Plat sa
© Anna Shepulova
© Anna Shepulova

Restaurants de Girona i la Costa Brava per menjar 'healthy'

Una guia de restaurants per menjar sa

Publicitat

Cansats d'anar a dinar i necessitar hores per fer la digestió? En aquests restaurants no us passarà! Aquí teniu una guia de restaurants que tenen una pota a la cuina i l'altra a l'hort. 

  • Gastropubs
  • Girona

Un gastrobar petit i auster que des de la seva obertura, el 2016, ha aconseguit el fervor dels gironins del morro fi tot i fer bandera, per sobre de tot, de la cuina saludable. Tècnicament i segons el seu xef, Xavier Aguado, el BionBo practica una cuina prebiòtica amb arrels catalanes però descaradament oberta a influències internacionals. La fórmula ha funcionat. I és que ara mateix haureu de trucar amb força antelació si voleu aconseguir taula.  Al BionBo no hi ha carta i el menú canvia cada dia, cantat a viva veu. La novetat i la sorpresa marquen el ritme a partir dels productes de temporada que surten del Mercat del Lleó. I tot i portar l’etiqueta de saludables i prebiòtics, els plats són molt atractius, gens d’hospital. Posem uns exemples? Pasta mezzi paccheri amb pastanga baby, carbassó, shitake, formatge gouda deshidratat i pesto rosso. En aquest cas, la pastanaga és l’element més prebiòtic perquè conté pectina, una de les fibres més fermentables i ideals per a la diversitat microbiana. Els tubercles també són grans aliments prebiòtics. Al BionBo fan un moniato al forn amb bimi a l’anglesa, salsa romesco emulsionada amb llet de coco i nous. Cuit al forn i refredat, el moniato deixa anar molt de midó resistent, que és el menjar que més agrada als bacteris bons. Aquest activisme amb la cuina saludable no està renyit amb la carn, els ous i el peix mentre siguin de qualitat. Per exemple, un gall d’indi a la planxa macerat amb salsa de cigolet, quinoa amb sèsam negre i p

  • Vegetariana
  • Baix Empordà

Els qui juguen a la lliga del menyspreu a la cuina vegetariana perquè “l’herba és per les vaques” és que encara no han posat els peus al Celler Tritón de Sant Feliu de Guíxols, la millor manera de reivindicar que el menjar vegetarià pot ser tan suculent com un entrecot de vedella de Girona. Tant per dinar com per sopar, compten amb plats del dia o bé amb una carta de tapes delicioses i gens convencionals que elaboren amb productes totalment ecològics i en la mesura del possible de comerç just.  Lluny de receptes de manual, s’agafen a les arrels de la cuina mediterrània mesclada amb els antics receptaris catalans per fer propostes gastronòmiques sorprenents que faran un festival a les vostres papil·les gustatives i us trencaran esquemes. Gaudireu com camells però sens dubte el moment apoteòsic de l’àpat seran els postres, dignes de tota menció! Cuina a banda, sobren raons per visitar El Tritón com el bon tracte i l’esforç per explicar els plats d’en Jordi al servir les taules, la decoració personal i amb sensibilitat artística del local o fil musical exquisit que posarà la banda a sonora al concert gastronòmic.

Publicitat
  • Vegetariana
  • Eixample

Girona és (o era) una ciutat eminentment carnívora. Els restaurants vegetarians han anat arribant a poc a poc però amb pes ferm i decidit i a poc a poc s’han anat fent un lloc en el panorama gastronòmic gironí. L’exemple més clar és l’Amaranta que des de 2004 aposta per una cuina vegetariana amb opció vegana. Plats plens de gustos i textures que reivindiquen que es pot menjar sa i bé.  L'Amaranta va ser fundat per la famosa Teresa Carles, que, després d’obrir-lo, se’l va vendre. Fidel a la filosofia de la fundadora, la carta de l’Amaranta ofereix plats vegetarians i vegans, elaborats amb bons productes km 0 i de temporada. A més, funciona com una cooperativa que aposta per la producció pròpia: ells elaboren els diferents tipus de llet (larròs, de soja, de civada...) les hamburgueses, la pasta d’arròs o, fins i tot, els xiitakes. Si hi aneu, no podeu marxar sense tastar el seitan amb salsa d’ametlles o el papillote de tofu i verdures. De llagrimeta. Al migdia, per cert, fan un menú de tres plats i postres per 10 euros. 

  • vegana
  • Centre
Cuida't
Cuida't

El tòpic (o potser prejudici?) que deia que el menjar vegetarià és insípid i avorrit ja ha passat a la història. El Cuida't, un restaurant flexivegetarià nascut a principis de 2015, ve a demostrar que es pot menjar sa sense renunciar al sabor. Està especialitzat en menjar vegà i vegetarià per a persones celíaques però si encara no heu abraçat el món de la proteïna vegetal, també hi podreu plats tradicionals elaborats amb carn i peix. Tots els plats, per cert, estan fets amb productes locals i ecològics. No podeu marxar sense tastar la crema de pastanaga, poma i llima i la coca d’escalivada i tomàquet caramelitzat. 

Publicitat
  • Menjar ràpid
  • Centre
  • 4 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out

Cansats del fast food greixós i calòric? De somiar que aneu a la feina o a classe amb un suc verd a la mà? La resposta a les vostres pregàries es diu Nibble. Un (acollidor) local de take away especialitzat en 'slow fast food’ i sucs verds ‘cold pressed’ on tot està cuidat fins a l’últim detall: hamburgueses de carn de Girona i pa cuit en forn de llenya, pasta, ‘fish and chips’ i altres snacks universals per picar i el producte estrella: els nibs. Una barqueta feta de galeta salada, un llit d’enciams o verdures i, finalment, la proteïna: steak tartar, magret d’ànec, tàrtar de salmó o de tonyina… Una autèntica delícia inventada pel seu cuiner, en Javi Benítez. Més detalls que us faran córrer cap al centre de Girona: L’aigua, que vosaltres mateixos us podreu posar en una ampolla, no ha estat embotellada ni emmagatzemada durant dies i, evidentment, tot (des dels sucs fins al menjar) es fa cada dia. Si hi aneu, no podeu marxar sense tastar un (o dos, o tres) dels sucs verds, el nib de salmó, i, sobretot, l’hamburguesa de tonyina oriental amb pa negre. Una autèntica delícia.  

  • vegana
  • Centre

El refugi dels vegans gironins. El B-12 és un bar restaurant completament vegà i ecològic situat al bellmig de Girona, just davant de l’Ajuntament. Hi podem trobar una gran varietat de tapes, hamburgueses veganes i vegetarianes i, sobretot, cerveses artesanes catalanes. En tenen més de 30 varietats! El menú del dia surt a 12’50 i tenen wifi. 

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat