Cala Bramant
© Cristian Ionut - ShutterstockCala Bramant
© Cristian Ionut - Shutterstock

Tresors secrets de l'Empordà

Una selecció de petites joies desconegudes de la Costa Brava

Publicitat

Piscines naturals, roques 'gatunes', cims que no apareixen als mapes, zones de pícnic a primera línia de mar... Fem una selecció de petits tresors que, no sabem com ni per què, encara resten (més o menys) amagats. Una ruta per les joies naturals que amaga l'Empordà. Prepareu la càmera, bon calçat o la barca i a gaudir del territori! 

  • Què fer
  • Rutes i passejades
  • Baix Empordà

Es Cau és una piscina artificial que sembla natural. Aquest petit paradís situat entre la platja Fonda i la de Fornells, va ser creat fa més de cinquanta anys per la comunitat d’apartaments del mateix nom i, de fet, és privada. Això sí, si no fos perquè es veu clarament que l’aigua procedeix del mar a través d’una bomba d’aigua, està tan ben integrada a l’entorn que sembla totalment natural. Ara bé, a no ser us allotgeu allà, no us hi podreu banyar ja que, fins que no expiri la concessió del ministeri (en principi aquest 2018, llevat de pròrroga), la piscina pertany als apartaments. Ells són, de fet, els encarregats d'omplir-la d'aigua i mantenir-la. Tot i així, paga la pena desviar-se una mica del camí de Ronda encara que només sigui per fer una foto perquè és al·lucinant.

  • Llocs d'interès
  • Torres i miradors
  • Baix Empordà
Mirador de Pedralta
Mirador de Pedralta

Segur que molts heu fet excursions a Pedralta, la pedra (ex) basculant més famosa del Baix Empordà, però quants heu visitat el mirador? Seguint la caminada pel bosc, a només 10 minuts a peu i al final d’un camí de sorra i uns escalons tallats a la roca, hi descobrireu un mirador de 360 graus que us deixarà sense respiració. El paisatge és impagable i us farà sentir els reis del món (com el DiCaprio a Titànic). Als vostres peus, hi veureu les Gavarres, el Montclar, Solius o la Vall d’Aro entre altres magnífics indrets de casa nostra. Es tracta del lloc perfecte si busqueu respirar aire pur! Ah, i no us deixeu la càmera o el mòbil o no podreu presumir a les xarxes de les magnífiques fotos que s’hi poden fer.

Publicitat
  • Què fer
  • Costa Brava
Pícnic a la cala d'Aiguafreda
Pícnic a la cala d'Aiguafreda

Continuem a Begur, sí, però per un motiu de pes. A l’inici del camí de Ronda entre la cala d’Aiguafreda i la de Sa Tuna topareu amb tres taules de pedra. La zona de pícnic, per tant, està un pèl elevada de la platja, però tranquils perquè només baixant les escales sereu a la cala. De fet, més que una cala es tracta d’un moll per a embarcacions. No hi ha dutxes ni pràcticament espai per posar les tovalloles però gaudireu d’una tranquil·litat envejable. Les taules de la zona de pícnic estan, això sí, un pél juntes però us assegurem que nou de cada deu cops que hi hem anat, estavem completament sols. Carregueu bé el mòbil perquè el necessitareu.

  • Llocs d'interès
  • Llocs i edificis històrics
  • Baix Empordà
La Mina d'Aigua
La Mina d'Aigua

La mina d'aigua és un dels elements patrimonials més desconeguts de Torroella de Montgrí.  Si voleu descobrir les entranyes de la vila, visiteu aquest canal d'aigua artificial datat del S.XIV que durant un recorregut de 130 metres, us proposarà una aventura subterrània pel nucli històric de la vila.  Fa només uns anys que la mina està oberta al públic, i la visitable és només una cinquena part del traçat que ressegueix aquest traçat subterrani.  Si us animeu a descobrir-la planifiqueu abans l'excursió, ja que les visites s'han de fer amb reserva prèvia. 

Publicitat
  • Què fer
Mirador de l'hostatgeria
Mirador de l'hostatgeria

I de Begur a Llafranc a veure sortir el sol. Explica la llegenda que des d’aquest mirador s’hi veuen les millors sortides de sol de la Costa Brava. De fet, no és ben bé un mirador, és la terrassa de l’antiga hostageria de Sant Sebastià,-d’aquí el nom-, recentment convertida en un hotel restaurant obert completament al mar. Un balcó al capdamunt dels penya-segats de la costa entre Llafranc i Tamariu. Absolutament corprenedor. Tant que perds la noció del temps i no pots apartar la mirada de la immensitat del mar.

6. El Corsari Negre

No és un secret, però hi havia de ser perquè és únic a Catalunya i la Costa Brava. El Corsari Negre és un vaixell construït artesanalment amb fusta tropical tal com es feien els antics vaixells dels pirates. El recorregut -de pagament és clar-, permet viure una aventura vorejant les Illes Medes, coves secretes i, a més, gaudir d'un bany tranquil en una cala encara més tranquil·la.

Publicitat

7. El cavall i el gat del Cap Norfeu

El cap Norfeu, situat al sud-est de la península del cap de Creus, entre les badies de Jóncols, al nord, i de Montjoi, al sud, forma una estreta península, allargada i corbada, molt rocosa i plena de penya-segats i coves naturals. Unes coves que, per cert, també paga la pena visitar. Al sud-est hi trobem les illes Mòniques, uns illots rocosos entre els quals hi ha el Cavall Bernat i el Gat. I sí, tal com sabeu, es diuen així perquè la forma s'assembla molt a la d'aquests animals.

8. Cala Bramant

Més coneguda com Cala dels Enamorats, aquesta petita cala és una mena de closa de mar que es recargola encerclant el mar i formant, ara sí, una petita piscina natural. No només és un racó idíl·líc i força tranquil, també ofereix unes vistes al·lucinants de Llança, el Port de la Selva i, fins i tot, el Cap de Creus. Una petita i desconeguda joia. Per arribar-hi el millor és anar-hi amb barca o caiac a través d'una obertura que l'enllaça amb el mar, però si us atreviu també podeu accedir-hi a peu. Amb bon calçat, això sí. 

Publicitat

9. Roc del Comptador

El Roc del Comptador, situat a la serra de les Salines, és el gran desconegut. De fet,hi ha mapes on ni tan sols apareix tot i ser, curiosament, el punt més alt de l’Empordà. El sostre. Com arribar-hi? La millor opció és agafar el cim que comença al Santuari de la Mare de Déu de les Salines. Ah! I no oblideu la càmera de fotos perquè la panoràmica des de dalt de tot del cim és absolutament corprenedora.  

  • Llocs d'interès
  • Platges

Els paisatges d’aquest tram de la Costa Brava central són brutals, però la història que els envolta encara és més extravagant. Aquest petit entrant a recés dels penya-segats sota el castell de Cap Roig, situat entre Mont-ras i Calella de Palafrugell, s’anomena així perquè la mestressa del paratge, la senyora Woevodsky, hi baixava en burro per banyar-s’hi nua. Que la dona no fos russa sinó britànica no ens espatllarà ni la llegenda ni l’excursió pels senders que davallen des del jardí botànic de la finca fins aquest entrant de roca vermellosa, d’aigües sempre tranquil·les i immensa soledat, oficialment registrat com cala Massoni.

Publicitat
  • Llocs d'interès
  • Platges
El Cap de mort
El Cap de mort

Els mars de la Costa Brava són una font inesgotable de llegendes i històries de mariners, monstres i pirates. De camí a la platja de Sant Pol de Sant Feliu de Guíxols i només reservada als qui tenen barca, caiac o una taula de pàdel surf per arribar-hi, s’hi troba una cala que convida a explicar contes a cau d’orella: el Cap de Mort. No és un nom posat a l’atzar, ja que situada al capdamunt de les roques que l’envolten s’hi troba una pedra en forma de calavera que vigila tothom qui s’hi acosta. O és un crani de debò...?

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat