Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Girona icon-chevron-right Rutes per passejar per Girona

Alerta! Ens esforcem per informar acuradament, però aquests són temps inusuals, així que comprova sempre abans de sortir.

Gorg de Can Poeti
© Ramon Roura Gorg de Can Poeti

Rutes per passejar per Girona

Rutes a peu per redescobrir racons al·lucinants de les comarques gironines

Advertising

Les comarques gironines (i aquest cop ens centrem en La Selva, La Garrotxa i el Gironès principalment) estan plenes de racons al·lucinants que cal descobrir. Autèntiques joies de la natura que cal cuidar. N'hem seleccionat setze que podem conèixer tot fent una bona passejada. Gaudiu-les! 

11. Roc del Comptador

Què fer

El Roc del Comptador, situat a la serra de les Salines, és el gran desconegut. De fet,hi ha mapes on ni tan sols apareix tot i ser, curiosament, el punt més alt de l’Empordà. El sostre. Com arribar-hi? La millor opció és agafar el cim que comença al Santuari de la Mare de Déu de les Salines. Ah! I no oblideu la càmera de fotos perquè la panoràmica des de dalt de tot del cim és absolutament corprenedora. 

Gorgues de les Escaules
Salines Bassegoda

12. Gorgues de les Escaules

Què fer Rutes i passejades Alt Empordà

El torrents de la Caula i de Fontanilles conformen unes gorgues d'aigües caldes on, fins fa poc, els vilatans s'hi podien banyar pràcticament tot l'any. Unes gorgues, per cert, força espectaculars. Malauradament, a dia d'avui i per culpa d'un despreniment de roca, el bany encara està prohibit. Tot i així, paga la pena passejar per la zona i continuar la ruta per a l'ermita, els salts d'aigua o les cingles. O, fins i tot, (re)descobrir Les Escaules o sopar al restaurant a prop de les gorgues.

Advertising
Jardí de la Jueva
© Racons de Girona

13. Jardí de la Jueva

Què fer Rutes i passejades Centre

Si volteu pels camins entre la Torre Gironella i la Font del Bisbe trobareu un petit prat amagat amb un banc, algunes restes arqueològiques i poca cosa més. Tampoc hi ha cap plafó ni referència a la jueva en qüestió, injustament desconeguda malgrat haver donat nom a aquest racó modest i romàntic. A l'estiu s'hi està fresc i l'espessa vegetació hi crea una intimitat que segur que era molt del gust de la damisel·la. Potser ho feia servir per a encontres galants o potser per estudiar matemàtiques, que les jueves eren molt seves.

Bosc del Mas Abella
©Carles Palacio

14. Bosc del Mas Abella

Llocs d'interès Parcs i jardins Sud

Situat a la part del darrere del centre d'educació especial del Mas Abella i de l'hotel d'entitats, hi ha un tall de bosc ideal per a passejar-hi, amb caminois fets per l'ús i una tranquil·litat inusitada per trobar-se a pocs metres de vials amb circulació força intensiva.

Advertising
Gorges de Salenys, entre Santa Cristina d'Aro i Llagostera
© Ajuntament de Santa Cristina d'Aro

15. Gorges de Salenys

Què fer Rutes i passejades Baix Empordà

Ara jugarem una mica amb el diccionari: a Santa Cristina d’Aro no hi trobem gorgues però sí gorges, i les tenim a l’abast d’una necessitat urgent en cas de col·lapse de Costa Brava. Ara, ara ho expliquem: una gorga és un tram de riu on l’aigua s’embassa i permet el bany; una gorja és una obertura estreta entre cingleres per on hi circula l’aigua... i si tenim sort i la meteorologia acompanya, s’hi forma una petita gorga on potser no hi podrem nedar però sí refrescar-nos: el Pou de les Goges. No, no us estem prenent el pèl: les goges no són accidents geològics sinó unes nimfes d’aigua a qui la llegenda atribueix una bellesa ultranatural i eterna. Segurament per evitar més malentesos aquest lloc també es coneix com el Pas de la Mosca, doncs les cingleres són tan juntes que fins i tot aquest àgil animaló hi tindria dificultats! La ruta s’entoma per Santa Cristina d’Aro, on podrem arribar a la Font Picant amb cotxe o pel carril bici. Un cop allà, ens endinsarem pels boscos de Romanyà i la falda de les Gavarres, i veurem les antigues instal·lacions d’embotellament d’aigua ferruginosa, una activitat que des de fa uns anys s’ha reprès a petita escala tot dotant el municipi de Llagostera d’una nova indústria respectuosa amb el medi i molt encarada a les taules gourmet. La ruta és fresca i practicable amb nens si anem resseguint els caminets que ens evitaran haver de grimpar per una via ferrada per superar el Pas de la Mosca. Per al deliri dels més petits, no hi faltaran aventures com

Volca de la Crosa
© Viquipèdia

16. Volcà de la Crosa

Llocs d'interès Boscos La Selva

Si necessiteu un volcà ara mateix, de manera urgent, ei, que a tocar de Girona hi tenim un dels cràters més grans d’Europa. El volcà de la Crosa, situat al nucli de Sant Dalmai de Vilobí d’Onyar, té una alçada més que modesta, només 156 metres, però fa més d’un quilòmetre de perímetre i permet una passejada pel que, fa més de mil anys, era el fons d’un llac i ara són camps de conreu a l’abric de les parets de la caldera. Es tracta d’un volcà jove i extraordinàriament ben conservat, i s’ha convertit en un símbol local i un gran indret per a fer una primera aproximació didàctica a la geologia. A una antiga pedrera s’hi ha habilitat un petit aparcament i el paratge compta amb panells informatius per explicar-ne les característiques naturals més destacades.

Platja fluvial del Ter

Què fer Oest

No és un lloc destinat al bany, però és perfecte per a una bucòlica remullada de peus, prendre el sol o fer un pícnic. La platja fluvial oberta la primavera de 2016 va ser una actuació destinada a ampliar els espais d'oci d'un sector de la ciutat, Sant Ponç, molt dur i asfaltat malgrat estar a tocar del riu. I nosaltres ho celebrem. És un dels espais naturals més encantadors de la ciutat, el lloc ideal per desconnectar una estona i tornar a la rutina en menys de cinc minuts. 

Hortes de Santa Eugènia

Què fer Rutes i passejades Oest

Entre la Devesa de Girona i la saltenca s'estén la plana de l'horta de Santa Eugènia. Els pagesos de tota la vida que han vist com la ciutat se'ls anava acostant conviuen amb els horticultors urbans que conreen els espais cedits per l'ajuntament, i tots els amb els passejants i ciclistes del carril bici. És un indret bonic, on hi podem escoltar la fressa de l'aigua de la séquia mentre hi fem un passeig tranquil. Hi trobarem gallines picant a terra i potser ens oferiran unes tomates acabades de collir. Com rebutjar aquests plaers rurals a cinc minuts del centre?

Advertising
Jardí de l'Àngel
© Racons de Girona

Jardí de l'Àngel

Què fer Rutes i passejades Montjuïc

Els horaris d'obertura són un gran enigma i els amics de quatre potes no hi poden ni ficar el morro. A banda d'això, aquest petit jardí, ignot per a molts gironins i que resta amagat entre els carrerons del barri de Sant Pere de Galligants, és una autèntica meravella on és perfectament possible passar-hi una tarda llegint a l'ombra d'un taronger sense que ens hi molesti ningú. L'espai com a zona verda existeix des de l'edat mitjana i està envoltat d'història i llegendes relacionades amb la càbala i el passat judaic de la ciutat.

Jardins de la Mercè
© Maria Dias

Els Jardins de la Mercè

Restaurants Mediterrània

Els Jardins de la Mercè és molt més que un restaurant. És un espai gastronòmic i cultural on podreu veure concerts en directe, recitals de poesia, exposicions artístiques i fins i tot 'mercadillus' secrets. I, alhora, un oasi urbà. Un jardí al·lucinant on podem relaxar-nos amb una bona copa a la mà. 

Advertising
Vall de Sant Daniel
Ajuntament de Girona

Vall de Sant Daniel

Què fer

Es tracta de la zona de verda de lleure per excel·lència de la ciutat, malgrat la trinxada criminal que va suposar la construcció de la variant est. Poseu­-vos les esportives o agafeu les bicis i ja podeu tirar cap el massís de les Gavarres, cap a la que abans anomenaven la Vall Ombrosa, Tenebrosa o Profunda, pel seu enclotament, que forma la llera del riu Galligants. Hi abunden les fonts d'aigües poc mineralitzades, els cabals de les quals depenen de la pluviositat. La Font d'en Pericot és la més antiga, però també hi ha la d'en Fita, la del Bisbe, la dels Lleons i la del Ferro, en la qual l'aigua que en brolla és picant. Hi ha alguns desnivells, però no són excessius si no és que preteneu arribar fins el Castell de Sant Miquel o el Santuari dels Àngels, que podríeu, i és un recorregut meravellós.

Cinema Truffaut
© Carles Palacio

Cinema Truffaut

Sales de cinema Independents Centre

El Cinema Truffaut,-o antiga Sala B de mític Cinema Modern-, el van crear l’any 1992 el Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona, i és l’única sala de la ciutat que només projecta pel·lícules en versió original. També és el refugi dels (més) cinèfils i el lloc ideal on relaxar-se mirant una bona pel·lícula i desconnectar. 

Advertising

La Vall del Llémena

Què fer Rutes i passejades

"La vall és d’una gran bellesa, dintre, s’entén, el matís bucòlic i rural. La vall és petita, recollida, sinuosa – un autèntic cul-de-sac sobre l’amfiteatre que la tanca al nord. És la miniatura deliciosa d’una vall del nostre país” Així definia, l’any 1974, Josep Pla la Vall del Llémena. El nostre oasi urbà (o ben a prop) per excel·lència. 

La Devesa
© funkyfrogstock - ShutterStock

Jardins de la Devesa

Llocs d'interès Parcs i jardins Eixample

No hi podia faltar. El Parc de la Devesa és el parc urbà més gran de Catalunya i un dels llocs més emblemàtics de la ciutat. No entenem encara per què, la majoria de gironins només el trepitgem per Fires i, com a molt, per anar a passejar el gos. Tot i així, és un bon indret per marxar de l’entorn urbà. 

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising