Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Els colors del foc. Hamada - Artigas

  • Art, Ceràmica i terrisseria
Els colors del foc. Hamada - Artigas
Foto: Eudald SerraHamada Shoji a Mashiko amb una de les ceràmiques destinades al Museu Etnològic de Barcelona, juny 1961.
Publicitat

Time Out diu

La nova mostra del MNAC reuneix més de 140 peces de dos dels millors ceramistes del segle XX: el català Josep Llorens Artigas i el japonès Hamada Shōji

L'exposició 'Els colors del foc. Hamada-Artigas' revela la gran amistat i admiració mútua de dos dels ceramistes més importants del segle XX, el català Josep Llorens Artigas i el japonès Hamada Shōji. La mostra presenta en forma de diàleg entre els artistes una selecció de més de 140 peces procedents de col·leccions públiques i privades.

Tot i que l'estil d'ambdós ceramistes era molt diferent, coincidien en la cerca del sentit de la bellesa més pura, a partir dels valors estètics de la tradició. Van tenir una relació personal estreta i es van influir mútuament en l'àmbit artístic. 

Hamada (1894-1978) va ser declarat Tresor Nacional Vivent pel govern japonès el 1955. No signava les seves ceràmiques perquè entenia que eren part de la natura i que contenien tot el bagatge d'una tradició anònima artesanal. La seva obra tenia una profunda connexió amb el seu entorn més pròxim. Per això, repetia formes i motius amb els quals tenia una relació estreta, en especial les canyes de sucre d'Okinawa, i feia servir esmalts extrets de l'entorn natural que l'envoltava.

Artigas (1892-1980), en canvi, sí que signava les seves obres i de vegades ho feia amb noms poètics i suggeridors. Cadascuna de les seves ceràmiques era una obra d'art única i irrepetible, sense perdre mai un equilibri harmònic simple i depurat. Aquestes nocions les va incorporar de la tradició ceràmica oriental, ja que Artigas va ser un dels primers catalans a apropar-s'hi. 

L'exposició també explora l'impacte que la ceràmica japonesa va tenir a Catalunya, amb un recull d'obres d'altres artistes que, com Artigas i Hamada, es van apropar al moviment 'mingei', de recuperació de l'art popular japonès. Destaquen noms coneguts com els de Joan Gardy Artigas, Eudald Serra, Joan Miró, Elisenda Sala o Ramon Carreté.

Detalls

Adreça
Preu
4 €
Publicitat
També t'agradarà
També t'agradarà