Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Caretta Caretta Trapped, World Press Photo 2017
© Francis PérezCaretta Caretta Trapped, World Press Photo 2017

5 imatges imprescindibles del World Press Photo 2017

El CCCB presenta l'exposició del premi internacional de fotoperiodisme fins al 5 de juny

Escrit per
Eugènia Sendra
Publicitat

Tretzena edició del World Press Photo, el premi internacional de fotoperiodisme que arriba al CCCB després de presentar-se a Holanda. Les càmeres segueixen capturant el drama de la crisi dels refugiats i els efectes dels conflictes polítics sobre la societat civil. Els reportatges també exploren la mobilitat humana i la influència de la tecnologia en la connectivitat i el tràfic d'informació, així com l'impacte de l'ésser humà en el medi ambient. Entre els guanyadors destaquen els fotògrafs Santi Palacios, Francis Pérez, Jaime Rojo i Carla Tramullas; ells, i altres noms, són els imprescindibles a conèixer en aquesta edició que s'avança en el calendari.

L'instant precís a Ankara
© Burhan Ozbilici

L'instant precís a Ankara

Burhan Ozbilici ha obtingut el premi World Press Photo 2017 per aquesta fotografia, que s'acompanya d'una sèrie de cinc imatges sobre els moments posteriors a l'assassinat de l'ambaixador rus a Turquia en mans d'un agent de policia fora de servei. La fotògrafa Carla Tramullas, reconeguda pel projecte multimèdia 'The Dig', explica que en la presentació del premi a Holanda, els fotoperiodistes debatien sobre el valor d'aquesta imatge, no concebuda com a projecte; el mèrit rau únicament en el fet de ser en el lloc precís en l'instant precís i capturar l'esdeveniment? Quin valor té la determinació del fotoperiodista a seguir retratant la notícia?

 

El drama dels refugiats
© Santi Palacios

El drama dels refugiats

La crisi dels refugiats a Europa fa dies que omple diaris de paper i digitals, de manera que costa convèncer els editors per fer forat a imatges que deixen petjada. Ho relata Santi Palacios, autor de la fotografia individual que ha obtingut el segon premi en la categoria de temes d'actualitat. Veiem dos nens que ploren; el que la fa devastadora és la informació que no es veu: havien estat navegant durant hores pel Mediterrani, fugint de Líbia, on havia mort la seva mare. Palacios afegeix que hi ha massa imatges sobre l'arribada de refugiats i "el que falta i cal és explicar més històries d'orígens".

Publicitat
Sobre les emocions humanes
© The Dig, Carla Tramullas

Sobre les emocions humanes

La fotografia ha deixat de ser estàtica i explora nous canals narratius i per respondre a aquesta realitat, el World Press Photo va crear un premi de Narrativa immersiva. Enguany la plataforma The Skin Deep, de la qual forma part la fotògrafa Carla Tramullas, ha obtingut el premi pel projecte 'The Dig'. “Explorem relacions de tot tipus i això et fa reflexionar sobre les emocions”, diu Tramullas d’aquests relats humanistes d’estètica orgànica i detallista que han quallat en una societat que busca entendre’s i explicar-se.

El que ens vol dir la natura
© Ami Vitale

El que ens vol dir la natura

Dos fotògrafs espanyols, Francis Pérez i Jaime Rojo, s'han fet amb el primer i el tercer premi en la categoria de Natura amb unes imatges impressionants: una tortuga Caretta Caretta neda embolicada en una xarxa de plàstic a prop de les platges de Tenerife i un estol de papallones víctimes d'una nevada a Michoacán, Mèxic. Les imatges, a banda de poètiques, són un toc d'alerta sobre les conseqüències de l'home i el canvi climàtic sobre la natura. Al costat d'aquestes postals, destaca el projecte d'Ami Vitale sobre la protecció dels ossos panda a la Xina i la seva reintroducció a la vida salvatge.

Publicitat
Poesia de puntetes
© Tiejun Wang

Poesia de puntetes

Al World Press Photo es retraten conflictes, manifestacions i misèria, hi ha sang i mort, però també hi ha espai per a imatges més estètiques que diuen molt. Ens agraden els colors i les composicions del reportatge gràfic de Michael Vince Kim, que retrata les comunitats coreanes a Mèxic; també la foto de 'La suor fabrica campions'. El fotògraf Tiejun Wang retrata estudiants d'una escola de gimnàstica de la Xina que exerciten les puntes durant trenta minuts al dia.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat