Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Chema Madoz. Ars Combinatoria

  • Art, Fotografia
  • 3 de 5 estrelles
Publicitat

Time Out diu

3 de 5 estrelles

Chema Madoz (Madrid, 1958) és conegut –i reconegut– pel seu particular univers poètic, confegit a base de fotografies en un pulcre blanc i negre on senzills objectes estableixen diàlegs o mutacions inquietants. El resultat, diguem-ho així, no espanta com la feliç trobada d’una dutxa, un ganivet i una rossa a 'Psicosi'. Més aviat recorda un dels múltiples equívocs provocats per Lubitsch, amb una perruca i una navalla d’afaitar a 'Ser o no ser'. Evidentment, Madoz va créixer amb la Movida madrilenya, un moment d’eclosió creativa que va coincidir amb la postmodernitat, o sigui, un revisionisme lúdic, molt en l’estil Lubitsch, de les grans avantguardes històriques. I això es nota. Madoz hauria volgut ser un fotògraf txec de la nova objectivitat, lleugerament amarat de surrealisme.

És curiós el contrast entre aquest madrileny mesurat i els espais construïts pel català disbauxat que va encarnar Gaudí. Parets i sostres bojos per a un amant d’allò meravellós però en miniatura. Suposo que l’ésser humà és prou decebedor per ésser expulsat, gairebé d’arrencada, del paradís madozià. Un món construït en un taller sense ordinadors on l’únic humà admès, a part del fotògraf, seria Buster Keaton. Segons el credo tipològic de Madoz, hi ha tres tipus d’objectes a la seva obra: els que són retratats tal qual, en conjunció amb altres objectes –com l’escala repenjada al mirall–, els que han estat manipulats –una tassa amb desguàs, un guant moneder i un coll de camisa amb partitura–, i els construïts de bell nou per l’autor –un pòdium de gel o un collaret de perles amb nus de forca–.

Madoz és un tipus literari, curiosament amb gustos catalans. L’'Ars combinatoria' del títol és un referent al tractat de Ramon Llull. A més, s’exposa un llibre realitzat conjuntament amb Brossa –'Fotopoemario', per bé que editat pòstumament– a partir d’un intercanvi d’imatges i poemes. I una edició del sublim poemari d’Espriu Per al llibre de salms d’aquests vells cecs, 40 haikus il·lustrats per Madoz. Per cert, som davant la primera exposició celebrada a la Pedrera com a part de la Fundació Catalunya-La Pedrera, desvinculada de CatalunyaCaixa. L’únic, però, que puc destacar de l’obra de Madoz, no tan sols en aquesta exposició, és –i perdoneu-me– el seu caràcter amable. A mi, si una obra no em recorda, sorneguera, que he de morir.

Detalls

Adreça
Horaris
De dl. a ds., de 9 a 20 h
Publicitat
També t'agradarà
També t'agradarà