0 M'encanta
Guarda-ho

10 propostes del mar al plat a la Costa Brava

Els restaurants de la Costa Brava que fan la millor cuina marinera

© Jara Varela
Tragamar

Unes sardines a la planxa, un bon llobarro al forn, una paella... perdeu el cap pel peix i el marisc? 

Casamar

Tot i que el Casamar té moltes dècades d’història com a bucòlic hotel-restaurant de la Costa Brava, sospès a la badia de Llafranc, no és fins el 2000 que comença a agafar embranzida gastronòmica fins al punt d’assolir, el 2011, la primera estrella Michelin. La culpa és en bona part d’en Quim Casellas, nét del fundador i xef. Sense haver despertat mai cap interès especial per la cuina tot i ajudar en el negoci familiar des de jove, en un moment donat, i mentre el Casamar estava tancat els hiverns, va començar a aprofitar al màxim aquest períodes per fer estades intensives amb grans mestres de la cuina com Jean Luc Figueres, Joan Bosch, Carles Gaig, Joan Roca o Fermí Puig, i impregnar-se de saviesa. Així, i sense masses pretensions, va començar a construir una nova cuina empordanesa que no es pot assenyalar d’avantguarda sinó d’actualització, amb l’slow food com a filosofia diària.  La carta canvia tres cops a l’any per adaptar-la als productes de temporada i, en la seva majoria, provenen de no més enllà d’uns 5 km a la rodona. Així, si és temps de carxofes, pot haver-hi un saltejat de carxofes confitades amb pedrers d’ànec i ous de guatlla poché. I si teniu la sort que estigui a la carta, no es pot deixar escapar el subtil i revival caneló tebi de porro amb escamarlans i formatge parmesà. Menció especial mereix la carta de vins, amb gairebé 400 referències on predomina la DO Empordà.

Llegir-ne més

Galena Mas Comangau

Segons la mitologia grega, Galena era una de les cinquanta filles Nereides del mar que ajudaven els mariners a no embarrancar les seves naus. Aquest és també el nom que els propietaris d’aquest restaurant de Begur, ubicat en una masia del segle XVII que a la vegada funciona com a hotel, van escollir com a síntesi del confort i la pau que transmet l’emplaçament, construït a prop de la costa però a 220 metres sobre el nivell del mar, en contraposició al fort vent de tramuntana que sovint hi bufa. La mateixa tradició que respiren les parets de pedra del menjador també es pot copsar en l’oferta gastronòmica del restaurant. D’una banda, la carta presumeix d’una àmplia selecció de carns i peixos a la brasa cuits amb carbó vegetal i, de l’altra, de clàssics plats mariners com el suquet de rap o el calder d’arròs amb llamàntol. També hi ha menú diari. A l’estiu, i a l’hivern quan fa bon temps, el menjador s’amplia amb una gran terrassa exterior amb privilegiades vistes de Les Gavarres.

Llegir-ne més

Les Salines

Si passeges per l’Estartit buscant un lloc de referència en cuina marinera, no podràs deixar passar per alt el restaurant Les Salines. Privilegiadament ubicat davant del port, si fa bon temps, mataràs per aconseguir taula a la terrassa amb magnífiques vistes a la Platjeta. Però, a l’interior, el menjador ambientat a l’estil mariner amb estris vells de pesca no és pas una mala opció, i menys si no fa bon temps. Aquí mana la cuina marinera i de producte fresc de mercat i llotja i, entre les especialitats de la casa, destaca el suquet de “rescassa”, les gambes amb pollastre, el pica-pica de peix i marisc o els musclos a la marinera. A banda de la carta, hi ha opció de provar un menú degustació.

Llegir-ne més
Advertising

Can Flores

Menjar peix a Can Flores és una aposta assegurada. Gairebé podríem dir que el peix neda des del mar fins a casa seva. I és que el restaurant és a 100 metres de la llotja de Blanes, amb la qual cosa el producte que serveixen no pot ser més fresc. És un dels més mítics de peix a Blanes, obert des de 1958. La seva clientela és assídua, sobretot, a la paella marinera, però també als calamars a la romana i als plats de marisc que serveixen. La llista de peix, amb tot, no s’acaba mai a Can Flores: musclos, popets, tallarines, morralla, escamarlans, gambes, lluç i navalles entre molts altres productes de la cuina marinera. Si hi aneu per les festes de Santa Anna, patrona de Blanes, podreu veure els coneguts focs artificials des de l’esplanada de taules que munten a l’exterior. Tot un espectacle!

Llegir-ne més

Can Carlus

Al costat de la muralla de Tossa podreu menjar bon peix. Can Carlus és ideal per anar-hi en grup i compartir uns quants plats dels entrants inacabables de peix que fan salivera: gambeta, calamar, xipirons, peix fregit, cloïsses a la marinera o rap a l’Orly. Són especialistes en cuinar el llobarro o la dorada al forn, a la sal o a la planxa, respectant sempre el protagonisme del peix. Al·lucinareu amb les mariscades calentes amb llobregant, el cim i tomba tossenenc o el suquet de bestina (la rajada de Tossa). Tempteu sense por la fideuà negra amb turbot. Tingueu en compte que tenen el savoir faire de 40 anys dominant els fogons de la cuina marinera de la zona.

Llegir-ne més

Refugi de Pescadors

És un dels restaurants més mítics i amb més història de Sant Antoni. La seva història comença l’any 1865, quan Fernando Vilardell compra la casa que posteriorment el seu fill, Ramon Vilardell, converteix en un cafè. Un cafè conegut com a Can Vilardell, concorregut per la gent del poble. L’any 1963 el nét de l’avi Ramon, en Joan Ferrer Vilardell, conjuntament amb la seva dona, Hilda Clarà, converteixen el bar en un restaurant: Refugi de Pescadors. Un establiment d’ambientació clarament marinera i cuina catalana i marinera tradicional. El peix i el marisc és de la badia de Palamós i es manté viu gràcies als vivers que tenen en el mateix restaurant. Els plats més demanats de la casa, per cert, són l’arròs caldós amb llamàntol, la cassola de fideus amb escamarlans i sípia i, evidentment, la mariscada. Això sí, no podeu marxar del Refugi sense provar l’especialitat de la casa: el llobarro al fonoll. De llagrimeta. 

Llegir-ne més
Advertising

Restaurant Tragamar

Us voleu donar un bon homenatge? Dinar o sopar un gran àpat davant del mar? Poseu rumb a Tragamar. Aquest restaurant, situat davant de la platja del Canadell, en plena Costa Brava, està especialitzat en cuina marinera i, sobretot, arrossos. Imagineu: De fons, el soroll de les onades i just davant unes sardines a la planxa o un carpaccio de tonyina. O, encara millor: un arròs caldós. Ara, a l’equació, sumeu-li que es tracta d’un restaurant tranquil i acollidor del qual no voldreu sortir durant hores. Només, és clar, per anar-vos a banyar a la platja. 

Llegir-ne més

El Roser 2

Com en molts altres casos de restaurants familiars, el Roser 2 és un bon exemple de com la il·lusió i la formació acadèmica d’una segona o tercera generació converteix un restaurant de cuina marinera tradicional en alguna cosa més de valor afegit a través dels camins de la creativitat i la sofisticació, sense abandonar mai la base i la devoció cap a la matèria primera de qualitat i de proximitat. El restaurant, emblema de l’oferta gastronòmica de l’Escala i ubicat arran de costa amb privilegiades vistes de la Badia de Roses des de les taules, està dirigit de manera bicèfala pels germans Jordi i Rafael Sabadí des del 2005. El primer és l’amo i senyor dels fogons, on hi cou una cuina marinera i empordanesa, sensible a cada estació de l’any, però també posada al dia amb tocs moderns i d’autor. En tots els plats és primordial el bon producte, i especialment en el cas del peix i el marisc que, sempre que es pot, prové de les barques dels pescadors de l’Escala o Roses. El segon germà és el cap de sala i, sobretot, el somelier del restaurant. En Rafael pot presumir d’una extensa i premiada carta de vins amb més de 600 referències, que són un resum de les millors zones vinícoles del món, sempre amb especial protagonisme dels vins de la DO Empordà.

Llegir-ne més

Els Estanys

Els Estanys és un rara avis únic a tenir en compte dins del gran ventall de restaurants de la Costa Brava especialitzats en arrossos i cuina marinera en general. Només obre en cap de setmana i el més recomanable és apostar pel menú assequible que de segon sempre inclou arròs, paella o fideuà. Sobresurt l’arròs negre, que no és de tinta sinó de ceba ennegrida, i la fideuà marinera, la millor de Platja d’Aro entre el boca-orella local.  A banda de la cuina tradicional dels restaurants de costa, els Estanys pot presumir de ser l’únic restaurant de Platja d’Aro, i segurament de la Costa Brava, especialitzat en cuina alemanya. La llarga amistat de la família que regenta el negoci amb un cuiner alemany ha fet que s’incorporin a la carta una trentena de plats representatius d’aquest país, com el braó rostit a l’estil de Munic o el kassler, filet de porc en salaó i fumat, elaborat amb diversos acompanyaments autòctons. A més a més, si vas en grup, una altra bona opció és l’extensa carta de fondues.

Llegir-ne més
Advertising

La Selvatana

De restaurants a Palamós n’hi ha molts, però un dels noms que sobresurt a l’hora de parlar de peix o arròs a la població és la Selvatana. Fa molts anys que la clientela hi acudeix a menjar arròs a la marinera, només de peix i marisc. Una bona opció que plantegen i que mira per la butxaca dels comensals és escollir el menú especial que l’inclou. També dominen molt bé el peix al forn o a la planxa, peces sempre fresques que els arriben directament de la llotja. Elaboren un suquet per llepar-se’n els dits, en què posen també gambes i escamarlans. Peixet fregit, marisc a la planxa, etc. De dilluns a divendres tenen menú de migdia de cuina casolana.

Llegir-ne més

Comentaris

0 comments