouf

Riad Sattouf, un dels grans autors de còmic del món, ho peta –millor còmic del 2014 segons el saló del còmic d'Angulema– amb aquest recompte d'una joventut transcorreguda a l'Orient Mitjà. En el primer volum, Sattouf –fill de Sirà i francesa– explica "la història real d'un nen ros i de la seva família a la Líbia de Gaddafi i a la Síria de Hafiz al-Assad". A primer cop d'ull, Sattouf no fa cap judici de valors: però sota una narració aparentment asèptica dels seus records infantils, batega una visió implacablement crítica, càustica i per damunt de tot hilarant i tendra de la brutalitat que la societat musulmana exerceix en infants i dones. El rei del humor. 

Salamandra. 160 pàg. 19 €

Publicitat

7. 

Neu negra

Marc Romera
Labreu. (13 €)

El volum de poesia de la temporada, amb el permís de 'Camp de bard', de Ponç Pons, que porta tres edicions. Marc Romera és fidel als seus principis simbolistes, a la nosa, a l’aigua, i a allò de “desfer-se” en la poesia, alhora que ret homenatge al seu mestre, Francesc Garriga, de qui ha heretat la cadència del vers i el bon ús de l’el·lipsi. “L’ocell d’alè / a l’Arbre de la carn / s’esforça / a fer del cant un mínim / esclat de llum / que, fencundant l’absència, / marqui la pell / d’aquest amor salvatge / que és enyorar”. ('Tatuatge') . En teniu prou?

8. 

Antologia de contes

David Foster Wallace
Edicions del Periscopi. (19,50 €)

“En els contes de DFW i de Kafka ens hi trobem nosaltres mateixos, però nus, sense pretextos ni defenses”. Això ho diu Vicenç Pagès Jordà en el pròleg d’aquesta antologia que ens apropa per primera vegada en català el gran transformador de les formes breus. Des que vaig llegir fa anys 'A dalt per sempre' (d’'Entrevistes breus amb homes repulsius') que no me’l puc treure del cap, aquest nen que fa 13 anys i que és a punt de saltar del trampolí. Es matarà? Humor, sarcasme i una manera de veure el món d’avui esfereïdora.

Publicitat

9. 

'Diarios', de Jaime Gil de Biedma

Jaime Gil de Biedma va morir l'any 1990 de sida, i va deixar tres diaris inèdits, que corresponien a diferents èpoques de la seva vida. Els escrits van des de la dècada dels 60 i la redacció del 'Moralidades', les festes i poemes de 'Las personas del verbo', i l'ingrés hospitalari que el 1978 el va empènyer cap a l'etapa més introspectiva de la seva biografia, crepucular i intensa. Si has llegit el quadern de bitàcola que suposa el 'Retrato del artista en 1956' ja haurà advertit que això és un 'must'. I si no, descobriràs un d'aquells llibres que semblen fets per a tu, que desarma i enamora, i que fa que et passis la parada i acabis la línia d'autobús sense adonar-te'n.

10. 

'Els primers contes', de Truman Capote

Fa uns mesos que a Llibres Anagrama, el segell d'Anagrama en català, van publicar un volum amb els tres contes de Nadal de Capote, un tríptic que corresponia a tres records d'infància en ple desembre, on hi havia estrelles de paper, ampolles de vi ranci per fer galetes i un forn fumejant per coure el sopar. Ara, dins de la mateixa sèrie, Llibres Anagrama publica els primers relats de l'autor de 'A sang freda', una de les obres mestres de la no-ficció del segle XX. Hi trobareu en Tim, un jove pèl-roig amb celles de dimoni, i la senyoreta Belle Rankin, una transeünt vella i arrugada que caminava per Nova Orleans amb un vestit negre ple de pols i els cabells blancs humits de suor. Ho passareu bomba!

Pels nens

1. 

Esto no es un libro

Jean Jullien
Phaidon.
9,95 €. 

Jullien, que ha il·lustrat pàgines de The Guardian i The New York Times, és un artista gràfic que converteix plàtans en dofins, esbergínies en fumadors i ara ha convertit el que sembla un senzill llibre en un teatre, una nevera plena a vessar i un monstre amb una gola eterna, per desafiar la percepció dels primers lectors, de 2 a 4 anys.

2. 

Charlie i la fàbrica de xocolata

Roald Dahl
Ed. La Magrana.
15 €. 

Sempre és un bon moment per capbussar-se als mons fantàstics de Dahl, de qui enguany se celebra el centenari de naixement. Des de La Magrana li reten homenatge amb una bonica edició de Charlie i la fàbrica de xocolata il·lustrada amb els dibuixos plens de vida de Quentin Blake.

Publicitat

3. 

La casa dels ratolins

Karina Schaapman
Blackie Books
16 €. 

En Sam i la Júlia, protagonistes d’aquesta història, viuen a una casa de més d’un centenar d’habitacions que va construïr durant anys la seva autora amb capses de cartró, pedaços de roba, llumins, botons i taps d’ampolla. El resultat és una meravella per a grans i petits.

4. 

Marcel·lí

Sempé
Blackie Books.
18 €.

Tots ens hem posat vermells, de vergonya, d’ira o de calor. Però el petit Marcel·lí s’hi posa sense cap motiu. Per sort, trobarà un amic que com ell, és una víctima d’un atzar que té forma d’estornut a tota hora. Hi ha qui diu que aquesta és una de les històries d’amistat més boniques que s’han fet mai sobre paper, i no s’equivoca.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat