Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
'Cap de dona i mirall', de Lambert Escaler i Milà
Foto: Museu del Disseny'Cap de dona i mirall', de Lambert Escaler i Milà

El Modernisme sota l'òptica del disseny

El Museu del Disseny estrena la seva nova nova exposició semipermanent 'Modernisme, cap a la cultura del disseny'. Us expliquem què hi trobareu!

Time Out en col·laboració amb Museu del Disseny de Barcelona
Publicitat

A Barcelona, només cal que sortim al carrer per trobar-nos restes del moviment Modernista. I ara, en podrem observar moltes altres mostres concentrades en un mateix punt! A partir del 12 de novembre, amb el mateix dia 12 i fins al dia 15 de novembre de portes obertes, el Museu del Disseny de Barcelona estrena l'exposició semipermanent 'Modernisme, cap a la cultura del disseny'.
Per primera vegada, el Museu ens porta una reinterpretació del Modernisme sota la mirada de la 'cultura del disseny', en què es repensen i s'observen els objectes des de la idea, les tècniques de producció i els materials, la promoció, la difusió i la funció. Una òptica que entén el disseny com un procés que tant integra el concepte com el seu ús. I fins i tot el seu desús!
Amb els ulls posats en el Modernisme com a origen de la cultura del disseny, l'exposició emmarca aquest moviment artístic en el seu context europeu i en destaca els nexes i la singularitat dels seus representants catalans. Alhora que serveix com a reflex del paper protagonista que van tenir les arts decoratives i aplicades, artesanes i industrials, entre el debat art-indústria del segle XIX i el concepte de disseny del segle XX.
L’exposició se centra en gran part en les col·leccions pròpies del mateix Museu del Disseny i algunes altres de les col·leccions municipals, el Museu d’Història de Girona i alguna de col·lecció particular, amb Mireia Freixa i Pilar Vélez com a comissàries.
Continueu llegint i descobriu com el Modernisme va donar peu a la cultura del disseny!

L'auge del Modernisme
Foto: Museu del Disseny

L'auge del Modernisme

L'exposició se centra en l'esplendor modernista del final del segle XIX i l'inici del segle XX, així com el fort lligam entre aquest moviment i el Noucentisme i la seva relació amb la tradició artesana autòctona. Rere l'Art Déco, el moviment també arriba fins al racionalisme i la modernitat d'arrel mediterrània del GATCPAC, que és molt crític amb el Modernisme, però sensible a l'artesanat i porta d'entrada al disseny modern.
De fet, d'aquest nou camí va sorgir-ne un altre en què els artistes van trobar en les tècniques artesanals de tota la vida una nova via d'expressió i un nou llenguatge que arriba fins al nostre present.

Peces que són tendència
Foto: Museu del Disseny

Peces que són tendència

No tota la mostra es basa en èpoques passades, també en l'actualitat. I és que des dels anys seixanta hem sigut testimonis d'una reivindicació de l'Art Nouveau i del Modernisme. Un reclam que no només s'ha estès en la història de l'art i el patrimoni sinó que també ha tenyit el món del disseny. El resultat? La difusió internacional i un reconeixement de certs objectes com a 'clàssics del disseny'. De fet, les reedicions de peces notables, també ben representades a l'exposició, són un clar exemple d'aquesta nova tendència.

Publicitat
370 joies per contemplar
Foto: Museu del Disseny

370 joies per contemplar

D'entre les 370 peces que podreu veure exposades, trobareu fons patrimonials que es presenten per primera vegada, com el conjunt del mobiliari del menjador de l'arquitecte Jeroni Granell, peces i documents de la firma Escofet o un llum Déco de laca urushi de Lluís Bracons.
Peces representatives i singulars com l'escó neogòtic dels tallers José Ribas, algunes peces ceràmiques del Palau de la Música o una gerra de cervesa de la taverna dels 4 Gats. Així com obres d'artistes de la talla de Mateu Culell, Víctor Brosa o Jeroni Granell.
A més, també hi trobareu una sèrie de peces de Gaudí que s'exposaran per primera vegada al Museu i que es conserven gràcies al préstec en comodat de la Càtedra Gaudí de l'Escola Superior d'Arquitectura de la Universitat Politècnica. Submergiu-vos en l'univers artístic d'un moviment clau per a la cultura catalana a través de peces que representen un moviment que ha fet la volta al món!

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat