Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Diàlegs entre el passat i el present al Museu Nacional
1/3
Foto: MARTA MÉRIDA, Museu Nacional d'Art de Catalunya
2/3
Foto: MARTA MÉRIDA, Museu Nacional d'Art de Catalunya
3/3
Foto: MARTA MÉRIDA, Museu Nacional d'Art de Catalunya

Diàlegs entre el passat i el present al Museu Nacional

El Museu Nacional d'Art de Catalunya presenta 'Diàlegs Intrusos. Tot és present', una mostra que contraposa l'art contemporani amb obres de més de mil anys per trencar barreres temporals

Time Out en col·laboració amb Museu Nacional d'Art de Catalunya
Advertising

Haver visitat un museu no significa que ja ho hàgeu vist tot d'ell. La museografia té molt a oferir-nos i això és el que ens demostra el Museu Nacional d'Art de Catalunya en la seva mostra 'Diàlegs Intrusos. Tot és present'.
Fins novembre de l'any que ve, a través de creacions contemporànies de la segona meitat del segle XX i obres de la col·lecció seleccionades entre més de mil anys d'història, el Museu Nacional ens porta una mostra que contraposa i/o associa obres d'èpoques completament diferents per repensar les nostres pròpies vides amb preguntes que només nosaltres mateixos serem capaços de respondre.
Es tracta d'una nova manera de percebre el museu, allunyada de la museografia clàssica, de les seves narratives lineals i dels seus models acadèmics per obrir-nos al diàleg entre les obres exposades i nosaltres mateixos. Amb aquesta mostra, el Museu Nacional continua endavant en la seva línia de treball per renovar les seves narratives de la col·lecció, en aquest cas, reivindicant les obres d'art contemporani i establint aliances amb les col·leccions privades de referència per aquest període. I és que aquest itinerari artístic que ens convida a reflexionar lliurement i sense pautes, a mirar enrere i qüestionar el present, i a construir la nostra memòria artística, és fruit d'una col·laboració publicoprivada que reuneix 19 obres de la Fundació Suñol.
Continueu llegint i descobriu el poder qüestionador de l'art!

Darío Villalba. 'Pies vendados', 1974. Col·lecció Suñol Soler / Taller de Josep de Ribera. Sant Jeroni. 1618-1625. MNAC
Darío Villalba. 'Pies vendados', 1974. Col·lecció Suñol Soler / Taller de Josep de Ribera. Sant Jeroni. 1618-1625. MNAC
Foto: Darío Villalba, Col·lecció Suñol Soler, VEGAP / Museu Nacional d'Art de Catalunya

Una nova lectura

L'únic pautat que trobareu en aquesta mostrà serà el seu itinerari per les sales del museu i textos i àudios a la vostra disposició; la resta, les interpretacions, les reflexions i les connexions entre passat i present estaran en les vostres mans.
I és que dins un marc de més de mil anys de creació artística, les obres generen lectures noves i obertes a partir del contrast o l’analogia i ens conviden a entrar en aquest diàleg artístic.
És per això que, com bé diu el nom de la mostra, "tot és present" i la història i la contemporaneïtat es retroben en les nostres interpretacions, individuals, per pensar en l’avui. Un itinerari amb què trencar fronteres temporals i també personals.

Evru/Zush. 'Zeyemax', 1974. Col·lecció Suñol Soler / Cercle del Mestre de Pedret. 'Absis de Santa Maria d'Àneu'.  S. XI-XX. MNAC
Evru/Zush. 'Zeyemax', 1974. Col·lecció Suñol Soler / Cercle del Mestre de Pedret. 'Absis de Santa Maria d'Àneu'.  S. XI-XX. MNAC
Foto: Evru/Zush, Col·lecció Suñol Soler, VEGAP / Museu Nacional d'Art de Catalunya

Emocions atemporals

Entre les obres que recorreran amb vosaltres l'itinerari, trobareu èpoques i moviments diversos que formen més de mil anys d'història de l'art: Modernisme, Renaixement, Gòtic, Barroc, Romànic...
Totes elles, tot i ser de tendències diverses i fins i tot totalment oposades, comparteixen característiques, sensibilitats i emocions que ens recorden que l'art és, entre moltes altres coses, un reflex de grans temes de l'existència humana. Un reflex d'elements atemporals.
En aquesta primera edició, les obres que dialoguen plantegen preguntes com ara el misteri, l'invisible, el patiment, l'afecció o la identitat. Alhora que ens parlen de paisatges, arquitectura o temàtiques recurrents al llarg de la història de l'art.

Advertising
Antoni Tàpies. 'Butaca', 1987. Col·lecció Suñol Soler / Lluís Dalmau. 'Mare de Déu dels Consellers'. 1443-1445. MNAC
Antoni Tàpies. 'Butaca', 1987. Col·lecció Suñol Soler / Lluís Dalmau. 'Mare de Déu dels Consellers'. 1443-1445. MNAC
Foto: Antoni Tàpies, Comissió Tàpies, Col·lecció Suñol Soler, VEGAP / Museu Nacional d'Art de Catalunya

Construint el nostre patrimoni

La mostra de 'Diàlegs intrusos' no només ens servirà com a espai de reflexió i de reconeixement, també és un pas més en l'objectiu del Museu Nacional de construir el nostre patrimoni artístic al voltant de l'art de la postguerra i segona avantguarda.
Des de fa anys, el Museu Nacional ha treballat en l'ampliació del seu l'abast temporal centrant-se en l'art contemporani.
Per a fer-ho, el Museu Nacional ha establert relacions amb diverses institucions, tant públiques com privades i és per això que aquesta primera mostra de 'Diàlegs intrusos' marca l’inici de la col·laboració amb la Fundació Suñol, que des de fa molt temps porta a terme una valuosa tasca en el camp del col·leccionisme i la difusió de l’art contemporani al nostre país.

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising