Trànsit
Shutterstock

5 consells per evitar agafar el mòbil mentre conduïu

Un de cada quatre accidents de trànsit estan causats per les distraccions al volant, la majoria d’elles per culpa dels telèfons. Però entre tots podem resoldre aquest problema

Time Out en colaboración con Generalitat de Catalunya
Publicitat

Els telèfons mòbils formen part indissociable de la nostra vida, això és un fet i no es pot canviar. Molts de nosaltres ja no els fem servir per trucar, sinó per mantenir l’agenda, jugar, fer compres, mantenir el control de la nostra salut, enviar missatges i, en definitiva, per seguir connectats a la vida moderna, tant la professional com la social o la familiar. Això és el que fa que n’estiguem molt pendents del mòbil, i que s’hagi convertit en un accessori necessari quan sortim. Ara bé, hem de tenir en compte que els telèfons intel·ligents són uns insaciables vampirs de la nostra atenció, i això por donar-nos uns quants ensurts. Alguns tenen solució –com no baixar a la parada del autobús que ens toca–, però altres poden derivar en accidents, fins i tot mortals, si fem servir el mòbil quan conduïm. Un de cada quatre accidents amb víctimes a les carreteres catalanes estan causats per manca d’atenció.

El Servei Català de Trànsit ha començat una extensa campanya d’informació que porta per lema ‘Quan condueixis, aparca el mòbil’, i que té com objectiu conscienciar tothom –no només els conductors, sinó també qui us acompanya al vehicle– de que la mescla de volant i mòbil pot ser fatal i cal fer tot el possible per reduir a zero les distraccions. No només perquè és una infracció greu –que suposa una multa econòmica de 200 euros i la resta de sis punts al carnet a partir del proper mes de març–, sinó perquè posem la nostra vida en perill i la dels altres. Hom pot pensar que ho té tot sota control, que respondre a un missatge és inofensiu, però mai se sap què pot passar en un segon de distracció a la carretera. Per això, us donarem cinc consells pràctics per aparcar el mòbil. I és que la seguretat, i la vida, són aquí els temes principals.

1. Resistir la temptació

Sabem que és difícil, però amb una mica de voluntat i un simple gest que no requereix gaire esforç –prémer dos botons i prou– podem fer el més fàcil de tot: desconnectar el mòbil i mantenir-lo completament inactiu. La millor manera d’evitar les distraccions és anular la font primera, i tot seria molt senzill si, abans d’engegar el motor, tanquem el telèfon. Sabem que és difícil, així que la solució intermèdia és tenir la força de voluntat per resistir la temptació. Si el mòbil sona, nosaltres l’hem d’ignorar. Segurament, el que ens arriba no és urgent i pot esperar. Amb un senzill entrenament, ho tindríem.

2. Fer servir el mode avió

Potser no cal ser tan dràstics i desconnectar el dispositiu. Hi ha l’opció del mode avió, que és la que fem servir quan volem, però que la podem aplicar a moltes circumstàncies de la vida: quan anem a dormir –així, el mòbil deixa de sonar i vibrar quan entra un Whatsapp o una app ens demana una actualització–, quan estem a una reunió... Al cotxe hem de fer el mateix: podem mantenir el telèfon viu, però que no ens destorbi. L’efecte psicològic és beneficiós, perquè sabem que el mòbil està allà, però com no entraran avisos, pensarem que ningú necessita res de nosaltres. Quan baixem del cotxe, ja ho mirarem tot.

3. Que algú faci servir el mòbil per nosaltres

Si vas només tu sol al volant, aquesta solució no és possible. Però de vegades anem en família, amb amics, amb clients. Si és així, podem tenir el mòbil actiu, però que us el gestioni la parella o els fills: si entra un missatge o una trucada important, sempre poden dir per nosaltres ‘estic conduint, et contacto en una hora’ –així serem educats i eficients a la vegada, a més de responsables–, o informar-nos de l’última notificació de les xarxes socials, com que la nostra cosina ha pujat una nova foto. Realment ho necessitem saber al moment?

4. Limitar l’ús a les aturades

En trajectes llargs, és necessari fer aturades. En aquell moment, podem agafar el mòbil, mentre carregem benzina, anem a comprar menjar o estirem les cames. En ciutat, és un tema més delicat. L’excusa de que un només mira el telèfon als semàfors no és bona, ja que encara tenim el motor en actiu, hi ha trànsit i també és motiu de multa. Però si estacionem un moment, aquestes aturades fora dels carrils de circulació són ideals per atendre altres qüestions.

5. Mantenir-lo ben lluny

Finalment, tenim el mètode expeditiu: amagar el mòbil. Que soni, que vibri, però ben lluny del nostre abast. El podem deixar dins d’una jaqueta al seient del darrere, a la guantera, al maleter... No és la millor solució, perquè no anul·la ni els sorolls ni els reclams, però ens pot servir d’entrenament per terminar exercint el primer consell, el de resistir completament la temptació, que és la millor manera d’evitar distraccions i no patir accidents.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat